Na zmenu termínu majú sto hlasov aj bez nás, tvrdí Matovič. Smer zvoláva ďalšiu mimoriadnu schôdzu

Termín júnových volieb je podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) v rukách prezidentky Zuzany Čaputovej. Stačí, ak vymenuje úradnícku vládu. Poslanci parlamentu ani na štvrtýkrát neotvorili mimoriadnu schôdzu.

17.02.2023 10:30 , aktualizované: 13:19
Sulík, Kollár, Pčolinský, Zemanová, parlament Foto: ,
Na snímke Richard Sulík, Zuzana Čaputová a Igor Matovič
debata (44)
  • parlament včera nebol uznášaniaschopný a mimoriadnu schôdzu iniciovanú Smerom k zmene termínu predčasných volieb presunuli na piatok po hlasovaní. Národná rada nebola uznášaniaschopná ani v piatok.
  • prezidentka Zuzana Čaputová včera hovorila o chaose v parlamente a politických lídrov preto vyzvala, aby legislatívnu „smršť“ zastavili alebo aby sa dohodli na skoršom termín
  • odvolaný premiér Eduard Heger takisto kritizoval situáciu v parlamente a poslancom a lídrom strán pripomenul, že na kampaň slúžia peniaze strán, nie štátu
  • pre poslancov je úradnícka vláda veľkým strašiakom, líder OĽaNO Igor Matovič uviedol, že ak prezidentka vymenuje úradnícku vládu, to už radšej bude preferovať predčasné voľby v júni
Video
Hegerova výzva poslancom: Robte si kampaň za svoje, nie za štátne

Aktualizované 13:45 Fico považuje za znevažovanie to, že o návrhu parlament dnes nerokoval

„Urobia to isté, čo urobili teraz. Budú sa tváriť, že tam nie sú. Ak to dáme v pondelok, tak to dajú v pondelok. My to zvážime, ale určite podáme návrh, no spojíme tento návrh s výzvou prezidentke,“ povedal Fico. „Musíme návrh podať preto v najbližších hodinách alebo dňoch, lebo termíny utekajú,“ povedal. „Pripravíme rovnaký návrh na 24. júna, ale musíme ho predložiť tak, aby sa o ňom rokovalo budúci týždeň alebo najneskôr v pondelok 27. februára,“ povedal líder Smeru s tým, že ak to neprejde, za všetko môže prezidentka.

Video
Pellegrini vyzýva prezidentku, aby bola ráznejšia

Aktualizované 13:24 Národná rada nie je ani druhýkrát uznášaniaschopná, mimoriadna schôdza sa presúva na riadnu marcovú schôdzu. Smer podal návrh na ďalšiu mimoriadnu schôdzu. „Podávam návrh na ďalšiu mimoriadnu schôdzu, ktorú budete musieť vyhlásiť budúci týždeň,“ povedal Fico. „Ak ju podáte ešte dnes, vyhlásim ju dnes,“ povedal Kollár, nasleduje ďalšia polhodinová prestávka. Ak ju podá dnes, bude dnes, ak podá návrh v pondelok, bude v pondelok.

Aktualizované 13:17 „Prečo by som sa mal do tohto chaosu, ktorý sem vniesla pani prezidentka, nejako miešať? Bez nás ľudia, ktorí povalili vládu, dokopy disponujú aj s Borisom Kollárom sto hlasmi, aby si zmenili termín zo septembra na jún. My si vyložíme nohy, kúpime pukance a budeme sledovať,“ povedal Matovič. „Naše hnutie môže byť bokom. Majú dosť hlasov aj bez nás,“ uviedol.

Video

„Nech si teraz Sulík rokuje s mafošmi a fašounami, s prezidentkou a nech teraz dokonajú svoje dielo,“ povedal Matovič. Na otázku či bude platiť ich slovo, že ak prezidentka vymenuje úradnícku vládu, budú hlasovať za jún, neodpovedal. Opakoval, že aj bez OĽaNO existuje sto hlasov na zmenu termínu volieb. „Nebudem pomáhať ľuďom, ktorí povalili vládu,“ uviedol. „Samozrejme, keď bude úradnícka vláda, bude to iná situácia, ale ja ju nebudem k ničomu nabádať,“ povedal.

Aktualizované 12:49 Sulík opakoval, že za júnový termín by hlasoval len vtedy, ak by vznikla dohoda na pôdoryse bývalej koalície. „Nechápem, prečo slovo chlapa má pre vás hodnotu nula,“ uviedol.

Aktualizované 12:43 Sulík pochybuje, že veci, ktoré predkladá Matovič, budú schválené. „Myslíte, že sa nájde 76 poslancov, ktorí mu takéto hlúposti schvália? Nenájde. On skrátka sa tu predvádza, lebo sa predvádza celý život,“ povedal Sulík. Pri obedoch zadarmo argumentoval, že boli schválené skôr a SaS hlasovala proti.

Poslanci počas piatkovej schôdze, na ktorej... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Sulík, Kollár, Pčolinský, Galek parlament Poslanci počas piatkovej schôdze, na ktorej hlasovali o viacerých bodoch.

Aktualizované 12:41 „Dohoda na predčasných voľbách je a budú v septembri. Navyše mám pochybnosť, či je možné skrátiť skrátené volebné obdobie,“ povedal Sulík s tým, že by sa k tomu mali vyjadriť aj ústavní právnici.

Aktualizovaná 12:18 Parlament nie je ani tento raz uznášaniaschopný. Kollár odložil schôdzu o hodinu, ak ani potom nebude parlament uznášaniaschopný, schôdza sa opäť presunie.

Aktualizované 11:52 O otvorení mimoriadnej schôdze sa bude hlasovať o 12.15. Kollár však nepredpokladá, že sa otvorí. „Ušetríme pol hodinu, prestavíme zariadenie, potom budeme hlasovať o otvorení mimoriadnej schôdze, tá sa neotvorí a pokračujeme v hlasovaní,“ povedal.

Aktualizované 11:48 Po sérii hlasovaní poslanci pristúpili k tajnej voľbe šéfa zdravotníckeho výboru.

parlament, Foto: Pravda, Ivan Majerský
Cigániková, Sulík, parlament,

Aktualizované 11:35 Boris Kollár upozornil exposlanca Sme rodina Martina Borguľu, aby chodil do parlamentu adekvátne oblečený. „V texaskách a teniskách sa do parlamentu nechodí. Buďte príkladom napríklad žiakom z Kozaroviec, ktorí tu dnes sú,“ povedal.

Aktualizované 11:23 V úvode presunuli niektoré body na marcovú schôdzu. Na konci hlasovania by mala byť tajná voľba predsedu zdravotníckeho výboru. Tento post je neobsadený, odkedy parlament odvolal poslankyňu SaS Janu Bittó Cigánikovú.

Aktualizované 11:20 Grémium sa skončilo. Poslanci sa stále radia. Pri Borisovi Kollárovi je aj Richard Sulík, Michal Šipoš, Juraj Šeliga a ďalší z koaličných poslancov.

Poslanci počas piatkovej schôdze, na ktorej... Foto: Pravda, Ivan Majerský
parlament, kollár, šeliga, pčolinský, sulík Poslanci počas piatkovej schôdze, na ktorej hlasovali o viacerých bodoch.

Aktualizované 10:56 Boris Kollár zvolal na jedenástu grémium, hlasovanie bude až po ňom.

Aktualizované 10:52 Poslanci budú o jedenástej najprv hlasovať o všetkých bodoch, ktoré stihli prerokovať na riadnej schôdzi. Predseda parlamentu Boris Kollár včera uviedol, že zvyšné body sa presunú na marcovú schôdzu. Po hlasovaní sa parlament opäť pokúsi otvoriť mimoriadnu schôdzu k skoršiemu termínu predčasných volieb.

Vyjadrenia Matoviča menia situáciu

„Súhlasili sme s kompromisným riešením, ktorým bola dohoda na septembrovom termíne volieb. S tým súhlasila aj pani prezidentka. Opakovane sme vraveli, že budeme súhlasiť aj s júnovým termínom, ak príde k dohode bývalých koaličných partnerov,“ zopakovala v úvode strana SaS.

Poslanci počas mimoriadnej schôdze

Mimoriadnu schôdzu o skoršom termíne predčasných volieb sa poslancom vo štvrtok nepodarilo otvoriť.

Fotogaléria
Poslanci parlamentu počas hlasovania o otvorení...
Robert Fico
+12Poslanci počas mimoriadnej schôdze

Líder SaS Richard Sulík uviedol, že k možnosti skorších predčasných volieb zorganizovali aj stretnutie, no zástupcovia OĽaNO a Za ľudí neprišli. „Vyjadrenie Igora Matoviča, že budú súhlasiť s júnovým termínom, ak prezidentka vymenuje úradnícku vládu, však celú situáciu mení. Riešenie má teda v rukách pani prezidentka. Stačí, ak vymenuje úradnícku vládu a prakticky celý parlament, vrátane SaS, odsúhlasí predčasné voľby na jún,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Video
Matovič v Ide o pravdu: Bohatým som bral, chudobným dával. Viem, kde nájsť 500 eur pre voličov

Smer hovorí o ďalšom pokuse

Posunúť termín predčasných volieb na skorší termín ako 30. september žiada nielen časť opozície, ale za potrebný ho označili dokonca aj bývalí slovenskí prezidenti. Strana Smer iniciovala mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR s návrhom na konanie volieb 24. júna. Rokovať o návrhu sa malo vo štvrtok 16. februára, no poslanci ani na druhýkrát neotvorili rokovanie. O otvorenie schôdze sa pokúsia dnes po hlasovaní o 11:00.

Video
Fico: Máme posledný pokus na skoršie voľby než v septembri

Ak sa ju nepodarí otvoriť ani v piatok, Smer nenechá nič na náhodu. Plánujú zvolať ešte jednu mimoriadnu schôdzu. „Myslím si, že situácia sa bude mimoriadne vyhrocovať aj v súvislosti s Ukrajinou a aj s vnútornými pomermi v tejto krajine, ktoré budú nabádať viacerých rozmýšľať o skoršom termíne,“ povedal na tlačovke Fico.

Video
Matovič sa po presunutí mimoriadnej schôdze hovorí o situácii v parlamente a kritizuje Čaputovú

„Máme ešte jednu možnosť, ale tá bude posledná, vtedy by ten termín predčasných volieb bol niekedy v prvom júlovom týždni. Určite ten pokus ešte urobíme, pretože nám ústavná úprava nebráni, aby sme takéto návrhy podávali,“ dodal. Smer aktuálne navrhuje, aby sa voľby konali 24. júna, čo pôvodne chceli aj poslanci Hlasu. Pokiaľ by uznesenie schválili, predseda parlamentu Boris Kollár by musel voľby vyhlásiť 6. marca.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #SASKA #predčasné voľby 2023