Čaputová: Nemyslím si, že na Slovensku prebiehajú politické procesy

Nemyslím si, že na Slovensku prebiehajú politické alebo spolitizované procesy. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Podčiarkla, že nemá dôvod mať pochybnosti.

18.02.2023 12:58 , aktualizované: 13:40
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová.
debata (242)

„Nemyslím si, že na Slovensku prebiehajú politické alebo spolitizované procesy. Ak sa stanú chyby, sú tu mechanizmy, ako ich napraviť,“ podčiarkla hlava štátu. Dodala, že politikom neprináleží hodnotiť prípadné porušenia či postupy v trestných kauzách. Uviedla, že chyby v konaniach sa stať môžu, a to aj v právnom a demokratickom štáte. Podstatné je mať možnosti a mechanizmy, ako ich napraviť.

Maroš Žilinka Čítajte viac Žilinka o byte svojej dcéry na Boroch. Zaťahujú rodinu do útokov proti mne, sťažuje sa

Rozumie obave, že sa po parlamentných voľbách môže krajina vydať na rôznu cestu porušovania princípov právneho štátu. Nechce však, aby sa voľby v demokracii vnímali ako riziko. „Je to zrkadlo, ako ľudia vnímajú spoločenské, politické dianie. Ako politici musíme urobiť všetko pre to, aby sme ľudí z politiky totálne neznechutili, aby mali ešte chuť k voľbám prísť,“ zdôraznila.

Žilinka Čítajte viac Žilinka pred poslancami: Za slová o únose Vietnamca sa neospravedlním

Čo sa týka využívania paragrafu 363 Trestného poriadku, už len odborná polemika o možnosti jeho nadužívania podľa hlavy štátu dáva dôvod na to, aby bolo ustanovenie spresnené. Paragraf vníma ako veľmi silnú právomoc generálneho prokurátora, voči ktorej neexistuje opravný prostriedok. Aj preto sa obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR, aby povedal, či je ustanovenie v súlade s Ústavou SR a nezávislosťou súdnej moci. Dodala, že následná úprava paragrafu sa bude odvíjať od záverov ÚS. Jednu z možností vidí v jeho zúžení.

Na otázku o návrhu na disciplinárne konanie voči generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi reagovala tým, že nie všetko, čo sa nám na postupoch sudcov alebo prokurátorov nepáči, je vhodné na takýto krok. Návrh podá podľa vlastných slov, len ak bude šanca na jeho úspech.

Prezidentka nebude hazardovať s odborníkmi, aby tlačila na poslancov

Prezidentka nebude hazardovať so špičkovými odborníkmi, ktorí by mohli byť súčasťou úradníckej vlády, len aby donútila politikov prijať skorší termín predčasných parlamentných volieb. Zdôraznila, že ak poslanci termín nezmenia, je to ich ich voľba. Úradnícku vládu je naďalej pripravená menovať v prípade zásadných zlyhaní dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera (OĽANO).

Hlava štátu zdôraznila, že otázka úradníckej vlády nie je jednoduchá. Podotkla, že ak ju politici vyzývajú využiť tento inštitút ako „páku na poslancov“, nie je to skutočný záujem o úradnícku vládu. Takejto vláde by podľa jej slov Národná rada SR nemusela vysloviť dôveru. Dodala, že by, navyše, prišli do vlády a vedúcich funkcií odborníci, ktorí by sa museli v čase krízy zoznamovať s celou agendou rezortu.

sulík, matovič, fico Čítajte viac Nevyšiel ani štvrtý pokus. Smer chce ďalšiu schôdzu: OĽaNO a SaS korigujú vyjadrenia, terčom útokov je Čaputová

Ak bude treba, takúto vládu menuje, no odmieta prehadzovanie si loptičky a zodpovednosti. Reagovala tak na rôzne výzvy poslancov a politikov počas uplynulého týždňa. Niektorí hovorili, že ak by prezidentka menovala úradnícku vládu, zrejme by sa veľmi rýchlo dohodli a schválili skorší termín predčasných volieb. Prezidentka zdôraznila, že rozhodnutie o termíne volieb je kompetencia poslancov a ich voľba.

VIDEO: Sulík: Voľby boli dohodnuté na september, nerobme paniku
Video

Prezidentka priblížila, že s dočasne poverenou vládou a premiérom je v intenzívnom kontakte, keďže na množstvo úkonov potrebujú jej súhlas. Pripomenula, že už v januári tohto roka informovala o tom, ktoré oblasti považuje za zásadné, ktoré bude intenzívne sledovať a že v prípade zlyhania v nich odoberie vláde poverenie.

VIDEO: Matovič: Nebudeme prezidentku k ničomu nabádať, v parlamente majú sto hlasov na zmenu termínu aj bez nás
Video

Odmieta pritom slová niektorých politikov o tom, že za schváleným septembrovým termínom volieb stojí ona. Zdôraznila, že od pádu vlády hovorila o potrebe čo najskoršieho termínu volieb, a to v prvej polovici roka 2023. Septembrový termín bola ochotná akceptovať len preto, aby bola možná dohoda na zmene ústavy potrebnej pre vyhlásenie predčasných volieb. Napriek tomu naďalej preferuje termín v júni.

Rastislav Káčer, Igor Matovič, György Gyimesi Čítajte viac Ostrá prestrelka medzi Matovičom a Káčerom. Šéf diplomacie reaguje: Sú to zabávači, netuším, kto je Gyimesi

Bude prezidentka opätovne kandidovať?

Prezidentka sa zatiaľ nerozhodla, či bude opätovne kandidovať na túto pozíciu. Uviedla, že toto rozhodnutie zatiaľ neurobila, je pohltená bežnou agendou a nie kampaňovaním.

„To, čo je mojou prvoradou úlohou a povinnosťou, je, aby som spolu s ďalšími kľúčovými politikmi, hráčmi previedla Slovensko k predčasným voľbám s čo najmenšími stratami,“ povedala. Zatiaľ presne nekonkretizovala, kedy presne oznámi svoje stanovisko. Povedala, že ide o špecifické rozhodnutie. „Beriem to tak, že teraz mám byť plne sústredená na kvalitný výkon mojej funkcie. Toto považujem za najdôležitejšie,“ priblížila.

V súvislosti s ekonomickou a sociálnou situáciou v krajine povedala, že sa v tomto smere stretáva s odborníkmi. Poukázala však aj na skupiny ľudí, ktorí prepadli pri pomoci od štátu. Podľa nej sú to napríklad rodičia samoživitelia či dôchodcovia, ktorí žijú sami. Poukázala aj na ľudí, ktorí si nemôžu uplatniť napríklad daňový bonus. „Ak má parlament v tomto období dočasnom do predčasných volieb o niečom rozhodovať, je to pomoc so zvládaním ťažkej sociálnej situácie, a to adresným spôsobom,“ povedala hlava štátu.

VIDEO: Naď: Nebudem tancovať podľa toho, ako Fico a jeho proruská propaganda píska
Video

Ďalšou témou bola aj zahraničná politika, prezidentka je presvedčená, že v tejto situácii stojíme na správnej strane dejín. Dúfa, že to tak aj ostane. Tým, že pomáhame Ukrajine aj prostredníctvom vojenskej pomoci, sa vojenský konflikt od nás podľa jej slov vzďaľuje. Zároveň sa vyjadrila aj k možnému darovaniu uzemnených stíhačiek MiG-29 pre Ukrajinu. „Je potrebné, aby vláda spolu s ústavnými právnikmi našla základ v tejto zvláštnej situácii v ktorej sme, keďže máme odvolanú vládu, aby to bolo ústavne v poriadku,“ priblížila.

VIDEO: Fico o Hegerovi a Naďovi: Poslali zbrane, poslali by aj vojakov
Video

Čaputová zatiaľ nekonkretizovala, kedy by mohol prísť na svoju prvú oficiálnu zahraničnú návštevu novozvolený český prezident Petr Pavel. Rovnako nevie, či sa zúčastní na jeho inaugurácii. Dodala, že v tomto termíne zrejme bude na návšteve Slovenska holandský kráľovský pár. Zároveň verí, že v najbližších mesiacoch pôjdu s novým českým prezidentom spoločne aj na Ukrajinu.

242 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová