Čaputová: Vražda novinára sa na Slovensku už nikdy nesmie zopakovať

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok prijala predstaviteľov pozorovacej misie medzinárodných novinárskych organizácií, ktorá sa zaujíma o stav slobody médií na Slovensku päť rokov po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

20.02.2023 16:12 , aktualizované: 20:25
debata (54)
VIDEO: Kuciakovci päť rokov po vražde
Video

„Vražda novinára sa na Slovensku už nikdy nesmie zopakovať a medzinárodný záujem o naše mediálne prostredie tomu môže len pomôcť,“ skonštatovala Čaputová. Ako podotkla, rešpekt k novinárskej práci a k úlohe médií v demokracii by politickí lídri mali prejavovať nielen, keď novinári odhaľujú kauzy ich oponentov, ale aj vtedy, keď sami čelia kritike.

Cieľom pozorovacej misie je vyjadriť solidaritu s rodinami zavraždených a zhodnotiť, či vývoj v justícii a mediálnom prostredí za uplynulých päť rokov smeruje k tomu, že vražda novinára sa už v SR nezopakuje, ako načrtol Prezidentský palác.

Heger: Dôveru v médiá musíme pomôcť posilňovať

Slobodné a nezávislé médiá sú jedným z pilierov demokracie. Je neakceptovateľné, aby v demokratickej spoločnosti predstavitelia vládnej moci verbálne atakovali novinárov, ktorí upozorňujú na ich pochybenia. Uviedol to dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). V pondelok sa stretol so zástupcami novinárskych organizácií, ktorí sa v Bratislave zúčastnili na Medzinárodnej konferencii o slobode médií Media Freedom 2023.

„Som presvedčený, že medzi politikmi a novinármi má fungovať vzájomná korektná a konštruktívna komunikácia. Dôveru v médiá musíme pomôcť posilňovať, o to viac, keď čelíme hybridnej vojne a dezinformáciám,“ povedal Heger.

kuciakovci eva stenclova Čítajte viac Kuciakovci päť rokov po vražde: Rodiny nezvestných novinárov sú na tom ešte horšie než my

V súvislosti s piatym výročím vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej premiér so zástupcami medzinárodných novinárskych organizácií diskutoval o opatreniach, ktoré Slovensko prijíma na zaistenie slobodného a bezpečného výkonu práce novinárov. Zahraničná misia ocenila posun v mediálnej legislatíve.

„Ani dnes situácia nie je ideálna, vnímame však, že sme nastavili pozitívny trend. Dôkazom je aj medziročný posun Slovenskej republiky v rámci indexu slobody médií, ktorý každoročne pripravuje organizácia Reportéri bez hraníc,“ podotkol Heger. Poukázal, že oproti roku 2021 sa Slovensko v minulom roku zlepšilo o osem priečok a umiestnilo sa na 27. mieste spomedzi 180 krajín.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka