Košický župan Trnka sa cíti nevinný, z postu odstúpiť neplánuje

Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, obvinený políciou v kauze Valentín, v utorok pred novinármi uviedol, že je nevinný a bude obhajovať svoje práva, kým neočistí svoje meno. Poukázal aj na uznesenie sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z nedele (19. 2.) s tým, že jeho stíhanie nie je dôvodné. Vo funkcii ostáva s tým, že sa neplánuje vzdať svojho práva na prezumpciu neviny.

21.02.2023 16:18 , aktualizované: 16:30
SR Košice KSK predseda Trnka Rastislav médiá KEX Foto: ,
Na snímke predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka počas tlačovej konferencie v Košiciach 21. februára 2023. FOTO TASR - František Iván
debata (8)

Voči Trnkovi vzniesli len jedno obvinenie v súvislosti s nákupom sypačov pre Správu ciest KSK. Konkrétne za ovplyvňovanie špecifikácie pri nákupe štyroch Tatroviek. V kauze nákupu teplomerov mu obvinenie, ako bolo medializované, vznesené nebolo, uviedol pred úradom KSK Rastislav Trnka.

„Jediný argument prokuratúry, ktorý sa nachádza v obvinení a v spise, je vyjadrenie bývalého zamestnanca Správy ciest KSK, ktorý sa vyjadroval k obstarávaniu v súvislosti s mojou osobou a však toto obstarávanie nikdy nebolo plánované, ani sa nikdy neuskutočnilo,“ uviedol Trnka. Ako ďalej dodal, sudca Špecializovaného trestného súdu SR podľa neho skonštatoval, že neexistuje žiadny dôvod na jeho trestné stíhanie, a že nerozumie, ako vyšetrovateľ dospel k záveru obviniť ho.

K iným kauzám sa predseda KSK odmietol vyjadriť. „Nebudem sa vyjadrovať k iným obvineniam týchto osôb, keďže riešime momentálne právnu stránku obvinenia voči mojej osobe,“ dodal.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku nezobral v nedeľu večer do väzby obvineného Trnku a prepustil ho zo zadržania na slobodu. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné s tým, že prokurátor proti nemu podal sťažnosť. O sťažnostiach rozhodne Najvyšší súd SR v pondelok o 13:00.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rastislav Trnka