Súd zamietol návrh odsúdeného sátorovca Zakála na povolenie obnovy konania

Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, zamietol v stredu návrh odsúdeného bývalého vysokopostaveného člena zločineckého gangu sátorovcov Františka Zakála na povolenie obnovy konania. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

15.02.2023 12:24
debata

„Rozhodnutie nie je právoplatné, odsúdený proti nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd (NS) SR,“ konštatovala Kudjáková.

Zakál, prezývaný Shrek, si odpykáva právoplatný 25-ročný trest odňatia slobody, na ktorý ho v novembri 2019 odsúdil NS SR za účasť na úkladnej vražde, založení, zosnovaní a podporovaní zločineckej skupiny a aj za krivú výpoveď. Tej sa mal dopustiť v roku 2005, keď krivo vypovedal v snahe zdiskreditovať bývalého viceprezidenta Policajného zboru Jaroslava Spišiaka o tom, že prijal úplatok vo výške 300-tisíc slovenských korún.

Sátorovci pôsobili na južnom Slovensku a v Maďarsku od roku 1999 do roku 2010. Páchali násilnú a majetkovú trestnú činnosť, najmä vraždy, likvidovali aj členov konkurenčného gangu pápayovcov a tzv. biele kone. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry sátorovci v počte vrážd nemajú konkurenciu nielen na území Slovenska.

debata chyba
Viac na túto tému: #sátorovci