Kauza Mýtnik pokračuje. Suchoba tvrdí, že ho varili ako žabu. Brhel ho ruší hlasným smiechom

Korupčná kauza Mýtnik pokračuje na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici výsluchom kľúčového svedka Michala Suchobu. Ten vystupuje v pozícii kajúcnika.

21.02.2023 10:17 , aktualizované: 12:10
debata

VIDEO: Kauza Mýtnik pokračuje

Video

Aktualizácia 12:00

Brhelovej obhajobe Hrubala vyčítal, že hodinu a pol sa majú čítať e-maily, ktoré nikto nespochybňuje. Preto žiada, aby sa ich čítaním pojednávanie nezdržiavalo. Nato sa ozval Robert Kaliňák, ktorý zastupuje obžalovaného Radka Kuruca, že keď obžalovaných držali vo väzbe, nikto sa ich nepýtal, či ich to zdržiava napriek tomu, že chceli ísť za svojimi rodinami. Podľa neho majú mať vyrovnané právo na uvádzanie dôkazov. Predseda senátu teda ďalej čítal e-mailovú komunikáciu.

Martina Bahledu označil Suchoba za bieleho koňa Brhelovcov. „V rámci akcie pomalého varenia žaby prišla raz požiadavka, že je potrebné Bahledovi zaplatiť nejakú odmenu. Opäť vznikol konflikt, lebo som povedal, že je to človek Brhelovcov, nech si ho platia sami,“ hovorí. „Vyeskalovalo to až k seniorovi, ktorý ma opäť presvedčil, že Martinovi treba niečo zaplatiť. Ja som súhlasil, no netuším či sa to fakturovalo, alebo to dostal ako mzdu,“ tvrdí.

Senát potom vyhlásil prestávku.

Aktualizácia 11:20

Suchoba vypovedal na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici prvýkrát ešte v novembri po tom, ako skončil výsluch Imreczeho. Ten hovoril, okrem iného, o vplyve Brhela na bývalého ministra financií Petra Kažimíra. Bez toho by sa vraj firma Allexis, patriaca Suchobovi, nedostala k zákazkám pre daniarov. Suchoba totiž umožnil Brhelovi vstup do tejto spoločnosti.

Mandzák dáva Suchobovi detailné otázky súvisiace s prípadom. Svedok okrem iného uviedol, že Brhel „preferuje stratégiu pomalého varenia žaby“. Naráža na to, že proces splátky za vstup do jeho firmy Allexis mu trval 360 dní. „Ja som za to chcel 2 milióny, on navrhol len jedno euro. Nakoniec sme sa dohodli na sume 700-tisíc eur,“ povedal.

Pri výpovedi Suchobu sa Brhel starší často smeje, na čo ho predseda senátu napomenul, aby si takéto prejavy odpustil. Je to podľa neho rušivé.

František Imrecze Čítajte viac Kajúcnik Imrecze dostal podmienku a peňažný trest 202-tisíc eur

Minulé pojednávanie, ktoré malo byť koncom januára, sudca odročil. Dôvodom bola choroba obhajcu jedného z obžalovaných Martina Bahledu, ktorý to senátu oznámil na poslednú chvíľu. Predseda senátu Ján Hrubala vtedy reagoval, že z takéhoto dôvodu to „odkladá“ prvý a posledný krát. Bahledov advokát chýba aj teraz, no jeho obhajobu za neho prevzal právny zástupca Brhelovcov Michal Mandzák.

Pred dnešným pojednávaním Jozef Brhel mladší vyhlásil, že vlani v decembri Suchoba na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici uviedol zásadnú skutočnosť. „Že v kauze Daniari, v ktorej je obvinený zo založenia zločineckej skupiny, dokonca jeho vlastní členovia proti nemu svedčia, je hlavou tejto skupiny. Mal sa podieľať na krádeži 18 miliónov eur na DPH, no nebol s ním urobený, za rok a pol, jediný úkon,“ povedal Brhel mladší. Vzápätí sa opýtal, či tie peniaze, ktoré mal Suchoba tomuto štátu ukradnúť, nikomu nechýbajú. „Suchoba vedie nákladný život, lieta si do Dubaja. Osočoval mňa, môjho otca a iných ľudí. Máte tam jasný dôkaz politického procesu,“ tvrdí.

Michal Suchoba (vpravo) so svojím právnym... Foto: Eva Štenclová, Pravda
michal suchoba s advokatom Michal Suchoba (vpravo) so svojím právnym zástupcom.

Teraz pokračuje v odpovediach na otázky obhajcov podnikateľ v IT technológiách Michal Suchoba, ktorý je, spolu s exšéfom Finančnej správy Františkom Imreczem, jedným z kľúčových svedkov. Obidvaja sa priznali a vystupujú v pozícii kajúcnika.

Obhajca Brhelovcov Michal Mandzák pred začiatkom pokračovania výsluchu požiadal súd, aby umožnil znalcovi z oblasti psychológie Dušanovi Selkovi, aby mohol sedieť v pojednávacej sieni tak, aby mohol vidieť svedkovi do tváre. Predseda senátu konštatoval, že v predmetnej veci prítomný znalec nevykonáva žiadny úkon na základe rozhodnutia súdu a ak chce byť na hlavnom pojednávaní, je mu to umožnené v priestoroch určených pre verejnosť.

Jozef Brhel mladší prichádza na súd. Foto: Eva Štenclová, Pravda
Jozef Brhel mladší Jozef Brhel mladší prichádza na súd.

Kauza Mýtnik sa týka korupcie a predražených tendrov na Finančnej správe. Škodu spôsobenú štátu vyčíslili prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry na viac ako 45 miliónov eur. Obžalovaní sa mali dopustiť machinácii pri verejnom obstarávaní, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a korupčných skutkov. Nakladanie so štátnymi prostriedkami malo byť neefektívne a nehospodárne. Na to mala nadväzovať legalizačná schéma, ktorej účelom malo byť zneprehľadnenie finančných tokov. Peniaze mali končiť na zahraničných účtoch.

Michal Suchoba (vpravo) so svojím právnym... Foto: Eva Štenclová, Pravda
michal suchoba s advokatom Michal Suchoba (vpravo) so svojím právnym zástupcom.

Obžalobe čelí šesť osôb– podnikateľ Jozef Brhel starší, jeho syn Jozef Brhel mladší, bývalý štátny tajomník financií Radko Kuruc, podnikateľ Martin Bahleda, exšéf IT oddelenia finančnej správy Milan Grega či architekt Miroslav Slahučka. V prípade figurujú tiež bývalý šéf finančnej správy František Imrecze a podnikateľ Michal Suchoba, ktorí sa priznali a spolupracujú s políciou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Suchoba #Kauza Mýtnik