Čaputová neplánuje vymenovať úradnícku vládu. Podľa Hegera by situáciu nevyriešila

Prezidentka Zuzana Čaputová neplánuje vymenovať úradnícku vládu. Hlava štátu zdôraznila, že nebude hazardovať s povesťou šestnástich odborníkov, aby donútila poslancov zahlasovať za skorší termín volieb.

17.02.2023 18:10 , aktualizované: 19:02
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (101)

Informoval o tom portál tvnoviny. „Úradnícka vláda nemá byť nástroj alebo páka na ovplyvňovanie poslancov. Je to nástroj na riadenie štátu. Je to zodpovedný krok, ktorý urobím vtedy, keď vláda Eduarda Hegera zlyhá závažným spôsobom v dôležitých kompetenciách, ktoré som naznačila v januárovom vyhlásení,“ povedala Čaputová.

Video
Matovič: Nebudeme prezidentku k ničomu nabádať, v parlamente majú sto hlasov na zmenu termínu aj bez nás

Dočasne poverený premiér Eduard Heger považuje úvahy o tom, že riešením situácie v parlamente by bolo vymenovanie úradníckej vlády, za absurdné. Podľa jeho slov by sa tým situácia ešte zhoršila.

„Považujem za veľmi nešťastné, akým spôsobom je situácia a chaos v parlamente spájaný s vládou, ktorá sa správa zodpovedne, a to aj vo vzťahu k prijatému rozpočtu a svoju činnosť koordinuje s prezidentkou,“ uviedol Heger v stanovisku.

„Termín predčasných volieb je výsledkom dohody politických lídrov a súhlasu pani prezidentky s ním. Od jeho schválenia neboli porušené žiadne dohody. Pani prezidentka ma ústavné kompetencie voči poverenej vláde. A svoje právomoci môže uplatňovať aj voči zákonom prijatým na pôde parlamentu,“ doplnil Heger.

Fico a Pellegrini podľa neho hrubo manipulujú verejnú diskusiu spájaním chaosu v parlamente s vládou, za účelom vyvolať tlak na skorší termín predčasných volieb. Akékoľvek podľahnutie tomuto tlaku by bolo zlyhaním demokratických síl.

sulík, matovič, fico Čítajte viac Nevyšiel ani štvrtý pokus. Smer chce ďalšiu schôdzu: OĽaNO a SaS korigujú vyjadrenia, terčom útokov je Čaputová

Prezidentka ešte vo štvrtok uviedla, že súčasná politická situácia, charakterizovaná legislatívnou parlamentnou smršťou, ohrozujúcou ústavné princípy a verejné financie, je pre Slovensko neúnosná a žiada si skorší termín predčasných volieb.

Predseda hnutia OĽANO Igor Matovič reagoval, že prezidentka sa pri zmene názoru riadi prieskumami. Vyhlásil, že septembrový termín volieb je aj jej zásluha.

Richard Sulík, Zuzana Čaputová, Igor Matovič Čítajte viac Čaputová žiada voľby skôr: Mimoriadnu schôdzu neotvorili. SaS poprela Ficove tvrdenia, že chce podať vlastný návrh

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #úradnícka vláda