Hossu, ktorý na smrť dokopal Filipínca Henryho, ide na slobodu

Centrum hlavného mesta si pamätá osudnú noc dodnes. Opitý muž na ulici napadol Filipínca Henryho Acordu (†36), ktorý sa mu postavil do cesty a v amoku ho dokopal na smrť. Jasný prípad mu priniesol trest šesť rokov "natvrdo", prokuratúra neskôr rozhodla, že sadzbu zvýši až na deväť. Neprešli však ani tri roky a súd v Trnave rozhodol, že vinník Juraj Hossu celu opustí.

22.02.2023 10:19 , aktualizované: 20:18
vypočutie svedkov k Jurajovi Hossu Foto: ,
Na archívnej snímke Juraj Hossu prichádza na pojednávanie.
debata (245)
VIDEO: Dočasne poverený minister Karas k prepusteniu
Video

„Videl som, ako sa obžalovaný a poškodený hádali cez cestu. Potom na neho Juraj H. zaútočil, udrel ho, a keď bol na zemi, tak do neho kopal. Poškodený sa zdvíhal zo zeme a obžalovaný ho kopol. Videl som jeden úder, kopanec a potom aj dve facky. Sedel som v aute a nepočul som, o čom sa hádajú. Obžalovaný tam po útoku len stál a ostatní ľudia poškodenému, ktorý ležal na zemi, pomáhali,“ vypovedal v marci 2019 na súde taxikár, ktorý bol svedkom útoku. „Tak mu treba“, povedal podľa slov ďalšej svedkyne po incidente Hossu.

Pobyt za mrežami však Hossua zrejme zmenil. Okresný súd v Trnave v stredu rozhodol, že ide na slobodu s podmienečným prepustením. „Či ma pustíte, alebo si trest odsedím celý, bude ma to mrzieť navždy,“ vyjadril opäť ľútosť nad svojim činom. To, čo spôsobil, ho podľa vlastných slov trápi každý deň. Po prepustení na slobodu sa chce popri synovi venovať aj osvetovej činnosti.

„Nehovorím to preto, že sú tam médiá. Bol som na viacerých sedeniach anonymných alkoholikov. Chcem s nimi chodiť vo voľnom čase po väzniciach,“ priblížil Hossu počas verejného zasadnutia na Okresnom súde v Trnave, kde sa rozhodovalo o jeho podmienečnom prepustení. Zúčastnil sa na ňom priamo z väznice v Hrnčiarovciach nad Parnou cez telemost.

Juraj Hossu sa na verejnom zasadnutí zúčastnil... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
juraj hossu Juraj Hossu sa na verejnom zasadnutí zúčastnil cez telemost.

„Budem sa snažiť viesť riadny život,“ vyhlásil Hossu predtým, ako si vypočul verdikt o slobode. Ak by si odsedel celý trest, von by sa dostal až v máji 2027. Súd mu uložil skúšobnú dobu sedem rokov. „Počas tohto obdobia sa musíte vyhnúť akémukoľvek spáchaniu trestného činu a priestupkov,“ vystríhal Hossua samosudca Martin Floriš.

Večierka a žiaden alkohol

Okrem monitorovacieho zariadenia bude po dobu troch rokov pod dohľadom probačného úradníka. Nesmie vycestovať do zahraničia. V čase od deviatej hodiny večer do piatej hodiny ráno sa musí zdržiavať na adrese, ktorú uviedol. Má zákaz požívania alkoholu a iných návykových látok. Ak by tento zákaz kedykoľvek porušil, znamenalo by to podľa Floriša porušenie podmienky a návrat do väznice. Od probačného úradníka bude závisieť, či a kedy mu dá fúkať, alebo za ním môže poslať policajtov.

SR Bratislava súdy dovolacie konanie Juraj H. BAX Čítajte viac Juraj Hossu si za zabitie Filipínca odsedí 9 rokov, súd mu zvýšil trest

Z väznice v Hrnčiarovciach nad Parnou pri Trnave bol prepustený dnes na obed. Vo štvrtok sa má hlásiť u probačného úradníka, aby mu nasadili monitorovacie zariadenie na nohu. „Mali by ste veľký problém, keby ste neprišli,“ zdôraznil samosudca.

Zároveň sa Hossua pýtal aj na možnosti bývania a zamestnania po prepustení. Bývanie bude mať podľa vlastných slov zabezpečené v Bratislave u svojej sestry. V dvojizbovom byte má žiť spolu 6 osôb vrátane troch maloletých detí.

„Zvažoval som aj kapacitné možnosti ubytovania, no v tomto prípade mi to zákon neumožňuje zohľadniť v primeranej miere. V prípade vašej osoby môže ísť o akési štartovacie ubytovanie, kde zákonné podmienky splnené sú,“ konštatoval Floriš v súvislosti so stiesnenými podmienkami v domácnosti.

Smeruje do Pentagonu

Hossu mal podľa vlastných slov záujem nájsť si podnájom. Nevedel však, či bude prepustený na slobodu alebo nie. Samosudca sa pozastavil aj nad adresou, kde má bývať. Ide o komplex Pentagon v bratislavskej Vrakuni, ktorý je známy svojou povesťou v súvislosti s drogami. „Ja som drogy nikdy nebral,“ reagoval Hossu.

Prácu má dohodnutú na trvalý pracovný pomer v sestrinej prevádzke. „Robil by som rozvoz jedál a pomáhal v kuchyni,“ objasnil s tým, že pracovná doba bude prispôsobená nariadeným obmedzeniam vyplývajúcim zo zákazu vychádzania vo večerných a v nočných hodinách.

Hossua prepustili na slobodu na základe návrhu riaditeľa väznice. Podľa prokurátora boli splnené formálne i materiálne podmienky na jeho prepustenie. Hoci súd berie do úvahy závažnosť skutku, za ktorý bol odsúdený, nesmie to byť jediným motívom pri rozhodovaní o podmienečnom prepustení.

Efekt liečby nie je stopercentný

Mohol sa Hossu za väzenskými múrmi napraviť? Psychiater a súdny znalec Miroslav Čerňan upozorňuje, že určitá miera rizika recidívy je tu vždy. „Závisí to od rôznych faktorov. Dôležitá je najmä štruktúra osobnosti respektíve osobnostná výbava závislého. Ak sú pôvodné agresívne črty hlbšie zakorenené a osobnosť charakterizujú dosť podstatne, tak je riziko hrozby recidívy vysoké,“ hovorí. Vnútorné pnutie či riešenie životných situácií prostredníctvom neubrzďovaných emócií toto riziko zvyšuje.

Pokiaľ svoj čin aj vďaka poskytnutej liečbe, ktorá je komplexná a zameraná aj na osobnosť závislého, úspešne spracuje a ďalšie premenné v jeho živote budú naklonené tomu, aby abstinoval, tak by Hossuova prognóza mohla byť podľa psychiatra dobrá. Žiadna liečba však podľa neho nemá stopercentný efekt, na výsledok vplývajú aj iné okolnosti.

Hossu bude tri roky pod dohľadom probačného úradníka. Podľa Čerňana ide o zavŕšenie represívnych opatrení v aktuálnom čase, ktoré spočívajú v kontrole nad jeho začlenením sa do života a v Hossuovom ďalšom smerovaní má určitý význam. „Pokiaľ všetky hodnoty, ktoré mohol prijať prostredníctvom liečby, nebudú ním zvnútornené v prospech jeho zmeny správania, tak sa táto kontrola skôr či neskôr minie účinkom,“ upozorňuje.

Na ceste, ktorou sa Hossuov život bude teraz uberať, je podľa psychiatra dôležitá čo možno najkvalitnejšia socializácia, prehodnotenie smerovania svojho života, vplyv prostredia a schopnosť brániť sa voči jeho prípadným negatívnym vplyvom.

Závislosť je len jedna

Ak sa okrem výčitiek bude snažiť rekonštruovať dôsledky svojho konania, môže to byť pre neho prospešné. „Ak ovplyvní aj iných ľudí, o to väčší význam bude mať jeho sebapremena,“ dodáva Čerňan k Hossuovmu vyhláseniu o osvetovej činnosti. Nejde podľa neho len o symbolickú rovinu. Čiastočne to môže v spoločnosti „zmazať“ biľak, ktorý jeho správanie zanechalo.

Pentagon, ktorý je známy pre vyššiu koncentráciu dílerov a závislých od drog je podľa neho v tomto prípade rizikovým faktorom. „Látková závislosť je len jedna. Nezáleží na tom, že v minulosti nebral drogy. Riziko tu stále jestvuje,“ zdôrazňuje psychiater.

Aj bývanie v stiesnených priestoroch s malými deťmi predstavuje podľa neho náročné podmienky i keď môže ísť o akési preklenovacie obdobie. „Deti sú špecifická časť populácie, ktorá si vyžaduje predovšetkým trpezlivosť,“ pripomína Čerňan. V oboch prípadoch ide o argumenty, prečo si hľadať vhodnejšie bývanie.

VIDEO: Hossu na súde priznal incident, po ktorom zomrel Henry Acorda
Video

K smrteľnému útoku došlo v sobotu 28. mája 2018 v skorých ranných hodinách na Obchodnej ulici v Bratislave. Henry Acorda sa vtedy zastal dvoch kamarátok, ktoré Hossu v tú noc obťažoval. To sa mu napokon stalo osudným. Hossu ho brutálne napadol. Keď bol Henry na zemi, kopol ho do hlavy.

Podľa obžaloby kopnutie na zemi ležiaceho Henryho spôsobilo krvácanie do mozgu, ťažký opuch a následnú mozgovú smrť. O život prišiel po štyroch dňoch, 31. mája v nemocnici. Henry žil niekoľko rokov v Bratislave a pracoval v IT oblasti.

Hossu tvrdil, že si na to nepamätá. Agresívny útok zachytili kamery. Na súde vypovedal, že v podvečer incidentu mali firemnú akciu, na ktorej vypil niekoľko pív s kolegami a nadriadenými. Z hotela, kde sa akcia konala, išiel neskôr do mesta, kde si chcel dať „ešte zopár pív“. Priznal, že v minulosti navštevoval psychiatričku a užíval lieky na upokojenie. Aj to, že okrem pív si dal liek Paretin a pred odchodom na akciu užil dva razy Lexaurin. Na otázku krajskej prokurátorky na súde nevedel presne odpovedať, koľko v ten deň vypil alkoholu, ale bolo to viac ako 20 veľkých pív a desať poldecových pohárov vodky. Acordu podľa svojich slov napadol preto, lebo si myslel, že chce ubližovať ženám, s ktorými bol. Svoj čin oľutoval, tvrdí, že na konflikt má útržkovité spomienky. Priznal tiež, že do mesta nosieval boxer. Nikdy ho však údajne v minulosti nepoužil a mal ho ako talizman aj v deň incidentu.

Okresný súd Bratislava I. odsúdil útočníka z Dunajskej Stredy, ktorý zasadil Henrymu smrteľný kopanec do hlavy, na šesť rokov väzenia. Generálnej prokuratúre sa však zdal trest príliš nízky. Prokurátorke bratislavskej krajskej prokuratúry uložila, aby sa voči výške trestu odvolala. Krajský súd v Bratislave napokon zrušil rozhodnutie prvostupňového súdu a Hossuovi sprísnil trest na deväť rokov. Nariadil mu tiež ochranné protialkoholické liečenie.

© Autorské práva vyhradené

245 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda Filipínca