Odkiaľ vezme Matovič 500 eur na voliča? Navrhuje opätovne zdaniť zisk Slovnaftu

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič navrhuje opätovne zdaniť mimoriadny zisk spoločnosti Slovnaft vyplývajúci z nízkej ceny ruskej ropy. Rafinéria by podľa neho mala platiť daň vo výške 70 percent zo zisku, ktorý má vďaka lacnejšej ruskej rope oproti svetovej cene ropy, v tomto aj v budúcom roku.

24.02.2023 15:19
Igor Matovič Foto: ,
Líder OĽaNO Igor Matovič.
debata (46)

„Myslíme si, že toto zdanenie je fér, podľa mňa by sadzba mala byť až 95 percent tak, ako v Maďarsku," povedal na piatkovej tlačovej besede. Príjmom z tejto dane chce Matovič financovať 500-eurovú odmenu za účasť v parlamentných voľbách. O tomto návrhu bude podľa neho rokovať parlament v druhom čítaní. „Rozhodne sa o tom, či získame do rozpočtu viac ako pol miliardy eur," povedal.

štátny rozpočet, Igor Matovič, Eduard Heger, parlament Čítajte viac Matovič plánuje pre Slovnaft zvýšiť daň. OĽaNO predstavilo nový návrh

Ak parlament podľa Matoviča takýto zákon schváli, môže sa uplatňovať „donekonečna", teda dokedy bude rozdiel v cene ruskej a svetovej ropy a dokedy budeme na Slovensko dovážať ruskú ropu. „Vrátime ľuďom aspoň časť tej straty, ktorú ľudia majú, kvôli tomu, že za našimi hranicami je vojna," povedal Matovič. Túto daň nazval daňou z utrpenia, ktorá sa im vráti v podobe 500-eurovej odmeny za účasť vo voľbách.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič