Čaputová žiada voľby skôr: Mimoriadnu schôdzu neotvorili. SaS poprela Ficove tvrdenia, že chce podať vlastný návrh

Poslanci dnes neotvorili mimoriadnu schôdzu, na ktorej by mali rozhodnúť, či sa voľby predsa len nebudú konať pred letom. S touto iniciatívou prišiel opozičný Smer. Za júnový termín bude s určitosťou hlasovať takmer celá opozícia okrem strany SaS. Šéf liberálov Richard Sulík trvá na tom, že sa dohodli na septembri a schôdzu nepomôžu ani otvoriť. Prezidentka dnes uviedla, že to, čo sa deje v parlamente, je dôvodom na skorší termín predčasných volieb.

16.02.2023 10:39 , aktualizované: 18:51
Richard Sulík, Zuzana Čaputová, Igor Matovič Foto: , , ,
Zľava šéf liberálov Richard Sulík, prezidentka Zuzana Čaputová a líder OĽaNO Igor Matovič
debata (307)

Strana SaS nepomôže otvoriť mimoriadnu chôdzu, na ktorej by sa malo rokovať o júnovom termíne predčasných parlamentných volieb. Ako ďalej uviedol predseda SaS Richard Sulík na dnešnej tlačovej besede, dohodu, na ktorej sa dohodla bývalá vládna koalícia dodržia, a tak preferujú septembrový termín volieb. Ak by júnový termín prešiel, predseda parlamentu Boris Kollár by ich musel vyhlásiť najneskôr 6. marca.

Video
Anna Zemanová uviedla, že Fico hovorí nezmysly

18:51 Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) pripomenul poslancom schválený štátny rozpočet na rok 2023. Podotkol, že každý výdavok nad jeho rámec musí byť opodstatnený, premyslený a krytý príjmami. Predvolebnú kampaň majú podľa jeho slov robiť z peňazí strany a nie štátnej peňaženky. Odmieta, že by za aktuálny stav bola zodpovedná dočasne poverená vláda.

Video
Heger: Na pôde parlamentu je chaos a cirkus, vláda, naopak, funguje a správa sa zodpovedne.

„Parlament sa za posledné týždne stal arénou predvolebného zápasu. Zažívame narastajúci počet poslaneckých návrhov, ktoré sa vezú na vlne politického populizmu a hazardujú s verejnými financiami. Chcem pripomenúť poslancom a politickým lídrom, že v decembri parlament schválil rozpočet ústavnou väčšinou, ktorý jasne definuje, na čo sú peniaze v tomto roku určené,“ uviedol Heger.

Priznal, že vláda nemá ústavné právomoci obmedziť poslancov pri predkladaní návrhov. Preto apeloval na poslancov a lídrov strán, aby sa správali zodpovedne. Ohradil sa voči obvineniam opozície, že za tento stav môže vláda, ktorá vyvoláva chaos. „Ten takzvaný chaos a cirkus je na inej pôde. Je na pôde parlamentu. Vláda, naopak, funguje a správa sa zodpovedne a podľa dohody sa koordinujeme aj s prezidentkou­,“ dodal.

16:29 Neskôr sa k celej veci vyjadril aj Sulík. Robert Fico totiž tvrdil aj to, že existujú SMS-ky, ktoré to dokazujú. „Ja som si s Robertom Ficom nepísal ani nepamätám, nemám ani jeho aktuálne telefónne číslo,“ uviedol Sulík. „My nechystáme takúto schôdzu. Ak Fico tvrdí, že som mu písal takúto SMS, tak klame,“ uviedol líder SaS.

16:15 „Ak bude dohoda na júnovom termíne, my sme s tým v poriadku, ja mám problém len s tým, že sa zruší dohoda len tak,“ uviedol líder SaS Richard Sulík. „Slovenská politika funguje tak šeredne preto, lebo sa nedržia dohody,“ uviedol Sulík s tým, že ju nebude rušiť len preto, lebo Fico zvolal schôdzu. „Ak OĽaNO zahlasuje len preto, že prezidentka vymenuje úradnícku vládu, bude to nová situácia a prispôsobíme sa. Ak voči nám nebude dodržaná dohoda, to bude tiež nová situácia,“ povedal Sulík.

15:55 „Neviem, či sa pani prezidentka v paláci nudila, ale vnášať do tohto chaosu tento chaos, aký predviedla, je, myslím si, u prezidentky nemiestne. Sama prišla s návrhom na septembrový termín, sama povedala, že je pre ňu akceptovateľná koaličná dohoda,“ uviedol Matovič.

Video
Matovič: Vnášať do tohto chaosu tento chaos, aký predviedla, je u prezidentky nemiestne.

„Zrejme si medzi časom prečítala prieskum a zistila, že ľudia by chceli viac jún a natočila svoje názory ako slnečnica za slnkom v ústrety júnovému termínu. Prezidentka by sa takto chaoticky správať nemala. Na druhej strane je tu vážne obvinenie zo strany Roberta Fica voči SaS, že kujú pykle a na budúci týždeň chcú predložiť takýto termín. Tam kvitujem postoj SaS, že nič také nekujú. Niekto hovorí o SMS-skách, sám som zvedavý, ako to dopadne,“ povedal Matovič.

Video
Fico tvrdí, že SaS príde s vlastným návrhom na zmenu termínu predčasných volieb. SaS tieto tvrdenia popiera.

„Mali by sme si ctiť Národnú radu aj prezidentka by si ju mala ctiť,“ povedal na margo toho, že dohoda už bola urobená a termín odhlasovaný. „Ak by hrozilo vymenovanie úradníckej vlády, tak ideme do predčasných volieb napriek dohode,“ uviedol s tým, že predpokladá, že v tom prípade by názor zmenili aj ostatní koaliční lídri. „Nikto nechce, aby si tu pani prezidentka urobila úradnícku vládu z politikov Progresívneho Slovenska. Zlomyseľné kroky od pani prezidentky očakávam,“ dodal Matovič.

15:30 OĽaNO a SaS sa rozhodli držať neschopnú a škodlivú vládu Eduarda Hegera až do trpkého konca a znemožnili čo i len diskusiu o skoršom termíne volieb, tvrdí strana Hlas. „OĽaNO a SaS ostali ako posledné dve strany, ktoré svojím konaním preberajú plnú zodpovednosť za ďalšie atómovky Igora Matoviča a ich možné fatálne škody pre Slovensko. Radšej ako poctivú diskusiu k termínu volieb si dnes zvolili obštrukciu, hoci ešte pred niekoľkými mesiacmi vykrikovali, že je nehoráznosť, aby poslanci brali kráľovské platy a pritom blokovali parlament. Znovu vyzývam poslancov strany SaS, aby sa prebudili a pozreli sa realite do očí – ľudia na Slovensku si drvivou väčšinou želajú voľby čím skôr a našou povinnosťou je ich želanie naplniť,“ uviedol líder Hlasu Peter Pellegrini.

Video
Pellegrini vyzýva, aby prezidentka Čaputová konala

15:17 Mimoriadna schôdza sa presúva na zajtra po hlasovaní o 11:00. Parlament nebol uznášaniaschopný.

15:15 SaS poprela slová Roberta Fica. „To, čo tvrdí pán Fico sú nezmysly. Nič iniciovať nebudeme,“ Ak nebude parlament dnes uznášaniaschopný, schôdza sa presunie na zajtra po hlasovaní o 11:00.

14:59 Juraj Šeliga navrhol, aby sa držali rokovania. „Čo urobí Sulík, je jeho vec,“ povedal. „Dovolím si parafrázovať Roberta Fica. Ja by som povedal, že strach Roberta Fica je veľký. Ak SaS niečo také povedala Robertovi Ficovi a Smeru a ak naozaj budú takto politikárčiť, poďme od toho, nech sa SaS vyfarbí,“ povedal Matovič s tým, že sú otvorení akejkoľvek dohode. Suja povedal, že má rovnakú informáciu. Kollár zvolal na 15-tu grémium, kde sa majú poslanci poradiť, ako ďalej.

14:55 „Pán predseda, hneď na úvod sa priznám, že to nebude celkom procedurálny návrh. Toto je vážna situácia, v ktorej sa nachádzame. My sme sa pokúšali včera získať súhlas na otvorenie mimoriadnej schôdze s júnovým termínom. Oni nám povedali, že to nepodporia, ale že predložia vlastný návrh na skorší júnový termín,“ povedal Fico.

14:49 Ak sa nepodarí zmeniť termín na júnový, Smer sa pokúsi ešte o jednu mimoriadnu schôdzu počas trvania riadnej. „Myslím, že máme ešte jeden pokus, vtedy by vyšli voľby myslím na prvý júlový týždeň. Určite ten pokus ešte raz urobíme,“ povedal Fico.

14:23 Mimoriadnu schôdzu zatiaľ neotvorili, parlament nebol uznášaniaschopný.

Šipoš oboznámil poslancov so závermi rokovania klubov. „Za poslanecký klub OĽaNO hovorím, že nepodporíme ani jednu, ani druhú schôdzu,“ povedal. Hnutie Sme rodina zahlasuje za otvorenie mimoriadnej schôdze v júnovom termíne, mimoriadnu schôdzu k Migom nepodporia. „Bez riadneho prerokovania v parlamente nemá vláda kompetencie Migy niekde posunúť,“ povedal Peter Pčolinský.

Boris Susko zo Smeru nechápe, k čomu boli stanoviská klubov. „Súhlasím,“ povedal Kollár. Kollár otvoril schôdzu. Parlament nie je schopný uznášať sa, poslanci sa opätovne pokúsia schôdzu otvoriť o pol hodinu o 14:50.

14:08 Poslanci zatiaľ schôdzu neotvorili, pred hlasovaním o tom, či je parlament uznášaniaschopný požiadal predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš o päťminútovú prestávku na poradu klubov.

13:53 OĽaNO nepodporí otvorenie mimoriadnej schôdze k zmene termínu predčasných volieb, prezidentka podľa hnutia vytvára chaos.

OĽaNO v stanovisku uviedlo, že nerozumie „otočke prezidentky Zuzany Čaputovej o 180 stupňov“, keďže sama iniciatívne septembrový termín ponúkla ako akceptovateľnú možnosť, na ktorú nadviazala dohoda bývalých koaličných strán. „Vyhovárať sa na prípadnú poslaneckú iniciatívu poslancov nie je zo strany prezidentky poctivé, keďže skorší termín nezabráni žiadnej poslaneckej iniciatíve a hlavne, ona ako prezidentka má pri každom návrhu v rukách právo veta. Pani prezidenta takýmto konaním zbytočne vnáša chaos do spoločnosti a nahráva tak mafiánom a extrémistom v súčasnej opozícii,“ uviedlo hnutie, ktoré bude mať tlačovku o tretej.

Aktualizované 13:45 Pravdepodobnosť, že na tejto schôdzi prejde júnový termín je malá. Je tu aj možnosť, že poslanci schôdzu vôbec neotvoria. Líder SaS Richard Sulík už avizoval, že názor strany SaS sa nezmenil, trvajú na septembrovom termíne a nepodporia ani otvorenie schôdze. Na schválenie uznesenia je potrebných 90 hlasov. Júnový termín má zatiaľ podporu Smeru, Hlasu, Sme rodiny, čo je spolu 55 hlasov. Skorší termín dlhodobo presadzujú aj piati nezaradení poslanci v Republike a siedmi poslanci za ĽS NS. Júnový termín plánuje podporiť aj Tomáš Valášek. Poslanec Martin Klus zatiaľ váha a chce sa poradiť s odídencami z OĽaNO. Bez SaS však uznesenie nemá šancu prejsť.

Aktualizované 13:26 Prezidentka by mala prísť do parlamentu a mala by si predvolať Sulíka.

Vyzval ju, aby popoludní o 14.00 h vystúpila pred poslancami. „Chcem požiadať prezidentku, aby využila svoje právo kedykoľvek predstúpiť pred parlament a prihovoriť sa poslancom NR SR. Chcem ju požiadať a vyzvať, aby sem o 14.00 h prišla, aby sa prihovorila poslancom predtým, ako sa bude rokovať o otvorení mimoriadnej schôdze o skrátení volebného obdobia, a aby požiadala poslancov aj váhou svojho úradu a osobnosti, aby sa schôdza otvorila,“ apeloval Pellegrini na prezidentku. Vyzval ju, aby bola rázna, ak to myslí vážne.

Okrem toho hlavu štátu vyzval, aby si predvolala predsedu SaS Richarda Sulíka a aby s ním hovorila o podpore júnového termínu. Ten je podľa Pellegriniho momentálne jazýčkom na váhach. Kritizoval pritom postoj SaS.

Aktualizované 13:20 Pellegrini apeluje na voľby v júni.

Nezaradený poslanec a líder mimoparlamentnej strany Hlas Peter Pellegrini vyzval strany i ostatných poslancov, aby prehodnotili svoj postoj a podporili júnový termín predčasných volieb. Podotkol, že v demokratických krajinách sa po páde vlády vyhlási čo najskorší termín volieb. Na Slovensku to tak nebolo. Dodal, že v parlamente vznikajú nebezpečné koalície, ktoré sa menia podľa jednotlivých návrhov či hodnotových otázok. Riešenie vidí v predčasných voľbách v čo najskoršom termíne.

Poslanci schválili septembrový termín volieb. Foto: Pravda, Ivan Majerský, Ivan Majerský
Richard Raši, Peter Pellegrini, parlament Poslanci schválili septembrový termín volieb.

Zopakoval aj argumenty o potrebe prípravy štátneho rozpočtu v riadnom termíne. Podotkol, že aj vďaka predošlému postoju prezidentky SR Zuzany Čaputovej vláda schválila septembrový termín volieb. Ak sa popoludní neotvorí mimoriadna schôdza k termínu volieb, mala by podľa neho prezidentka radšej menovať úradnícku vládu. Vláde by mala podľa neho jasne odkázať, že ak to takto pôjde ďalej, vymenuje úradnícku vládu. Apeluje aj na vetovanie „parlamentných bludov“ a vracanie návrhov do NR SR.

SaS názor zatiaľ nezmenila

„Nehovoríme, že názor nezmeníme, ja len potrebuje na to uchopiteľný dôvod,“ povedal na margo zmeny termínu. „Vyčíňanie jedného šaša pre nás dôvod nie je,“ uviedol. „Ja pozvania na stretnutia od väčšiny ľudí prijíma,“ uviedol Sulík s tým, že ak by ho k okrúhlemu stolu pozval Kollár, pozvanie by prijal. Postoju prezidentky nerozumie. „Neviem, prečo sa rozhodla konať tak, ako si želá Robert Fico,“ povedal o Zuzane Čaputovej.

Líder SaS Richard Sulík Foto: Ivan Majerský, Pravda
Richard Sulík Líder SaS Richard Sulík

Jediný z poslancov SaS, ktorý otvorene hovoril o podpore júnového termínu bol Juraj Krúpa. Zmene termínu by sa nebránil aj Ondrej Dostál, no rešpektuje septembrovú dohodu. „Budem postupovať rovnako ako moji kolegovia z klubu SaS. Rešpektujem, že v rámci bývalej koalície bola uzatvorená dohoda o septembrovom termíne. Ak by bola vôľa túto dohodu zmeniť na jún, určite by som sa tomu nebránil,“ uviedol.

S júnovým termínom nemá problém ani Gábor Grendel, no OĽaNO má ešte rokovať a takisto sa vyjadriť na tlačovke. „Od začiatku si myslím, že septembrový termín po tom, čo vláda stratila legitimitu, nebol rozumný,“ povedal. Smer ohlásil na poobedie tlačovú besedu, ktorú strana nazvala „výzva prezidentke Čaputovej na vymenovanie úradníckej vlády a zastavenie chaosu v krajine“. Strana zrejme počíta s tým, že schôdza nebude úspešná. Júnový termín by podporilo aj hnutie Sme rodina Borisa Kollára, poslanci Hlasu, Republiky či ĽS NS.

Čaputová chce skorší termín, Matovič si myslí, že mení názor podľa prieskumu

Súčasná politická situácia, charakterizovaná legislatívnou parlamentnou smršťou, ohrozujúcou ústavné princípy a verejné financie, je pre Slovensko neúnosná a žiada si skorší termín predčasných volieb, uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. „Dianie v parlamente pripomína skôr chaos než zodpovednú správu vecí verejných,“ skonštatovala hlava štátu. Obracia sa zároveň na politických lídrov, aby sa postarali o nápravu.

Spoločný obed prezidentov. Zľava Andrej Kiska,... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Kiska, Čaputová, Schuster, Gašparovič, Spoločný obed prezidentov. Zľava Andrej Kiska, Rudolf Schuster, Zuzana Čaputová a Ivan Gašparovič.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa pri zmene názoru na termín predčasných parlamentných volieb riadi prieskumom, uviedol líder OĽaNO Igor Matovič. Matovič vyhlásil, že hoci prezidentka bola najprv za skorší termín volieb, následne iniciatívne prišla s tým, že vie žiť so septembrom. „To, že sú voľby v septembri, je jej zásluha. To, že ju to dodatočne mrzí, pretože si pozrela nejaký prieskum, to mi je ľúto,“ povedal v parlamente novinárom. Dodal, že prezidentka „všetko robí podľa prieskumu“.

Predčasné parlamentné voľby sa majú konať 30. septembra. V posledný januárový deň o tom rozhodli poslanci Národnej rady SR. Hlasy o konaní volieb v skoršom termíne ako na konci septembra však neutíchajú, v stredu ho označili za potrebný aj bývalí prezidenti SR.

© Autorské práva vyhradené

307 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #predčasné voľby 2023