Čaputová: Jakubiskov magický svet bude chýbať. Zanechal legendárne diela, uviedol Heger

Magický svet režiséra Juraja Jakubiska nám bude chýbať. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti. Rodine, priateľom a všetkým spolupracovníkom režiséra, ktorý zomrel vo veku 84 rokov, vyjadrila úprimnú sústrasť.

25.02.2023 10:35 , aktualizované: 11:10
Juraj Jakubisko Foto: ,
Juraj Jakubisko
debata (5)

Hlava štátu označila Jakubiska za najslávnejšieho slovenského režiséra. Vyzdvihla množstvo filmových ocenení, ktoré počas svojej umeleckej kariéry získal. „Jeho výnimočný filmársky štýl dostal Slovensko do veľkého filmového sveta. Slovenský Fellini, ako ho často volali, miloval voľnosť a fantáziu a nechával pre ne priestor aj vo svojich filmoch,“ komentovala.

Snímky Sedím na konári a je mi dobre, Tisícročná včela, Dovidenia v pekle, priatelia či Nejasná správa o konci sveta, sa podľa prezidentky stali súčasťou nášho kultúrneho dedičstva. „Rozprávka Perinbaba nám už ako deťom pomohla objaviť čaro obyčajných vecí,“ dodala.

Na úmrtie Jakubiska reagoval aj poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) a na sociálnej sieti uviedol, že režisér po sebe zanechal legendárne diela, ktoré tu zostanú pre celé generácie. Zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodine a blízkym zosnulého režiséra.

Režisér Juraj Jakubisko  a jeho režisérska...
Juraj Jakubisko.
+3Režisér Juraj Jakubisko so so svojimi obrazmi.

Premiér vyzdvihol diela ako Tisícročná včela, Nejasná správa o konci sveta, Nevera po slovensky, Sedím na konári a je mi dobre, Bathory či Perinbaba, ktorá podľa jeho slov „neodmysliteľne patrí ku každým slovenským Vianociam.“

VIDEO: Juraj Jakubisko ovláda zázraky (rozhovor pre Pravdu, august 2020)

Video

Opustil nás jeden z najväčších umelcov našej doby. Ako ďalej napísal predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) na sociálnej sieti, okrem filmovej tvorby sa venoval aj charite a pomohol veľa nadaným deťom. „Budem si ho pamätať ako charizmatického človeka s krásnym srdcom. Mal som česť ho spoznať osobne, o to viac ma táto smutná správa ranila. Odpočívajte v pokoji majstre, budete nám chýbať," uviedol Kollár.

Filmový režisér Juraj Jakubisko zomrel vo veku 84 rokov v Prahe krátko pred polnocou v noci z piatka 24. februára na sobotu.

Juraj Jakubisko Čítajte viac Zomrel velikán slovenského filmu Juraj Jakubisko
5 debata chyba
Viac na túto tému: #juraj jakubisko