Protikorupčné jednotky SPF odhalili podvod so štátnymi pozemkami. Štát mal prísť o milióny eur

Štát prišiel o milióny eur pri predaji pozemkov Slovenským pozemkovým fondom (SPF) za éry Smeru a SNS. Súčasný generálny riaditeľ SPF Ján Marosz tvrdí, že bývalé vedenie prenajalo vyvoleným osobám pozemky lacno a následne predalo za podmienok, na ktorých prerobil štát. Zároveň vyzval všetkých, ktorí sa netransparentne dostali k pôde, aby ju vrátili.

23.02.2023 13:02 , aktualizované: 17:14
Ján Marosz Foto: ,
Generálny riaditeľ SPF Ján Marosz počas tlačového brífingu Slovenského pozemkového fondu. Bratislava, 23. február 2023
debata (10)

V čase, keď fond viedla Gabriela Matečná, sa zámienkou, ako sa jednoducho dostať k štátnemu pozemku, stali ovocné sady, tvrdí Marosz. Poukázal pritom na ďalší odhalený prípad, kedy sa podľa neho súkromná firma účelovo dostala k pozemkom na plánované budovanie ovocného sadu.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

„SPF predal firme WITOS s.r.o., ktorej konateľom je Matúš Strelec, spolu 280 600 štvorcových metrov za 33 251,10 eur, čo je 0,1185 eur za štvorcový meter, aj keď návrh kúpnej ceny bol na základe posudku 0,20 eur za štvorcový meter,“ vyčíslil Marosz s tým, že štát tak prišiel o takmer 23-tisíc eur.

Video
Ján Marosz: Štát prišiel o milióny eur. Vyzývam všetkých, ktorí sa netransparentne dostali k pôde, aby ju vrátili

Spoločnosť sa podľa neho zaujímala o pozemky na ovocné sady v čase, keď v predmete jej podnikateľskej činnosti nefigurovalo nič, čo by s nimi, prípadne so spracovaním ovocia, súviselo. Ovocné sady firme WITOS mali poslúžiť nielen na získanie pozemkov, ale aj na získanie peňazí z eurofondov.

Projekt výstavby ovocného sadu predložila pri jedinej prístupovej ceste do plánovanej zlatej bane pri Detve. Ak by ťažbu zlata v lokalite povolili, pozemok by podľa Marosza okamžite mnohonásobne stúpol na hodnote.

Firma WITOS podľa slov Marosza dostala od Pôdohospodárskej platobnej agentúry nenávratný príspevok vo výške takmer 174-tisíc eur na ovocný liehovar a pálenicu a ďalších 112-tisíc eur na výstavbu sadu. Od Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidiek dostala dotácie na zelenú naftu.

„Konateľ firmy WITOS s.r.o. sa rozhodol takpovediac zabiť dve muchy jednou ranou. Pod projekt ovocného sadu ukryl aj pozemky v horskej osade Kyslinky, o ktoré mal už dlhodobo záujem. V Kyslinkách žiadny ovocný sad však nenájdete. Takýto model získavania lacných pozemkov od štátu bol za éry Smeru a SNS určený iba pre vyvolených, bežní ľudia čakali na vybavenie svojej žiadosti aj celé roky,“ konštatuje generálny riaditeľ pozemkového fondu.

„Je to síce legálne a zákonné, ale v tejto chvíli klauzuly kúpno-predajných zmlúv hovoria, že táto pôda bola predaná za účelom výsadby založenia ovocného sadu. Máme za to, že je a bol páchaný zo strany subjektov subvenčný podvod a preto vyzývame, aby sami prišli a vrátili túto pôdu. V opačnom prípade ich budú orgány činné v trestnom konaní kontaktovať a budú musieť čeliť možnému podozreniu zo spáchania trestného činu subvenčného podvodu,“ vyhlásil Marosz.

VIDEO: Celá tlačová konferencia šéfa SPF na tému: Slovenský pozemkový fond: Zlatá baňa v SPF za éry Smeru.

Predseda Smeru Robert Fico nechcel vec komentovať. „Vôbec neviem, o čom v tejto súvislosti hovoríte,“ reagoval na otázky novinárov súvisiace s prevodom pozemkov SPF.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský pozemkový fond #subvenčný podvod