Stíhačky, tanky či rakety. Naď načrtol ďalšie možnosti pomoci Ukrajine

Okrem stíhačiek MiG-29 by Slovensko mohlo poskytnúť Ukrajine aj časť systémov protivzdušnej obrany Kub. Potvrdil to dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na štvrtkovej tlačovej konferencii s dočasne povereným šéfom rezortu diplomacie Rastislavom Káčerom. So spojencami sa podľa Naďa rokuje aj o možnosti získať náhradu napríklad v podobe tankov Leopard, ak by SR poslala Ukrajine tanky T-72. Obaja ministri opakovane zdôraznili, že pomoc Ukrajine je v záujme Slovenska.

16.02.2023 14:07 , aktualizované: 16:20
debata (89)

VIDEO: Naď: Žiadny súdny Slovák nechce ruské vojská na Slovensku, ani v Užhorode

Video

„Ako minister obrany, ktorý má v správe štátny majetok, hovorím, že aktuálne je výhodné, aby sme poslali migy na Ukrajinu a za to niečo dostali. Zároveň ľudsky hovorím, že to Ukrajincom veľmi pomôže,“ vyhlásil Naď. Za stíhačky by podľa neho dnes mohlo dostať Slovensko pomoc z Európskeho mierového nástroja, jej hodnotu odhaduje na 150 až 160 miliónov eur. Káčer potvrdil Naďove slová, že téma migov nie je nová a rokuje sa o nich pol roka.

Muž kráča pomocou barlí okolo zničených ruských...
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri tankoch v meste...
+8Ukrajinskí vojak nad telami ruských vojakov a...

Ukrajinci požiadali aj o systém protivzdušnej obrany Kub. „Máme 14 odpaľovacích zariadení, viem si predstaviť, že menšiu časť tých systémov a rakiet, ktoré máme k dispozícii, by sme vedeli poskytnúť Ukrajine,“ načrtol Naď.

VIDEO: Naď: Viaceré krajiny už poslali stíhačky na Ukrajinu

Video

Obaja ministri zdôrazňujú význam pomoci Ukrajine pre Slovensko. Opätovne odsúdili ruskú agresiu. „Naša vláda nie je proukrajinskou, naša vláda je proslovenskou, pretože to, že pomáhame Ukrajine brániť sa v jej hraniciach a znovu sa vrátiť k jej suverenite, je podporou nás. Tým si my vytvárame svoje bezpečné prostredie,“ skonštatoval Káčer.

VIDEO: Heger o slovenských migoch: Sú nepoužiteľné, nepredajné

Video

Ministri reagovali aj na správy z Ruska, že Slovensko by sa mohlo stať legitímnym cieľom Ruska za dodávky tankov. Naď hovorí o strašení, ktoré sa vyskytlo aj v minulosti napríklad pri vstupe SR do NATO. Poznamenal, že Slovensko dosiaľ nedalo na Ukrajinu ani jeden tank. Ako dodal Káčer, Ukrajinu podporuje vojensky asi 60 krajín sveta, čiže Slovensko nie je výnimkou. Vyhrážky Ruska odmieta.

NRSR parlament Čítajte viac Národná rada označila ruský režim za teroristický, podporila Ukrajinu

Naď: Ak sa téma posunie, prídem do parlamentu

Ak nastane posun v téme poskytnutia stíhačiek MiG-29 Ukrajine, dočasne poverený minister obrany Naď príde o tom diskutovať do parlamentu. Nebude sa riadiť tým, čo hovorí šéf Smeru Robert Fico. Smer totiž opäť inicioval mimoriadnu schôdzu k tejto téme.

VIDEO: Naď: Nebudem tancovať podľa toho, ako Fico a jeho proruská propaganda píska

Video

„Dal som záväzok a ten platí, keď budeme mať akýkoľvek ďalší posun v otázke, predtým, ako urobíme akékoľvek rozhodnutie, tak ja do toho parlamentu pôjdem. Ale nebudem tancovať podľa toho, ako Robert Fico a celá jeho proruská propaganda píska. Nech sa v parlamente rozhodnú, či akceptujú alebo neakceptujú Ficovu hru,“ uviedol vo štvrtok Naď na spoločnej tlačovej konferencii s Rastislavom Káčerom.

Poslanci NR SR popoludní neschválili program mimoriadnej schôdze, takže vo štvrtok nebudú rokovať o stíhačkách MiG-29, ktoré by Slovensko mohlo posunúť Ukrajine.

Mimoriadnu schôdzu k stíhačkám inicioval Smer opätovne po tom, ako parlament počas týždňa odmietol o tejto téme rokovať. Strana chce presadiť uznesenie, ktorým má parlament vysloviť nesúhlas s odovzdaním bojových lietadiel MiG-29 Ukrajine. Fico pripomenul, že aktuálne je na Slovensku vláda iba dočasne poverená a má oklieštené právomoci. Hovorí o protiústavnosti posielania zbraní na Ukrajinu.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #Rastislav Káčer #vojna na Ukrajine