Naď žiada o presun rokovania v parlamente k darovaniu Migov Kyjevu

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) požiadal koaličných partnerov, aby sa v Národnej rade v utorok nerokovalo o možnosti darovania stíhačiek Mig-29 na Ukrajinu. Odôvodňuje to svojou neúčasťou pre rokovanie v Bruseli. Deklaroval tiež, že Slovensko nedodá Ukrajine stíhačky bez prerokovania v parlamente.

13.02.2023 20:42
Rastislav Káčer / Jaroslav Naď / Foto:
Minister obrany Jaroslav Naď (druhý zľava) spolu s ministrom zahraničia Rastislavom Káčerom (vpravo) počas návštevy Kyjeva 8. decembra 2022
debata (45)

„Mimoriadna schôdza o tejto téme v parlamente bez účasti ministra obrany nemá absolútne žiaden význam a, navyše, táto téma vôbec nie je taká horúca, ako sa to snaží niekto komunikovať,“ skonštatoval na sociálnej sieti.

Naď vysvetlil, že v utorok ráno odlieta do Bruselu na dlhodobo plánované rokovanie ministrov obrany vo formáte Ramstein a následne rokovanie ministrov obrany členských krajín NATO.

Video
Heger: Migy pre Ukrajinu nebudeme zdržiavať

Mimoriadnu schôdzu k stíhačkám Mig-29 inicioval opozičný Smer. Strana chce na rokovaní presadiť uznesenie, ktorým parlament vysloví nesúhlas s posielaním zbraní na Ukrajinu z dôvodu protiústavnosti. Pripomína, že vláde bola vyslovená nedôvera, a preto nemá kompetencie na rozhodovanie o zásadných zahraničnopoli­tických otázkach.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) avizoval, že vláda sa v tejto súvislosti zatiaľ na Ústavný súd neobráti, vyžiada si však stanovisko ústavných právnikov.

Eduard Heger Čítajte viac O poslaní migov Ukrajine je rozhodnutý. Heger hľadá zákonnú cestu a možnosť kompenzácie
45 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #stíhačky MiG-29