Vo veku 96 rokov zomrela lekárka a zakladateľka Ligy proti rakovine Eva Siracká

Vo veku 96 rokov zomrela v utorok ráno lekárka, zakladateľka a prezidentka Ligy proti rakovine (LPR) Eva Siracká. Liga o tom informovala na sociálnej sieti.

21.02.2023 12:55 , aktualizované: 16:45
Eva Siracká, prezidentka Ligy proti rakovine Foto: ,
Eva Siracká.
debata (13)

„Patrila k tým vzácnym ľuďom, ktorých život bol zmysluplný, nasledovaniahodný a inšpiratívny pre mnohých. Ďakujeme v mene našom, v mene onkologických pacientov a celej verejnosti za možnosť užívať úrodu toho, čo s láskou započala,“ uviedla LPR.

Svetová zdravotnícka organizácia zaradila Sirackú medzi 65 popredných lekárov sveta. Na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského promovala v roku 1951, prvú atestáciu mala z rádiológie, druhú z rádiológie a onkológie. Bola prvou ženou na Slovensku, ktorá sa venovala rádioterapii. Od roku 1953 pracovala v Onkologickom ústave sv. Alžbety, 1961–1991 v Ústave experimentálnej onkológie SAV.

Má viacero štátnych ocenení a vyznamenaní, viaceré dokonca z rúk prezidenta SR (Pribinov kríž I. triedy, Rad Ľ. Štúra III. triedy). Bola prvou Európankou, ktorej Svetová zdravotnícka organizácia udelila Sasakawa Health Prize a Parlament EÚ ju vymenoval za Občianku Európskej únie za celoživotnú prácu v onkológii.

Eva Siracká Čítajte viac Zomrela legendárna bojovníčka proti rakovine Eva Siracká. Tento rozhovor kedysi poskytla našej redaktorke

Eva Siracká sa svojou osvetou zaslúžila o to, aby onkologické ochorenia prestali byť v spoločnosti tabu. V reakcii na jej úmrtie to na sociálnej sieti uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. „Spoločnosť významne pokročila v tom, ako vníma onkologické diagnózy a ako o nich hovorí, ako pristupuje k chorým. Je to zásluha Evy Sirackej,“ napísala.

Vyzdvihla, že ako lekárka nielenže zasvätila svoj život boju proti rakovine, ale zaslúžila sa aj o zmenu jej vnímania v spoločnosti. „Aby sa o nej otvorene hovorilo. Aby popri strachu a obavách, ktoré sú prirodzenou ľudskou reakciou, cítili pacienti a ich blízki zároveň i nádej. Aby mali dostatok informácií a s nimi aj viac síl bojovať,“ uviedla hlava štátu.

Kollár: Úmrtie Evy Sirackej je obrovskou stratou pre Slovensko

Úmrtie Evy Sirackej je obrovskou stratou pre Slovensko. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) to uviedol na sociálnej sieti.

„Dnes nás opustila výnimočná žena, ktorá pomohla tisícom pacientov v ich ťažkom boji s rakovinou. Bolo mi nesmiernou cťou sa s ňou poznať osobne, o to väčší smútok v duši,“ napísal.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Eva Siracká #Liga proti rakovine