Súd oslobodil exšéfa vojenských tajných Brychtu v kauze odpočúvania novinárov a civilistov

Senát Okresného súdu Bratislava I oslobodil spod obžaloby bývalého riaditeľa Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Pavla Brychtu v kauze odpočúvania z roku 2011. Rovnako oslobodil aj ďalších štyroch spoluobžalovaných.

20.02.2023 10:40
debata (8)

Rozsudok Okresného súdu Bratislava I zatiaľ nie je právoplatný, prokurátor sa odvolal. O odvolaní bude rozhodovať Krajský súd v Trenčíne.

„Nebolo dokázané, že sa stali skutky, pre ktoré boli obžalovaní stíhaní,“ zdôvodnil rozhodnutie predseda senátu. Poukázal na to, že zákonnosť vydaného príkazu na odpočúvanie môže posudzovať len Ústavný súd SR. Vyšetrovanie bolo podľa jeho slov poznačené zásadnými pochybeniami, obžaloba neurčitá.

Podľa obžaloby mal exšéf VOS Pavel Brychta počas roka 2011 s pomocou ďalších príslušníkov vojenského spravodajstva uviesť sudcom Krajského súdu v Trenčíne v žiadosti na udelenie súhlasu na odpočúvanie viacerých osôb úmyselne nepravdivé informácie. Obžaloba na päť osôb bola na začiatku roka 2016 podaná pôvodne na Okresný súd v Trenčíne pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a prečin poškodzovania cudzích práv.

Vojenskí tajní odpočúvali troch novinárov denníka Pravda, bývalých spravodajských dôstojníkov, podnikateľa blízkeho SaS, sekretárku vtedajšieho ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS), bývalého riaditeľa televízie TA3, zamestnankyňu ministerstva hospodárstva, či dokonca vodiča kamióna, ktorý šiel náhodne za Galkovým autom.

V kauze odpočúvania v čase Radičovej vlády zostalo otvorených veľa otázok. Jednou z nich bolo aj účinkovanie Galka. Polícii sa nepodarilo dokázať, že príkaz na sledovanie dal minister, ktorého aféra stála funkciu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #Vojenské obranné spravodajstvo #Pavol Brychta