Čaputová vo Varšave: Posledný rok spojencov z NATO posilnil a zjednotil

Uplynulý rok spojencov z NATO posilnil a zjednotil a členovia Aliancie na jej východnom krídle sú chránení viac než kedykoľvek predtým. V stredu na stretnutí predstaviteľov Bukureštskej deviatky (B9) s prezidentom USA Joeom Bidenom vo Varšave to uviedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, informuje TASR.

22.02.2023 11:40 , aktualizované: 21:10
Biden B9 NATO čaputová stoltenberg duda Foto: ,
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na summite lídrov NATO v Madride.
debata (153)

Podľa nej pri pomoci Ukrajine podstupujú spojenci spoločne skúšku solidárnosti a ľudskosti. Prítomnosť Bidena na mimoriadnom summite B9 označila Čaputová za dôkaz, že transatlantická jednota je silnejšia ako nikdy predtým.

VIDEO: Prezidentka Čaputová po návrate z Varšavy.

Video

Témou stredajších rozhovorov predstaviteľov B9 boli aj očakávania, ktoré majú v súvislosti s júlovým summitom NATO v litovskom Vilniuse. Podľa Čaputovej ide napríklad o to, ako vyplniť medzery v obrane NATO, prispôsobiť výdavky zmenenému bezpečnostnému prostrediu či zaistiť, že sa Ukrajina bude môcť brániť tak dlho, ako to bude potrebné. Pozornosť by mali venovať aj praktickým, no tiež politickým vzťahom medzi NATO a Ruskom.

Poľský prezident Andrzej Duda v úvode schôdzky uviedol, že agresia Ruska voči Ukrajine zmenila dejiny tejto časti Európy. Podľa rumunského prezidenta Klausa Iohannisa sa Rusko pred rokom inváziou na Ukrajinu pokúsilo zničiť európsku a transatlantickú bezpečnosť.

varšava Biden B9 čaputová Čítajte viac Biden má za sebou historickú cestu. Satan ho na nej nevítal

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na summite povedal, že Severoatlantická aliancia nesmie Rusku dovoliť, aby naďalej narušovalo bezpečnosť v Európe. „Musíme prelomiť cyklus ruskej agresie,“ povedal lídrom B9.

Čaputová: Krajiny B9 sú jednotné v tom, že Ukrajine treba pomáhať

Lídri krajín tzv. Bukureštskej deviatky sa na stretnutí s americkým prezidentom Bidenom zhodli na tom, že v rámci pomoci Ukrajine sú naďalej jednotní a odhodlaní. Prezidentka Čaputová to uviedla po prílete z Varšavy na večernom stredajšom brífingu. Hlas krajín B9 označila za veľmi dôležitý.

„Sme jednotní, pokiaľ ide o hodnotenie situácie. Sme jednotní v tom, že Rusko je agresor a Ukrajina sa bráni. Sme jednotní v tom, že Ukrajine treba pomáhať. Zároveň sme jednotní v odhodlaní sa navzájom chrániť,“ skonštatovala Čaputová.

Hlava štátu vyzdvihla, že krajiny vrátane Slovenska sú súčasťou najmocnejšej obrannej aliancie sveta. „Naša obrana a ochrana je na najvyššej možnej úrovni, akú môžeme mať,“ poznamenala. Zdôraznila, že hlas krajín B9, ktoré susedia s Ruskom alebo Ukrajinou a všetky majú historickú skúsenosť s Ruskom, je veľmi dôležitý a spojenci, vrátane USA, by ho mali počúvať. „Dnes ho rozhodne počúvali,“ podotkla Čaputová.

Informačná vojna a dezinformácie

Hlava štátu zároveň upozorňuje, že v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme v informačnej vojne. Označuje to za ohrozenie bezpečnosti a podrývanie autority štátu a štátnych inštitúcií, spomína tiež manipuláciu verejnej mienky. Hoci si krajiny všade vo svete viac či menej zraniteľné, Slovensko patrí spomedzi NATO či EÚ k tým najzraniteľnejším. Podľa prezidentky je to aj tým, že veľká časť ľudí má tendenciu veriť dezinformáciám. Obyvateľov preto vyzýva, aby si informácie overovali a neverili klamstvám šíriacim sa vo virtuálnom svete, prípadne zo strany niektorých politikov. Týka sa to napríklad aj mobilizácie, čo označuje za klamstvá a účelové lži.

Americký prezident Joe Biden pózuje pre... Foto: TASR/AP, Evan Vucci
varšava Biden B9 čaputová Americký prezident Joe Biden pózuje pre skupinovú fotografiu s lídrami krajín tzv. Bukureštskej deviatky (B9) 22. februára 2023 vo Varšave.

Takmer rok trvajúci konflikt na Ukrajine označila za obrovskú historickú udalosť, keď sa otriasajú základy bezpečnosti v Európe, prípadne i vo svete. Rok bol podľa nej skúškou v rôznych oblastiach. Vyzdvihla tiež vlnu solidarity a podpory zo strany obyvateľov Slovenska. Podľa nej sme na dobrej strane histórie krajine, ktorá sa len bráni. Pomoc Slovenska Ukrajine, vrátane vojenskej, bola podľa nej taká, aká zodpovedala kapacitám. Onačila ju za slušnú a solídnu.

Skupinu B9 tvoria východní členovia NATO — okrem Slovenska a Poľska tiež Bulharsko, Česko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva a Rumunsko. Najbližší summit tohto zoskupenia sa uskutoční v júni v Bratislave.

VIDEO: Prezidentka Čaputová pred odletom do Varšavy.

Video

Stretnutie s prezidentmi krajín na východnej hranici Severoatlantickej aliancie a USA sa konalo symbolicky v čase prvého výročia vypuknutia vojny na Ukrajine. Zároveň sa odohrávalo krátko po návšteve Bidena na Ukrajine. Čaputová vníma stredajšiu diskusiu ako jednu zo série, ktoré predchádzajú príprave na júlový summit NATO vo Vilniuse. V júni organizuje stretnutie B9 v Bratislave. Poznamenala, že ide o štandardný míting mesiac pred veľkým summitom.

Ako pripomenula prezidentka, s lídrami B9 sa stretli vo Varšave v podobnom čase aj pred rokom, dva dni po začiatku vojny. „Bol to silný moment šoku z vypuknutia vojny, ale aj uvedomenia jednoty, ale aj odhodlania pomáhať Ukrajine,“ skonštatovala.

Rastislav Káčer Čítajte aj Káčer poslal "kolaborantov Putina do riti“. Budapešť mu odporúča psychiatra
153 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Varšava #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová #bukureštská deviatka