Šeliga o spájaní: Rokujem s Hegerom aj s KDH. Nie sme ďaleko od dohody

Podpredseda hnutia Za ľudí a poslanec Národnej rady SR Juraj Šeliga (nezaradený) pripustil, že rokuje s viacerými politikmi z iných strán o ďalšom politickom pôsobení. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 potvrdil rozhovory s Eduardom Hegerom či Milanom Majerským z KDH.

19.02.2023 13:49
koalícia, Bôrik, Šeliga Foto: ,
Juraj Šeliga (Za ľudí).
debata (143)

„Schopných ľudí, ktorí chcú pomáhať a ktorí chcú zastaviť nástup Smeru-SD, Hlasu-SD a Republiky, treba dávať dokopy. Môžem povedať, že nie sme ďaleko od finálnej dohody,“ poznamenal Šeliga. Podpredseda strany Hlas-SD a poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš (nezaradený) nekonkretizoval, s kým by sa Hlas-SD spojil po predčasných voľbách.

sulík, matovič, fico Čítajte viac Nevyšiel ani štvrtý pokus. Smer chce ďalšiu schôdzu: OĽaNO a SaS korigujú vyjadrenia, terčom útokov je Čaputová

Tomáš si tiež myslí, že prezidentka Zuzana Čaputová by mala pohroziť úradníckou vládou, aby docielila skorší termín predčasných volieb. Šeliga nevidí dôvod na vymenovanie úradníckej vlády.

„Chaos je v parlamente, nie na úrade vlády,“ povedal podpredseda strany Za ľudí s tým, že ak sa to hlava štátu aj rozhodne urobiť, bude to rešpektovať. Podľa jeho slov by sa na júnovom termíne mali dohodnúť najmä tí, ktorí povalili vládu. Tomáš poznamenal, že spoluzodpovednosť za súčasný stav má aj prezidentka, ktorá v decembri 2022 hovorila, že majú byť predčasné voľby ešte v prvom polroku 2023 a neskôr ustúpila zo svojej podmienky a súhlasila aj so septembrovým termínom.

VIDEO: Sulík: Voľby boli dohodnuté na september, nerobme paniku
Video

Šeliga nevie povedať, či sa podarí dohodnúť termín predčasných volieb. Potvrdil, že on nebude rokovať s lídrom Hlasu-SD Petrom Pellegrinim ani s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. Podľa Tomáša sa o skoršom termíne volieb bude rokovať do poslednej chvíle.

VIDEO: Matovič: Nebudeme prezidentku k ničomu nabádať, v parlamente majú sto hlasov na zmenu termínu aj bez nás
Video

Obidvaja diskutujúci sa dotkli aj témy návrhu poslanca Igora Matoviča (OĽANO) na odmenu 500 eur za účasť na voľbách. Návrh „na 99 percent neprejde,“ tvrdí Šeliga, ktorý ho považuje za marketingový ťah. Návrh nepodporia ani poslanci z Hlasu-SD. Podpredsedu Hlasu-SD teší, že v parlamente momentálne prechádzajú aj opozičné návrhy, ako príklad uviedol rozmrazenie minimálnych dôchodkov.

Igor Matovič, parlament Čítajte viac Overili sme tvrdenie OĽaNO o odmenách za voľby. Diplomati spochybňujú ich čitateľskú gramotnosť

V súvislosti s možným darovaním stíhačiek MiG-29 pre Ukrajinu Tomáš pripomenul, že viacero ústavných právnikov sa vyjadrilo, že odvolaná vláda nemá právo o tom rozhodovať. Poukázal aj na to, že si všímajú opatrnosť našich spojencov pri posielaní stíhačiek na Ukrajinu. Šeliga poznamenal, že táto otázka sa nebude riešiť bez Národnej rady SR. Ako dodal, u nás sú stíhačky zaparkované v hangároch a na Ukrajine môžu pomôcť.

143 debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Tomáš #Eduard Heger #Juraj Šeliga