Exfunkcionára NDS obvinili z machinácií pri verejnom obstarávaní a brania úplatku

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila ďalšieho človeka, ktorý pôsobil v Národnej diaľničnej spoločnosti.

15.02.2023 17:25
Národná diaľničná spoločnosť / NDS / Foto: ,
debata

Podľa informácií portálu aktuality by malo ísť o Milana Hamara, ktorý v minulosti pôsobil ako poradca riaditeľa úseku prevádzky NDS. Bol aj členom dozornej rady štátnej akciovky.

„Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie 3. februára 2023 osobe M. H. pre pokračovací zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zločin prijímania úplatku. Obvinený mal ako vedúci zamestnanec NDS v období rokov 2017 až 2020 presadiť a následne v prospech konkrétneho vopred dohodnutého uchádzača zmanipulovať viacero verejných obstarávaní NDS na nákup materiálno-technického vybavenia v celkovej hodnote cca 2,64 milióna eur," informovala portál hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. Po zrealizovaní niektorých zákaziek mal požadovať úplatok od úspešného uchádzača.

Podľa vyšetrovateľov mala v štátnej NDS fungovať organizovaná skupina, ktorá zarábala na úplatkoch zmanipulovaných tendrov. Polícia túto kauzu nazvala Tunel a v rámci nej urobila už viacero razií.

Špeciálny tím Tunel na NAKA vedie v rámci NDS päť vyšetrovacích spisov. „Koncom roku 2021 obvinila deväť osôb pre porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku spáchaný organizovanou skupinou a pokračovací zločin machinácii pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe," uviedla pre portál Bárdyová.

Medzi obvinenými je bývalý prevádzkový riaditeľ NDS Peter H. a taktiež exfunkcionár NDS a príbuzný bývalého šéfa Najvyššieho kontrolného úradu Karola Mitríka.

SR Bratislava Polícia NAKA NDS Budova BAX Čítajte viac Kauza korupcie u diaľničiarov naberá na obrátkach. Padajú trestné oznámenia
debata chyba
Viac na túto tému: #verejné obstarávanie #úplatkárstvo #Národná diaľničná spoločnosť