Vyšetrovateľ chce väzbu pre župana Trnku, rozhodne sa v nedeľu

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala v rámci akcie Valentín sedem osôb. Vyšetrovateľ podal návrh na vzatie do väzby dvoch obvinených, Richarda Redaya a Rastislava Trnku, potvrdila hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

18.02.2023 11:45 , aktualizované: 19:50
Rastislav Trnka Foto: ,
Rastislav Trnka.
debata (37)

„Vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie piatim osobám, Richardovi R., Rastislavovi T., Martinovi S., Jánovi S. a Antonovi T. za pokračovací zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spáchaný formou spolupáchateľstva,“ doplnila hovorkyňa.

Dodala, že vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v súčasnosti nie je možné poskytnúť podrobnejšie informácie.

Rozhodovanie o návrhu sa začne v nedeľu od 15.00 h v Pezinku, potvrdila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Katarína Kudjaková.

NAKA zasahovala v piatok (17. 2.) na východe Slovenska v rámci akcie s krycím názvom Valentín, ktorá bola zameraná na dokumentovanie ekonomickej trestnej činnosti.

NAKA počas akcie Valentín zadržala aj ďalšie osoby. Podľa Denníka N je medzi nimi dodávateľ predražených teplomerov pre kraj Richard Reday, metská a krajská poslankyňa Zuzana Slivenská (nezaradená), riaditeľ Správy ciest Košického kraja Anton Trišč či konateľ a spolumajiteľ firmy Tempus – Trans Martin Sojka.

Podľa denníka Korzár Slivenskú vypočuli na NAKA len v pozícii podozrivej, nie obvinenej. Ostatní zadržaní sú obvinení pre pokračovací zločin machinácie pri verejnom obstarávaní spáchaný formou spolupáchateľstva. Vzhľadom na škodu veľkého rozsahu im hrozí trest sedem až 12 rokov väzenia.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšič potvrdil, že obvinenia zadržaných osôb sa týkajú kauzy nákupu teplomerov. Zo zoznamu obvinených je pravdepodobné, že to platí aj pre kauzu sypačov, ktorú zverejnil Korzár v lete 2021. V kauze teplomerov išlo o nákup 205 kusov za zhruba 180-tisíc eur, kraju ich dodal známy košického župana Richard Reday za dvojnásobnú cenu oproti tej, za ktorú rovnaké teplomery od toho istého výrobcu nakupovali Banskobystrický a Nitriansky kraj, informuje Denník N. Podozrivé obstarávanie štyroch sypačov bolo zákazkou za 1,3 milióna eur, košickej župe ich dodala firma Tempus – Trans. Prešovská župa takmer rovnaké sypače nakupovala o 100-tisíc eur za kus lacnejšie.

Rastislav Trnka Čítajte viac NAKA v rámci akcie Valentín zadržala košického župana Rastislava Trnku

Od februára 2020 bola poverenou riaditeľkou Správy ciest Košického kraja Zuzana Slivenská, a to v čase, keď sa pripravoval tender na sypače. Anton Trišč sa stal riaditeľom v júli 2020, za jeho éry sa obstarávanie zrealizovalo. Cez víkend by sa malo rozhodnúť o tom, na koho podá vyšetrovateľ návrh na väzobné stíhanie.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Rastislav Trnka