Malý Alex umrel po zrážke na lyžovačke. Na svahu s ním bol aj jeho brat

Ťaživá atmosféra vládne v lyžiarskom stredisku vo Veľkej Rači v Oščadnici, kde došlo k smrteľnej nehode dvoch lyžiarov. Osemročný chlapček v pondelok podľahol zraneniam, ktoré mu na zjazdovke spôsobil mladý muž, keď ho v bleskovej rýchlosti zrazil. Silnú zrážku na vlastné oči videl aj školákov starší brat. Udalosť otriasla tiež záchranármi.

14.02.2023 10:05 , aktualizované: 17:58
debata (70)
VIDEO: Skipark vo Veľkej Rači pár dní po tragédii
Video
Reportáž z Kysúc

Nebohý Alex by v apríli oslávil deväť rokov. Do Oščadnice prišiel s príbuznými z obce Trstín pri Trnave. Napriek nízkemu veku bol vraj výborný lyžiar. V osudný piatok bol na zjazdovke Laliky – Strmá s bratom Dávidom (13), rodičia sa mali nachádzať neďaleko nich. Chlapec stál v čase nehody na strmej zjazdovke, keď sa spoza zákruty vyrútil iný, približne dvadsaťročný, lyžiar. Ten nestihol pohotovo zareagovať a do chlapca v plnej rýchlosti „napálil“. Dieťa podľa očitých svedkov letelo niekoľko metrov mimo zjazdovky. Mladík, ktorý to spôsobil, sa vraj nezastavil ani potom a v jazde pokračoval. Tí, čo to videli, hneď volali pomoc.

„Keď sa to stalo, obdržali sme desiatky telefonátov od ľudí, ktorí boli v tom čase na lanovke a videli to,“ povedal nám hovorca strediska Snowparadise Veľká Rača Patrik Súčik. „Okamžite sme kontaktovali horskú službu, ktorá už, samozrejme, o tom mala informáciu zo svojho dispečingu. Presunuli sa tam v čo najkratšom čase,“ podotkol s tým, že okolo dieťaťa bol „frmol“. Záchranári robili všetko, aby mu pomohli. „Táto tragická udalosť, ktorá sa v našom stredisku odohrala v piatok 10. februára, nás nesmierne mrzí a rodine vyjadrujeme úprimnú sústrasť,“ podčiarkol Súčik. Tvrdí, že za zrážku môže neprimeraná jazda lyžiara, ktorý sa v obrovskej rýchlosti rútil dolu svahom.

Katarína Lacová Čítajte viac Inštruktorka lyžovania po tragédii na Kysuciach: Odísť z miesta nehody je neľudské, deje sa to však často

„Stalo sa to v úseku, kde nemohol predvídať, či sa pod horizontom kopca nenachádza nejaká osoba,“ priblížil. To, že jazdec išiel dole „šusom“, podľa neho zachytila aj kamera. „Záznam z nej sme posunuli polícii. Konkrétne zrážku ale nevidieť, len časť tesne pred ňou. Kamera zachytila iba hornú časť zjazdovky. Teraz prebieha vyšetrovanie, ďalšie informácie zatiaľ nemáme,“ doplnil Súčik.

Pri prevoze ešte žil

Ján Poláček z Horskej záchrannej služby (HZS) opísal, čo sa v tých ťažkých chvíľach dialo. „Privolali nás k zrážke dvoch lyžiarov s tým, že je to akútne. Na miesto sme prišli do pár minút a hneď sme videli, že je to veľmi vážne,“ hovorí. Naokolo sa vraj nachádzalo veľa prizerajúcich sa. Situácia viditeľne zasiahla každého, kto tam bol. „Prebiehala tam už laická resuscitácia. Chlapca sme prebrali, zahájili rozšírenú resuscitáciu a pokračovali v nej až do príchodu lekárskej záchrannej služby. Jej tím sme snežnými skútrami povyvážali hore,“ pokračoval Poláček s tým, že neskôr tam prišla aj letecká záchranná služba. Odtiaľ Alexa previezli do Univerzitnej nemocnice v Martine. V tom čase ešte javil známky života.

„Dieťa k nám bolo transportované s vážnymi poraneniami, ktoré boli nezlučiteľné so životom. Napriek snahe záchranárov a zdravotníkov týmto zraneniam, žiaľ, podľahlo,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová. „Keďže ide o citlivú tému a nemáme súhlas zákonného zástupcu, bližšie informácie o type zranení neposkytujeme,“ doplnila.

Polícia už začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie a citlivosť prípadu nebudeme k veci poskytovať bližšie informácie,“ povedala žilinská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková.

Poláček potvrdil, že podľa očitých svedkov sa Alex s bratom nachádzali za horizontom. „Daný lyžiar išiel vo veľkej rýchlosti, v neprehľadnom úseku,“ poznamenal s tým, že mal dávať väčší pozor a byť predvídavejší. „Teda predpokladať, že za tým horizontom sa môže niekto nachádzať,“ mieni. K úrazom a zrážkam tam dochádza pomerne často, no takúto vážnu si nepamätá. „Smrteľný prípad tu bol možno pred dvadsiatimi rokmi, ale vtedy to nebola nehoda. Zrejme išlo o infarkt lyžiara priamo na svahu,“ dodal.

Apel na lyžiarov

Náčelník oblastného strediska HZS Malá Fatra Matej Pištek upozorňuje, že na každom jednom lyžiarskom svahu má platiť Biely kódex. „Kúpením skipasu lyžiari súhlasia s jeho dodržiavaním. Ľudia však často jazdia bez ohľadu na situáciu a podmienky. Niekedy jednoducho svah nie je stopercentne upravený alebo sú tam miesta, za ktoré nie je jednoznačne vidieť. Preto treba radšej spomaliť, rozhliadnuť sa a potom pokračovať,“ pripomína. Zodpovedný je vždy ten, kto ide zozadu, predbieha a podobne.

„Ten kódex má niekoľko bodov, ktoré sa často nedodržiavajú, ľudia jazdia nad svoje limity a ohrozujú aj iných,“ vraví Pištek. Hliadky dozerajúce na bezpečnosť na svahu nie sú povinné. „V súčastnosti je to v podstate všetko formou osvety a tlačených pokynov, ako sa na zjazdovkách správať,“ uzavrel.

Oščadnica lyžovanie Veľlká Rača Čítajte viac S kúpou skipasu sa zaväzujete aj dodržať 13 pravidiel. Ovládate Biely kódex?

S blížiacimi sa jarnými prázdninami Súčik na všetkých lyžiarov apeluje, aby si znenie Bieleho kódexu prečítali. „Nájdu ho na našom webe, v pokladniciach či nástupných staniciach lanových dráh. Sú tam všetky potrebné informácie,“ pripomína. Zároveň apeluje na skialpinistov, ktorí tiež v súčasnej dobe predstavujú nebezpečenstvo.

„Vystupujú hore lyžiarovi v protismere a nedodržiavajú žiadne pravidlá. Keď už tam idú, mali by postupovať okrajom zjazdovky, jednotlivo za sebou. Často to robia tak, že idú vedľa seba traja či štyria. Samozrejme, nechceme ich vyhadzovať, len žiadame o ich zvýšenú pozornosť,“ povedal. Vysvetlil, že hliadky priamo na zjazdovke povinné nie sú, no v ich stredisku si robia vlastné kontroly. „Svahy prechádzame denne niekoľkokrát. Samozrejme, všetko sa ustriehnuť nedá,“ ozrejmil.

Na rovnakom svahu zrazili aj inštruktorku

Nepríjemnú skúsenosť mala nedávno vo Veľkej Rači aj lyžiarska inštruktorka Terézia Boldižarová, ktorá tam pôsobí už šesť rokov. V prvý tohtoročný deň sa ráno vybrala na zjazdovku vo svojom voľnom čase. Bola tam teda sama, keď úplne nečakane do nej niekto zozadu, z ľavej strany, silno narazil. „Odhodilo ma mimo zjazdovku. Pravdepodobne som na chvíľu stratila vedomie, lebo si z toho skoro nič nepamätám. Len som potom skrátka sedela na svahu a našla si zmeškané hovory od kamarátky,“ spomína bolestivý zážitok.

„Bola som úplne dezorientovaná. Keď som sa trochu spamätala, zo zjazdovky som zišla dole a odtiaľ ma odviezli do nemocnice. Absolvovala som rôzne vyšetrenia – CT hlavy a krku, doteraz riešim aj vyrazený zub,“ povedala. Našťastie, žiadne trvalé následky nemá. „Zasiahlo mi to hlavu a som presvedčená, že život mi zachránila prilba. Mala som ju rozbitú presne v strede. Zrejme som mala otras mozgu, no lekári mi potom povedali, že všetko je v poriadku,“ priblížila.

Dodnes nevie, kto do nej narazil – či išlo o muža alebo ženu. „Nikto sa za mnou neprišiel ospravedlniť ani povedať, čo sa vlastne stalo,“ podotkla. Traumatický zážitok má stále pred očami. „Potom som skoro mesiac nelyžovala. Keď som sa do práce vrátila, mala som ešte väčší rešpekt voči tomu, že na lekciách mám deti. No a z toho, čo sa stalo v piatok, som stále v šoku. V sobotu sme aj s ostatnými kolegami prežívali smútok a strach,“ poznamenala.

Vždy keď ide na svah ako inštruktorka s nejakým dieťaťom, má potrebu sledovať všetko, čo sa deje okolo. „Teda nielen malého klienta, ktorého mám na starosti. Aby som v prípade potreby mohla včas zakročiť. Našťastie, na mojej lekcii sa mi ešte žiadny úraz nestal,“ vraví. Často ale bola v situácii, že k k zrážke chýbalo len málo. „Ľudia sú na zjazdovke veľakrát veľmi neohľaduplní. Niekedy z nich mám naozaj strach,“ priznala. Zároveň vyzvala, aby všetci už z diaľky sledovali, čo sa okolo nich deje a zvlášť spozorneli, keď vidia dieťa.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #lyžovanie #horská záchranná služba #tragická smrť #Veľká Rača