Päť rokov po vražde: Dosiahli sme slušné Slovensko? Pýtala sa Čaputová. Matovič osočoval novinárov

Dnešok má byť pripomienkou toho, aký veľký význam má práca novinárov pre demokraciu. Zároveň je namieste klásť si otázku, či sa dosiahli zmeny a slušné Slovensko, po ktorých ľudia pred piatimi rokmi na námestiach volali. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla pri príležitosti piateho výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorých pamiatku si v utorok uctila pri pamätníku na Námestí SNP v Bratislave. Podvečer prišlo na spomienkové zhromaždenie v hlavnom meste niekoľko stoviek ľudí.

21.02.2023 09:48 , aktualizované: 18:18
debata (223)

VIDEO: Prezidentka si uctila pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Video

„Pokiaľ ide o slušné Slovensko, myslím si, že slušnosť je asi to posledné, čo nám pri charakteristike slovenskej politiky napadne. Klamstvo sa chce legitimizovať ako alternatívny názor, u politikov často slová predbiehajú myšlienky. Napriek tomu nesmieme na slušnosť nikdy rezignovať,“ vyhlásila Čaputová. Apelovala na ľudí, aby nezabudli, po čom volali na námestiach pred piatimi rokmi, napríklad keď sa budeme rozhodovať pri voľbách.

Úastníci zhromaždenia pod názvom Päť rokov bez...
Na snímke zľava Jana Kuciaková, Jozef Kuciak a...
+16Účastníci zhromaždenia pod názvom Päť rokov bez...

Vyšetrovanie závažnej kriminality, korupcie, zneužívania moci je podľa prezidentky na dobrej ceste. „Množstvo káuz sa vyšetruje a niektoré sú už aj uzatvorené. Je to vďaka statočnosti mnohých vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov,“ zhodnotila.

Kollár verí, že vražda novinára bude spravodlivo potrestaná

Predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár verí, že vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bude spravodlivo potrestaná. Uviedol to na sociálnej sieti.

„Hoci od smutnej udalosti vraždy Jána a Martiny dnes už uplynulo päť rokov, v srdciach Slovákov bude vrytá už navždy. Dátum 21. 2. 2018 zmenil životy nielen ich rodinám, ale zmenu zaznamenala celá naša spoločnosť. Pevne verím, že tento hrozný skutok raz nájde svojich vinníkov a táto obrovská strata bude spravodlivo potrestaná,“ uviedol Kollár.

Heger: Je neakceptovateľné, aby politici verbálne atakovali novinárov

Sloboda novinárov je kľúč k demokracii každej krajiny. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) považuje preto za nevyhnutné, aby politici či iné verejne činné osoby pri svojich verejných vyjadreniach pamätali, že vplývajú na to, ako budú novinári vnímaní a či budú v bezpečí alebo ohrození. Apeluje na vzájomnú konštruktívnu komunikáciu. Dôveru v zodpovedné médiá treba podľa neho posilňovať aj vzhľadom na hrozbu dezinformácií.

VIDEO: Heger si uctil pamiatku obetí vraždy a skritizoval politikov
Video

Uviedol to pri príležitosti piateho výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ich pamiatku si v utorok uctili spolu s dočasne povereným ministrom životného prostredia Jánom Budajom, poverenou ministerskou kultúry Natáliou Milanovou a predsedom parlamentného mediálneho výboru Kristiánom Čekovským (všetci OĽANO) pri pamätníku na Námestí SNP v Bratislave.

„Hoci sme ako vláda oslobodili orgány činné v trestnom konaní z rúk mafie, dali im slobodu a posilnili ochranu novinárov zákonmi, vidíme, že toto nestačí. V demokratickej spoločnosti je neakceptovateľné, aby politici verbálne atakovali novinárov ktorí oprávnene poukazujú na ich pochybenia,“ vyhlásil Heger. Volá po vytvorení spoločnosti, kde bude rešpekt k novinárskej profesii.

Pred piatimi rokmi bolo podľa Hegera Slovensko krajinou, kde boli novinári ohrození len pre to, že ľuďom hovorili pravdu. Ako povedal, Ján a Martina za to zaplatili tú najvyššiu cenu. „Toto sa už na Slovensku nikdy nesme zopakovať,“ zdôraznil. Hovorí o systéme, ktorí vytvorili expremiéri za Smer-SD Robert Fico a Peter Pellegrini.

Matovič: Kuciak staval zistenia len na dátach, je to aj dnes výzva pre novinárov

Novinár Ján Kuciak staval svoje zistenia len na faktoch, dátach a reálnych zisteniach. Novinári by mali byť hľadačmi pravdy a uvedomovať si okrem slobody aj svoju zodpovednosť. Vyzval ich k tomu líder OĽANO Igor Matovič počas spomienky na piate výročie smrti Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

VIDEO: Igor Matovič a OĽaNO vo Veľkej Mači

Video

Kuciak mal podľa Matoviča lásku k pravde a jeho zistenia boli bez manipulácií. „Po piatich rokoch je tu priestor dať si ruku na srdce a pýtať sa, či sa slovenské médiá vydali Kuciakovou cestou,“ skonštatoval líder OĽANO počas brífingu vo Veľkej Mači. Pripomenul, že na Slovensku ľudia vo veľkej miere veria dezinformáciám.

Matovič vyzval novinárov, aby boli hľadačmi pravdy a aby ju nevytvárali. Novinári majú byť podľa neho zodpovední voči spoločnosti a odolávať pokušeniu používať manipulácie.

Vyhlásil, že vražda sa mohla odohrať vďaka systému, ktorý vytvorili lídri Smeru-SD a Hlasu-SD Robert Fico a Peter Pellegrini. Kritizoval, že niektorí novinári a politici legitimizujú Pellegriniho stranu ako budúceho koaličného partnera. „Zrazu sa tvárime, akoby to nebol Smer,“ povedal a vyzval ostatné demokratické strany, ktoré chcú alternatívu, aby vylúčili z povolebnej spolupráce Hlas-SD.

Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš pripomenul, že v týchto dňoch sa zamýšľame, či dnes už je Slovensko na tej správnej ceste. „Aj keď som si vedomý, že sme určite aj my urobili mnoho chýb, budeme robiť všetko pre to, aby sme odkaz Jana Kuciaka zachovali,“ zdôraznil.

Fico vyzval strany na férovú súťaž, odmieta politické zneužitie výročia vraždy

Šéf opozičného Smeru Robert Fico vyzval politické strany na férovú súťaž s programom a žiada ich, aby nezneužívali smrť dvoch mladých ľudí v politickom boji. Vyhlásil to v reakcii na vyjadrenia politikov o zodpovednosti Smeru v súvislosti so smrťou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

„To, čo sa od rána deje v médiách, je typickým prejavom toho, ako nemá vyzerať demokratická spoločnosť,“ vyhlásil Fico. Médiami sa podľa jeho slov šíria obvinenia na predstaviteľov Smeru-SD. Zopakoval, že vražda novinára bola v roku 2018 zneužitá na politické ciele tým, že sa šírili klamstvá. Tie podľa neho pokračujú aj dnes. Zdôraznil, že Smer-SD nemá so smrťou novinára a jeho priateľky nič spoločné, a odmieta nenávistné prejavy voči strane.

„Považujem za chybu, že sme v roku 2018 nešli do aktívnejšej komunikácie a mali sme možno prebiť nezáujem médií inými formami komunikácie s verejnosťou,“ dodal. Keďže sa Smer-SD nepodarilo „zničiť“, politici podľa neho znovu vyťahujú túto tému.

Pellegrini: Vražda novinára spustila výrazný spoločenský a politický pohyb

Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bola tragédiou, ktorá spustila výrazný spoločenský aj politický pohyb na Slovensku. Vyhlásil to líder mimoparlamentného Hlasu-SD a expremiér Peter Pellegrini v súvislosti s piatym výročím vraždy. Vražda novinára nepatrí do žiadnej demokratickej spoločnosti. Verí, že podobná tragédia sa už nikdy nestane. Odsúdil pritom politiku nenávisti a útokov na médiá.

čaputová, heger, kollár, matovič, sulík Čítajte viac Politici: Vražda novinára bol zlom. Čo dnes na kauzu Kuciak hovoria Heger, Kollár či Fico?

„Žiaľ, vražda novinára a jeho snúbenice mnohým politikom poslúžila ako výťah k moci,“ podotkol Pellegrini s tým, že sľubovali slušné Slovensko a novinárom rešpekt a ochranu ich práce. „V slovenskej politike môžeme hovoriť o všetkom možnom, len nie o slušnosti,“ dodal. Vo veľkej miere za to podľa neho môžu práve tí, ktorí Kuciaka tak často spomínajú. Vyzval ich, aby sa pozreli do zrkadla a odpovedali si na otázku, či tri roky šírili slušnosť alebo nenávisť.

Mikulec: Vražda spôsobila zlom

Brutálna vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pred piatimi rokmi spôsobila zlom, ktorý objednávatelia tohto ohavného činu neočakávali. Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti. Deklaroval, že kým bude šéfom rezortu, polícia a orgány činné v trestnom konaní budú pracovať slobodne a zákonne.

Objednávatelia vraždy si podľa šéfa rezortu boli istí, že dlhoročný prekvitajúci systém podpory organizovaného zločinu zo strany štátu im zabezpečí beztrestnosť a udalosť „vyšumí“. „Polícii sa podarilo násilný čin relatívne rýchlo rozlúsknuť. Ukázalo sa, že polícia, aj keď bola dlhé roky riadená istou skupinou ľudí z Nitry, vyšetrovať nezabudla,“ skonštatoval Mikulec. Verí, že zadávatelia skutku budú spravodlivo odsúdení.

Ako poznamenal, vražda Jána Kuciaka dostala Slovensko do zoznamu krajín, kde sa zabíjajú novinári, pozerajúci na prsty politikom a podnikateľom všetkých kategórií. „Behá mi mráz po chrbte, keď vidím, čo si na tlačových konferenciách dovoľujú voči novinárom aj poctivým policajtom osoby, za ktorých vládnutia sa táto ohavná vražda žurnalistu a jeho budúcej manželky stala,“ podotkol.

Sulík: Vražda novinára a jeho snúbenice bola zlomom, ktorý sa nemal stať

Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bola pre Slovensko zlomom, ktorý sa nikdy nemal stať. Pri príležitosti piateho výročia vraždy to vyhlásil predseda SaS Richard Sulík. Tvrdí, že vražda sa stala symbolom arogancie moci, ktorá sa nezastavila pred ničím.

VIDEO: Kuciakovci päť rokov po vražde
Video

„Nemalo to zájsť tak ďaleko, že až smrťou dvoch mladých ľudí sa Slovensko dostalo zo zovretia smeráckych vlád. Považujem za svoju povinnosť zabrániť tomu, aby sme ešte niekedy dovolili korupcii spáchať taký ohavný skutok. Vražda novinára sa na Slovensku už nikdy nesmie zopakovať,“ uviedol Sulík.

Podpredseda strany Branislav Gröhling dodal, že vražda s cieľom zastaviť pravdu bola čiernym dňom slovenskej histórie. „Ani päť rokov po tomto odpornom čine sa Slovensko nedokázalo spamätať, aj keď to postupne viedlo k odkrývaniu prepojení medzi vládou, oligarchami, podnikateľmi, vyšetrovateľmi či súdnou mocou. Pre systém ‚našich ľudí‘ a korupcie vyhasli dva mladé životy. Je zahanbujúce, že ich rodiny sa dodnes nedočkali spravodlivosti, keďže objednávatelia stále neboli potrestaní,“ uviedol.

SaS tiež upozornila, že útoky na novinárov doteraz neprestali. „Spochybňujú ich prácu, urážajú ich a zastrašujú. Toto je neprijateľné a neakceptovateľné,“ podotkol predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa. Apeluje na ochranu novinárov a slobody tlače.

Šeliga: Vražda sa nikdy nemala stať

Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa nikdy nemala stať. Musíme v sebe objaviť to, čo nás spája a pokračovať v zápase, aby pokračoval aj odkaz nádeje, boja za spravodlivosť, slušnosť a boja proti korupcii. Pri príležitosti piateho výročia vraždy novinára a jeho snúbenice to skonštatoval podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga.

kuciakovci eva stenclova Čítajte viac Kuciakovci päť rokov po vražde: Rodiny nezvestných novinárov sú na tom ešte horšie než my

„Zápas pokračuje. Musíme v sebe objaviť to, čo nás spája, odložiť žabomyšie vojny, aby aj odkaz Jána a Martiny, odkaz nádeje, boja za spravodlivosť, slušnosť, boja proti korupcii pokračoval. Teraz to máme vo svojich rukách a verím, že to nepokazíme, že všetci ukážeme kus dobrej vôle, rešpektu a snahy sa spojiť. Aby aj voľby, ktoré nás čakajú, a budúcnosť bola dobrá. Aby sa už nikdy nestalo, že novinár alebo ktokoľvek, kto sa venuje verejnému záujmu, bol zavraždený,“ uviedol Šeliga.

Vyzval, aby smrť novinára a jeho snúbenice bola pre spoločnosť zároveň silou pokračovať v boji za to lepšie v našej krajine. Poznamenal, že vražda je aj po piatich rokoch tragédiou a ranou pre Slovensko. Zároveň však vyzdvihol nádej a schopnosť spoločnosti spojiť sa pred piatimi rokmi. „Dokázali sme sa po vražde spojiť a dostať tých, ktorí nesú politickú zodpovednosť za vraždu, preč z vlády,“ uviedol. Šeliga verí, že v apríli bude známy rozsudok súdu v kauze vraždy a že bude potrestaný objednávateľ i vykonávatelia skutku.

Šéfka strany Za ľudí a dočasne poverená vicepremiérka Veronika Remišová doplnila, že vražda otriasla krajinou a ľudia v roku 2020 vo voľbách rozhodli, že takto Slovensko už ďalej nemôže ísť. „Nezabudneme! Zlo a korupcia už nesmú sa vrátiť,“ vyhlásila s tým, že očista spoločnosti od korupcie sa nikdy nedeje sama od seba a automaticky. „Na to je potrebná odvaha, silná politická vôľa a vytrvalé úsilie. Toto úsilie prinieslo pozitívne výsledky, v rebríčku vnímania korupcie sme sa zlepšili o rekordných 11 miest,“ dodala. Po piatich rokoch však Slovensko podľa nej opäť stojí na križovatke.

Stovky ľudí vyšli do ulíc

Občianska iniciatíva Za slušné Slovensko, ktorá po Kuciakovej vražde organizovala pred piatimi rokmi mohutné demonštrácie, aj tentoraz zvolala zhromaždenie na pamiatku zastrelenej dvojice. Do ulíc Bratislavy prišlo v utorok podvečer niekoľko stoviek ľudí.

Otec Kuciaka z pódia na zhromaždení v hlavnom meste vyzval ľudí, aby pred nadchádzajúcimi voľbami rozmýšľali vlastnou hlavou a nenechali sa zmanipulovať. Vyjadril rozčarovanie nad tým, že si politická mafia podľa neho opäť razí cestu k moci. Po boku svojej manželky a matky Kušnírovej tiež povedal, že nezáleží na tom, či je niekto konzervatívec alebo liberál, ale na tom, aký je človek.

Na snímke zľava Jana Kuciaková, Jozef Kuciak a... Foto: TASR, Pavol Zachar
Kuciak zlatica kušnírová Na snímke zľava Jana Kuciaková, Jozef Kuciak a Zlatica Kušnírová počas zhromaždenia pod názvom Päť rokov bez Jána a Martiny na Námestí SNP 21. februára 2023 v Bratislave.

Zhromaždenia pri príležitosti výročia ich úmrtia v utorok večer prebiehajú vo viacerých mestách na Slovensku i v Česku. Okrem Bratislavy si môžu ľudia ich pamiatku pripomenúť na zhromaždeniach v Žiline, Leviciach, Poprade, Banskej Štiavnici či Kežmarku. Tiež v Lučenci, Košiciach, Prievidzi, Dolnom Kubíne a Rimavskej Sobote, ale aj v Prahe či v Brne.

Účastníci zhromaždenia pod názvom Päť rokov bez... Foto: TASR, Pavol Zachar
Bratislava Kuciak zhromaždenie Účastníci zhromaždenia pod názvom Päť rokov bez Jána a Martiny na Námestí SNP 21. februára 2023 v Bratislave.

Pamätník Záhrada bude pripomínať Jána a Martinu

Na mieste vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači v okrese Galanta vznikne po zbúraní rodinného domu Pamätník slobody slova. Vo verejnej výtvarno-architektonickej súťaži minulý rok spomedzi 27 súťažných návrhov zo Slovenska aj zo zahraničia zvíťazil návrh autorov Benjamína Brádňanskeho, Víta Haladu a Martina Piačeka z ateliéru N/A s názvom Záhrada.

„Aktuálne sme pred podpisom zmluvy na vypracovanie projektovej dokumentácie. Tento rok prebehne územné a stavebné konanie. Následne bude vyhlásené verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavebných prác. S výstavbou by sa malo začať v priebehu roka 2024,“ informovala agentúru SITA Natália Petkáčová z Úradu Trnavského samosprávneho kra­ja.

Víťazný návrh s názvom Záhrada pracuje s naklonením pozemku, čo evokuje pocit nerovnováhy, vychýlenia a trvalej zmeny. Vyhlasovateľom výtvarno – architektonickej súťaže bol spolu s ďalšími partnermi Trnavský samosprávny kraj, ktorý bude podľa župana Jozefa Viskupiča financovať aj výstavbu pamätníka.

223 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Zuzana Čaputová