V Sliači sa naťahujú o starý mig mesto a vojaci

Lietadlo MiG-21, ktoré v auguste 2021 osadili v oddychovej zóne pri Železničnej stanici v Sliači, je späť na tamojšej leteckej základni.

14.02.2023 20:17
debata (26)

Vojaci a zástupcovia Vojenského historického ústavu (VHÚ) ho v utorok ráno odinštalovali a previezli na letisko. Primátorka Sliača Ľubica Balgová tvrdí, že sa tak stalo v rozpore s civilným právom, keďže mesto nedisponuje povolením na odstránenie tejto stavby.

Podľa Balgovej autentickú stíhačku, ktorá v máji 1993 ako prvé slovenské lietadlo pristála v Sliači, nainštalovali k trati pri príležitosti 30. výročia príletu 81. stíhacej letky na Sliač a vzniku súčasnej leteckej základne, a to za účasti ministra obrany a ministra hospodárstva. „Celá udalosť bola, až na pár jedincov, prijatá Sliačanmi veľmi pozitívne. Jednak vznikol príjemný priestor na oddych a jednak to zvýšilo počet návštevníkov mesta,“ uviedla pre TASR.

V lete roku 2022 však vtedajší poslanci prijali uznesenie o zrušení tohto pamätníka a kanalizačných rúr ako podstavcov, na ktorých lietadlo stojí. „Po žiadostiach občanov, ktorí chceli, aby tam lietadlo zostalo, sme žiadali o dodatočné stavebné povolenie, ktoré sme na základe súhlasu všetkých účastníkov konania aj získali,“ priblížila proces primátorka. Poslanci však aj napriek tomu trvali na odstránení lietadla.

Ako ďalej uviedla, pred niekoľkými dňami bol na mestský úrad doručený list z VHÚ, že na základe rozkazu veliteľa vzdušných síl má veliteľ 81. krídla v Sliači zabezpečiť presun MiG-21 na základňu. To sa v utorok aj stalo. Primátorka však tvrdí, že odstránenie lietadla nie je možné bez vydaného povolenia na odstránenie stavby podľa stavebného zákona.

Ministerstvo obrany SR v reakcii uvádza, že nejde o stavbu, ale o lietadlo – zbierkový predmet, hnuteľný majetok štátu. Navyše toto lietadlo v správe VHÚ bolo presunuté z iniciatívy a na základe žiadosti primátorky mesta Sliač. „Rezort obrany neurobil nič iné, iba vyhovel oficiálnej žiadosti, dovtedy nemal žiadne indície, že mesto zbierkový predmet nechce,“ uviedla pre TASR hovorkyňa MO SR Martina Kakaščíková.

„Okrem toho, rezort obrany vyšiel žiadosti primátorky mesta Sliač v ústrety, keďže v zmysle zmluvy a intenzívnej komunikácie malo mesto zbierkový predmet previezť na svoje náklady. Keďže tak nekonalo v žiadnom zo stanovených termínov, presun realizoval rezort obrany vlastnými silami a prostriedkami bez pomoci, asistencie alebo doterajšej finančnej kompenzácie zo strany mesta, ale po žiadosti mesta Sliač o odstránení zbierkového predmetu,“ dodala.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Sliač