Klamstvá, strašenie aj reálne obavy. Slováci vo veľkom odopierajú vojenskú službu

Pripravte sa, budete musieť narukovať do vojny proti Rusku. Ak NATO pošle na Ukrajinu vojakov, Slováci pôjdu zomierať ako prví. Aj takéto varovania v posledných týždňoch zaplavovali sociálne siete spolu výzvami na odopretie mimoriadnej vojenskej služby. Počet takýchto žiadostí aj preto oproti minulému roku stúpol skoro 30 násobne.

14.02.2023 14:49 , aktualizované: 16:50
debata (810)

„Predpokladáme, že žiadosť o zaradenie do alternatívnej služby podalo vyše 40-tisíc občanov,“ potvrdila pre Pravdu hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. Presným číslom ale zatiaľ rezort obrany nedisponuje. „Teraz prebieha proces posudzovania žiadostí, evidujeme mnoho takých, ktorí neboli oprávnení podať takúto žiadosť, napríklad majú menej ako 19 rokov. Alebo už boli v minulosti vyradení z evidencie, teda majú tzv. “modrú knižku.” Na konečné štatistiky preto potrebujeme ešte čas,“ vysvetlila hovorkyňa.

Tá tento enormný nárast si na rezorte obrany vysvetľuje aj pôsobením ruských hybridných operácií s pomocou opozičných strán Smer a Republika. „Toto číslo nás každopádne vzhľadom na kampaň z Ruska cez slovenskú opozíciu neprekvapuje,“ dodala Kakaščíková.

Aj denník Pravda na začiatku januára popísal, ako sa na sociálnych sieťach šíria falošné správy o nadchádzajúcej mobilizácii. Boli zväčša prácou ziskuchtivých podvodníkov, ktorí svoje klamstvá zakrývajú manipulatívnymi otázkami.

zakladny vojensky vycvik Čítajte viac Mobilizácia do vojny proti Rusku? Panika, ktorú toto klamstvo vyvolalo, je prácou ziskuchtivých podvodníkov

„Tak ako, stále si myslíte, že doterajšie správy o “možnej mobilizácii” na Slovensku sú len ničím nepodložené strašenie? Nezabudnite, že čas podať „Vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby” máte čas len do konca januára. Nenechávajte si to na poslednú chvíľu!,“ uvádzala v priebehu januára konšpiračná stránka Bádateľ na sociálnej sieti.

Tá svoje bludy odôvodňovala pravidelným každoročným cvičením na vyhlásenie vojnového stavu. Stránka sa opierala o dokument Okresného úradu Banská Bystrica pod názvom Hlavné úlohy na úseku obrany štátu pre rok 2023. Hneď ako prvá spomedzi 25 úloh sa spomína komplexné cvičenie k plneniu úloh po vyhlásení vojnového stavu a nariadení mobilizácie ozbrojených síl SR v súčinnosti rezortu vnútra a Ministerstva obrany SR. Konať sa má v septembri.

Jaroslav Naď, parlament Čítajte viac Naď ukončil parlamentnú schôdzu o migoch skôr, než sa začala

Napriek zjavnému nedostatku zmyslu tohto varovania sa príspevok stránky Bádateľ na sociálnej sieti rýchlo šíril a mnoho ľudí mu uverilo. Medzi nimi aj pani Darina. „Muži, chlapi, stále čakáte? Kedy začnete brániť svoje ženy, rodiny, svojich synov, vnukov… Tí by vo vojne zahynuli… Chcete mať na Slovensku druhú Juhosláviu? Stále vám to nedochádza, my ženy vás o to prosíme,“ vyzýval pani v texte napísanom v kapitálkach.

Pavel Macko Čítajte viac Migy Ukrajine pomôžu najmä pri útokoch. Do bojov môžu byť nasadené za pár týždňov

Strašenie pred vstupom Slovenska do vojny opakovane používajú aj opozičné strany Smer a Republika. V tomto zmysle interpretuje aj utorňajšie rozhodnutie neotvoriť mimoriadnu schôdzu Národnej rady o odovzdaní slovenských stíhačiek MiG-29 Ukrajine.

Podľa predsedu Smeru je potvrdením toho, že zvyšky bývalej vládnej koalície chcú Slovensko vohnať do vojny proti Rusku. „Ťahajú nás do vojny preto, lebo si za to kupujú odpustky. Vedia, že tu môžu páchať akékoľvek zločiny, zatvárať nevinných ľudí, kradnúť a nikto ich za to nebude kritizovať,“ vyhlásil Fico, ktorý dlhodobo odmieta pomáhať Ukrajine v obrane dodávkami vojenského materiálu.

Video

Výhrada vo svedomí

Nie všetci muži, ktorí odopreli výkon mimoriadnej služby, ale boli oklamaní. Rovnakú žiadosť poslal aj 31-ročný Tomáš z Bratislavy. Ten išiel svoju žiadosť odovzdať na okresnom úrade osobne. Čo mu bráni v obrane vlasti? „Moje náboženské presvedčenie. To mi nebráni v obrane vlasti ale moje svedomie mi bráni zabíjať ľudí. Ja budem radšej pomáhať inak,“ vysvetlil Tomáš pre Pravdu.

Paradoxne ale priznal, že si plánuje spraviť zbrojný preukaz. Tvrdí ale, že jemu sa to nezdá zvláštne. „Chcem ho na športovú streľbu. Napríklad, keby som chcel ísť na verejnú strelnicu, nepotrebujem tam pri sebe inštruktora,“ vysvetlil Tomáš, ktorý je vyštudovaný právnik.

Náboženské vyznanie, resp. výhrada vo svedomí, sú pritom podľa ústavy jedinými dôvodmi na odopretie mimoriadnej služby. Takéto vyhlásenie vôbec nemusí podávať občan, ktorému ešte nevznikla branná povinnosť, ale mu zanikla kvôli vysokému veku alebo vďaka „modrej knižke“.

vojenska priprava Čítajte viac Naď otvára armádu pre všetkých: koho bude môcť povolať a kto sa službe vyhne?

Vyhlásenie odopretia mimoriadnej služby ale neznamená, že muž sa vyhne všetkým povinnostiam súvisiacim s vojnovým stavom. Ak občan takúto službu odoprie, podľa zákona bude okresnou vojenskou správou zaradený do evidencie občanov, ktorí musia vykonať civilnú službu. „Občania, ktorí podali odopretie výkonu mimoriadnej služby by boli povolaní na pomoc napríklad v nemocniciach, pri kopaní zákopov a podobne,“ priblížila Kakaščíková.

Aj preto si ministerstvo s nárastu týchto žiadostí veľké starosti nerobí. „Nebude to mať dopad na obranyschopnosť štátu, pretože disponujeme dostatkom vycvičených ozbrojených zložiek a spojeneckými vojakmi, ktorí by boli v prípade potreby nasadení. Týmito podanými vyhláseniami sme však posilnili kritickú časť v rámci pomoci občanov, ktorá chýbala – a to napríklad, ak by bola vyhlásená mobilizácia, ktorá nie je plánovaná),“ uzavrela hovorkyňa rezortu obrany.

Koho môžu povolať?

Mobilizáciu vyhlasuje prezident. Robí tak na návrh vlády a realizujú ju okresné úrady. Keďže povinná základná vojenská služba v roku 2006 zavedením profesionálnej armády skončila, zrušená bola aj všeobecná branná povinnosť. Štát však pre prípad výnimočnej situácia naďalej eviduje mužov v produktívnom veku, ktorí podliehajú mimoriadnej brannej povinnosti. Podľa ministerstva obrany je mužov vo veku od 19 do 55 rokov zhruba jeden milión.

caputova kyjev Čítajte viac Prví Slováci nastúpili do boja za Ukrajinu. Pre Rusov sú primárnym terčom, varuje generál

Mobilizácia by sa však v prvom rade týkala mužov, ktorí základnú vojenskú prípravu už absolvovali, alebo sú zaradení v aktívnych zálohách. Branná povinnosť sa nevzťahuje na ženy, ktoré ale môžu narukovať dobrovoľne. Po doručení povolávacieho rozkazu by sa branec mal dostaviť na určené miesto a následne absolvovať výcvik so zbraňou podľa úrovne dosiahnutej vojenskej vycvičenosti.

V prípade nevôle narukovať z náboženských dôvodov alebo kvôli výhrade vo svedomí môže občan požiadať o odopretie brannej povinnosti. Musí tak však spraviť ešte pred vyhlásením výnimočného stavu. „Na vyhlásenie podané až v období krízového stavu, ako je vojna, vojnový, núdzový a výnimočný stav, sa už neprihliada,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu obrany. V takom prípade by občanovi bola nariadená alternatívna služba, napríklad v civilnej ochrane.

Počet vyhlásení o odopretí výkonu mimoriadnej služby

  • 2023 – 40 tisíc+
  • 2022 – 1 443
  • 2021 – 85
  • 2020 – 343

Zdroj: MO SR

nad zelensky Čítajte viac Húfnice, vrtuľníky, transportéry aj S-300. Aký je slovenský účet za vojenské dary pre Ukrajinu?

Agentúrnu správu sme aktualizovali za autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

810 debata chyba
Viac na túto tému: #vojenská služba #vojna na Ukrajine