Naď ukončil parlamentnú schôdzu o migoch skôr, než sa začala

Vyčkávanie Ukrajiny na slovenské MiGy, ktoré sú od leta vyradené, sa ešte o pár dní natiahne. Podľa opozície by takáto pomoc Ukrajine bola aktuálne protiústavná a odovzdaniu stíhačiek chce zabrániť v Národnej rade. Schôdza sa však v utorok zrušila.

14.02.2023 09:17
Jaroslav Naď, parlament Foto: ,
Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď.
debata (233)

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v predvečer schôdze požiadal, aby sa v utorok o téme migov v parlamente nerokovalo. Odletel totiž do Bruselu na dlhodobo plánované rokovanie ministrov obrany a následne rokovanie ministrov obrany členských krajín NATO.

VIDEO: Gábor Grendel: Bez Naďa nemá zmysel baviť sa o migoch. Grendel hovorí aj o teroristke z Iraku.

Video

„Mimoriadna schôdza o tejto téme v parlamente bez účasti ministra obrany nemá absolútne žiaden význam,“ informoval Naď na sociálnej sieti. Ubezpečil však, že bez prerokovania v Národnej rade stíhačky na Ukrajinu nepošle. „Dávam verejný prísľub, že bez predchádzajúceho prerokovania v NRSR, MiGy na Ukrajinu neodídu,“ dodal Naď.

VIDEO: Robert Fico o Eduardovi Hegerovi a Jaroslavovi Naďovi: Poslali zbrane, poslali by aj vojakov.

Video

Predseda parlamentu Boris Kollár avizoval, že schôdzu otvoriť nechce. Tak sa aj stalo. Aj keď sa v jej úvode zaprezentovalo 110 poslancov, za program schôdze hlasovalo len 48 poslancov.

O zvolenie mimoriadnej schôdze Národnej rady požiadal líder opozície Robert Fico (Smer), podľa ktorého vláda v demisii nemá mandát na tak vážne rozhodnutie o obranyschopnosti krajiny.

„Vláda nemá žiadnu právomoc rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky, ak bola odvolaná. Dokonca ani v prípade, aj by jej na to dala súhlas prezidentka,“ tvrdí predseda strany Smer, ktorá je dlhodobo proti dodávkam zbraní na Ukrajinu.

VIDEO: Michal Šipoš: Schôdza o migoch je len Ficova predvolebná hra.

Video

Fico označil za nevídané, že minister obrany v demisii chce mať právo určovať program Národnej rady. Iní opoziční poslanci zas požadovali aspoň prítomnosť premiéra Eduarda Hegera.

VIDEO: Heger a Naď o začatí procesu poslania migov na Ukrajinu.

Video

Na mimoriadnej schôdzi chce Fico presadiť uznesenie, ktorým parlament vysloví nesúhlas s posielaním zbraní na Ukrajinu z dôvodu protiústavnosti. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) schôdzu zvolal ma utorok 14. februára o 9. hodine ráno.

Boris Kollár, parlament Čítajte viac Kollár: Pri migoch treba najprv vyriešiť, či má na to vláda legitimitu

O odovzdanie stíhačiek MiG-29 Slovensko požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli.

„Jedna z prioritných vecí pre obranu Ukrajiny, našej oblohy a našich ľudí, sú systémy protivzdušnej ochrany a stíhacie lietadlá. Získať lietadlá je pre nás naozaj kľúčové,“ zdôraznil Zelenskyj po osobnom stretnutí aj s premiérom Eduardom Hegerom.

Heger deklaroval, že urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovel. Chce sa však dohodnúť s európskou komisiou na preplatení ceny stíhačiek.

„Pri akejkoľvek pomoci Ukrajine sa uchádzame. Takto pomôžeme Ukrajincom a dostaneme aj peniaze,“ skonštatoval s tým, že vyradené migy budú zachraňovať ľudí na Ukrajine.

Pavel Macko Čítajte viac Migy Ukrajine pomôžu najmä pri útokoch. Do bojov môžu byť nasadené za pár týždňov

Jednoznačnú podporu odovzdania migov vyjadril aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). „My už tie stroje nedokážeme využiť, tak ich dajme tam, kde môžu zachraňovať ľudské životy a ešte dostaneme nejaké peniaze naspäť,“ vyzval minister obrany Jaroslav Naď.

© Autorské práva vyhradené

233 debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #Jaroslav Naď #vojna na Ukrajine