Všetko sa začalo v stredu 21. februára vo Veľkej Mači. Kľúčové udalosti za 5 rokov od vraždy Kuciaka a Kušnírovej

Koncom februára 2018 sa Slovensko zobudilo do tragédie, ktorá sa navždy zapíše do histórie. „Polícia v nedeľu krátko pred polnocou našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta mŕtve telá 27-ročného novinára Jána Kuciaka a jeho družky Martiny Kušnírovej. Obaja podľahli strelným zraneniam. Páchateľ je na úteku," zneli prvé slová novín po tom, ako bola zverejnená informácia o vražde.

21.02.2023 04:00
Ján Kuciak / Martina Kušnírová / Foto: ,
Dvojnásobná vražda, ktorá otriasla Slovenskom a aj domácou politickou scénou. Investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová sa 21. februára 2018 stali obeťami streľby v ich dome v obci Veľká Mača (okres Galanta). Obaja mali iba 27 rokov. Po ich násilnej smrti vypukli siné protivládne protesty. Portréty a zapaľované sviečky pripomínali Kuciaka s Kušnírovou v mestách po celom Slovensku. (Snímka je z 28. februára 2018 z Námestia SNP v Bratislave.) Pohreb mali 3. marca 2018, prišli naň stovky smútiacich. Novinár a jeho priateľka plánovali čoskoro sobáš. Kuciaka preto pochovali v svadobnom obleku a Kušnírovú v svadobných šatách.
debata (149)

VIDEO: Kuciakovci päť rokov po vražde.

Video

Čo sa dialo päť rokov od vraždy?

2018

  • V stredu 21. februára vo Veľkej Mači zavraždili investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Polícia našla mŕtve telá dvojice až o štyri dni neskôr, policajný prezident Tibor Gašpar informoval verejnosť o vražde až v pondelok 26. februára.
  • Následne vtedajší premiér Robert Fico (Smer) za účasti ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) a policajného prezidenta Gašpara sľúbil odmenu milión eur za informácie vedúce k odhaleniu páchateľa alebo páchateľov vraždy.
ján kuciak, priatelka, vražda, martina kusnirova Čítajte viac Ak vražda Kuciaka súvisí s jeho prácou, je Čižnár pripravený na Slovensku 'rozpútať peklo'
  • V Bratislave sa 9. marca konalo prvé zhromaždenie Za slušné Slovensko, na ktorom sa zišli desaťtisíce ľudí. Účastníci žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy a novú, dôveryhodnú vládu.
  • Polícia 13. marca zadržala talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu. Jeho meno sa spomínalo v poslednom článku zavraždeného Jána Kuciaka. Po jednom dni ho polícia prepustila.
VIDEO: Zatýkanie obvinených
Video
Autentické video zo zatýkania obvinených z vraždy Kuciaka a Kušnírovej, september 2018.
  • O pol roka neskôr, 28. septembra, polícia obvinila Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov. Policajné Lynx Commando zadržalo v Komárne Alenu Zsuzsovú.
  • Generálna prokuratúra 1. októbra informovala, že objednávka vraždy novinára bola za sumu 50-tisíc eur a ďalších 20-tisíc eur predstavovalo odpustenie dlhu. Objednávateľ tak zaplatil minimálne 70-tisíc eur. Prokurátor zároveň potvrdil obvinenie voči Tomášovi Szabóovi, Miroslavovi Marčekovi, Zoltánovi Andruskovi a Alene Zsuzsovej.
kuciakovci eva stenclova Čítajte viac Kuciakovci päť rokov po vražde: Rodiny nezvestných novinárov sú na tom ešte horšie než my

2019

  • 4. marca obvinili podnikateľa Mariana Kočnera z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. O mesiac neskôr sa Miroslav Marček priznal, že strieľal. Dňa 18. októbra Zoltán Andruskó, obvinený zo sprostredkovania Kuciakovej vraždy, uzavrel so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste.
VIDEO: Kočner vie, čo myslel pod odstránením v správe pre Haščáka, hovorí odborníčka
Video
Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie policajného zboru
  • 21. októbra prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Obžaloval Mariana Kočnera, Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa.

2020

  • Proces s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na ŠTS v Pezinku sa začal 13. januára. Miroslav Marček sa priznal k vraždám Kuciaka, Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára. Marian Kočner sa priznal k nedovolenému ozbrojovaniu a obchodovaniu so zbraňami. Skutok bol súčasťou obžaloby vo veci vraždy Kuciaka a Kušnírovej.
  • Špecializovaný trestný súd zahrnul na konci apríla do rozsahu dokazovania správy zo šifrovanej aplikácie Threema vrátane správ medzi Kočnerom a Zsuzsovou.
Miroslav Marček
Na snímke je advokát Daniel Lipšic.
+13Na snímke je obvinená Alena Zsuzsova.
  • 3. septembra – ŠTS v Pezinku vyniesol rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú spod obžaloby oslobodil. Tomáša Szabóa uznal vinným, a to aj v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára a odsúdil ho na 25-ročný trest odňatia slobody. Súd zároveň odsúdil Kočnera na peňažný trest 5 000 eur alebo na náhradný trest väzenia päť mesiacov za nedovolené ozbrojovanie. Prokurátor ÚŠP podal voči rozsudku odvolanie.
  • Miroslav Marček dostal na začiatku decembra za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára trest odňatia slobody na 25 rokov s maximálnym stupňom stráženia. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu SR.
Pezinok, Súd, Pojednávanie, Kuciak, Vražda Čítajte viac Politici veria, že aktéri vraždy Jána Kuciaka budú primerane potrestaní

2021

  • Najvyšší súd SR zrušil 15. júna rozsudok ŠTS zo septembra 2020, ktorým boli v kauze Kuciak spod obžaloby oslobodení Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Vec vrátil späť na ŠTS tomu istému senátu.
Najvyšší súd, Marián Kočner Čítajte viac Najvyšší súd vyčítal rozsudku o Kočnerovi, že je v rozpore s elementárnou logikou
  • 28. júna obvinili Kočnera aj z objednávky prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho.

2022

  • Na ŠTS v Pezinku sa 28. februára opätovne začal proces v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ešte v ten deň proces prerušili. Najvyšší súd SR musel rozhodnúť o námietke zaujatosti podanej na sudkyňu Pamelu Záleskú. Tú napokon z rozhodovania v kauze vylúčil.
VIDEO: V Bratislave odhalili pamätníka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Video
  • 14. apríla sa na ŠTS v Pezinku opätovne začal proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a v prípade plánovanej vraždy prokurátorov.
  • 25. októbra Tomáša Szabóa uznali za vinného z prípravy úkladných vrážd prokurátorov. Od uloženia súhrnného trestu senát ŠTS v Pezinku upustil. Za dostatočný považoval nepodmienečný 25-ročný trest odňatia slobody, ktorý si Tomáš Szabó odpykáva za účasť na vraždách. Rozhodnutie je právoplatné.

2023

  • ŠTS v Pezinku 26. januára nariadil v prípade vraždy Jána Kuciaka a v kauze prípravy vrážd prokurátorov nové termíny hlavného pojednávania na 9. februára, 17. a 28. marca a tiež na 5., 6., 21. a 24. apríla.
  • Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová ešte 23. januára naznačila, že v apríli by mohol byť vyhlásený rozsudok.
Prezidentka Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová: Vražda novinára sa na Slovensku už nikdy nesmie zopakovať

© Autorské práva vyhradené

149 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kuciak a Martina Kušnírová