Lekárski odborári kritizujú vládu za neplnenie bodov memoranda, vyzývajú ju, aby začala konať

Lekárske odborové združenie (LOZ) kritizuje vládny kabinet za neplnenie bodov memoranda, ktoré s vládou podpísali koncom minulého roka s cieľom zlepšiť zdravotníctvo. Pripomína, že naďalej trvá na všetkých ôsmich požiadavkách a vyzýva vládu, aby splnila, k čomu sa zaviazala. Zástupcovia LOZ o tom informovali na piatkovej tlačovej konferencii.

17.02.2023 15:35 , aktualizované: 16:29
Peter Visolajský Foto: ,
Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský
debata (10)

„Počas výpovedí lekárov vláda splnila len tri požiadavky z ôsmich, a to navýšila mzdy sestier a lekárov, zrušila zdaňovanie vzdelávania zdravotníkov a čiastočne zlepšila vzdelávanie mladých lekárov. Ostatné záväzky z memoranda si však dnes vláda opäť neplní a bez našich výpovedí sa opäť stretáme s ignoranciou,“ uviedol predseda LOZ Peter Visolajský.

Pripomenul, že memorandum aj jeho termíny boli výsledkom vzájomnej dohody. O ďalších výpovediach lekárov zatiaľ odborári nehovoria, upozorňujú však, že ak vláda nezačne konať alebo požiadavky nesplní, budú musieť reagovať.

30november2022 Vlada Podpis Lekari 4919703u Čítajte viac Lekári si presadili vyššie platy, Matovič ich naďalej urážal. Kríza ešte nie je úplne zažehnaná

LOZ upozornilo, že napriek navýšeniu rozpočtu pre zdravotníctvo nemocnice hlásia, že im dané peniaze poisťovne neposkytli. Kritizujú aj to, že na oddlženie nemocníc bolo zatiaľ použitých len 258 miliónov eur. „Hoci má MZ SR na oddlženie k dispozícii viac ako 500 miliónov eur ešte od nástupu novej vlády,“ skonštatoval Visolajský. Poukazuje tiež na pochybné firmy, ktoré sa na oddlžovaní „nabaľujú“. „Rovnako, vláda stále neprijala zákon, ukladajúci poisťovniam povinnosť zaplatiť nemocniciam aspoň náklady za adekvátne poskytnutú liečbu,“ doplnil šéf odborárov.

Vláda tiež podľa LOZ nesplnila svoje záväzky vo vzťahu k zavádzaniu DRG systému, neuzákonila minimálne normy na personálne zabezpečenie oddelení a nerieši ani problémy lekárskych fakúlt. „Posledné stretnutie predstaviteľov vlády s dekanmi lekárskych fakúlt bolo v novembri 2022 počas výpovedí lekárov,“ ozrejmil Visolajský.

VIDEO: Visolajský: Matovič motá hlavu Slovensku

Video

Odborári tiež poukázali na ignorovanie reformy vzdelávania lekárov, hoci vláda časť záväzkov splnila v novembri 2021. „Napríklad mladé lekárky na materskej či rodičovskej dovolenke sa stále nemôžu zúčastniť ani teoretických kurzov v rámci atestačného vzdelávania,“ upozornil šéf LOZ.

Nesplnený je podľa lekárskych odborárov aj bod týkajúci sa optimalizácie siete nemocníc, ktorým sa vláda zaviazala personálne a priestorovo zabezpečiť oddelenia a nemocnice, ktoré majú prevziať pacientov z tých zrušených. „MZ SR dokonca čerpanie plánu obnovy na stavbu a rekonštrukciu obmedzilo len na nemocnice I. a II. typu, čo je v príkrom rozpore s proklamovanou snahou o centralizáciu výkonov,“ dodali.

VIDEO: Visolajský volá lekárov zo zahraničia domov

Video

Ministerstvo deklaruje snahu o stabilizáciu v sektore, vyjadrenia lekárov považuje za účelové

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR deklaruje snahu o personálnu aj finančnú stabilizáciu sektora. Pripomína, že mnohé ciele v súvislosti so správnym nastavením systému sa už realizovať podarilo. O ďalších plánovaných krokoch boli podľa neho informovaní aj lekárski odborári. Rezort to pre TASR uviedol v reakcii na výzvu Lekárskeho odborového združenia (LOZ), aby vláda začala plniť záväzky, ku ktorým sa zaviazala memorandom.

„O vykonaných aj plánovaných krokoch rezortu boli informovaní aj zástupcovia LOZ, ako aj ďalších odborných asociácií na rokovaní odvetvovej tripartity, ktoré sa uskutočnilo 7. februára, a to aj priamo z úst ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. Tvrdenia Lekárskeho odborového združenia o nečinnosti preto vnímame ako účelové,“ ozrejmila hovorkyňa ministerstva Petra Lániková.

Rezort pripomenul, že okrem reformy nemocníc predstavil aj ambulantnú reformu a pripravuje tiež reformu fungovania záchranných zdravotníckych služieb. „Schvaľovacím procesom prešla legislatívna úprava zdravotnej starostlivosti v detenčných ústavoch. Rezort presadil aj jasné pravidlá pre hospodárenia zdravotných poisťovní či veľkú liekovú reformu a ďalšie dôležité dlho odkladané riešenia,“ dodala Lániková.

Ďalšou z priorít rezortu je podľa jej slov aj Národná stratégia stabilizácie a riadenia ľudských zdrojov, na ktorej aktuálne pracuje a ktorá doteraz chýbala. Za ďalší prvok stabilizácie považuje ministerstvo aj historicky najvyššie navýšenie platov zdravotníkov.

Deklaruje, že robí všetko pre to, aby išlo do zdravotníctva čo najviac financií. „Spravodlivosť a stabilitu vo financovaní zdravotníctva určite prinesie aj vyššia úhrada za poistenca štátu. (…) Vďaka väčším finančným zdrojom, rozbehnutým reformám a nastaveným procesom očakávame výrazný posun v poskytovaní zdravotnej starostlivosti pre pacienta, ako aj pre personál,“ skonštatoval rezort.

Na rok 2023 sú podľa neho tiež naplánované legislatívne zmeny v oblasti vzdelávania zdravotníckych pracovníkov, týkať sa majú najmä rezidentského štúdia. „Zároveň idú výrazné investície z Plánu obnovy a odolnosti do modernizácie zdravotníckych zariadení, ktoré prinesú výrazné skvalitnenie pracovného prostredia. Výstavba nových nemocníc, či už v Martine alebo v lokalite Rázsochy, naďalej pokračuje a nič neohrozuje splnenie míľnikov určených Európskou komisiou,“ doplnilo ministerstvo. Dodalo, že mnohé pripravené kroky majú legislatívny charakter, a preto je potrebné dodržať zákonné podmienky legislatívneho procesu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Lekárske odborové združenie #platy lekárov