Ľudia najviac veria armáde, na chvoste vláda a poslanci

Najdôveryhodnejšou národnou inštitúciou je armáda s podporou 51 percent ľudí. Najmenej dôveryhodnými inštitúciami sú Národná rada SR a Vláda SR so 14-percentnou dôverou. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median SK realizovaného začiatkom roka.

25.02.2023 13:33
SR Slovinsko Pahor Čaputová Lešť Foto: ,
Slovinský prezident Borut Pahor spolu s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou počas návštevy vojenského výcvikového centra Lešť, kde pôsobí mnohonárodná bojová skupina NATO.
debata (25)

Samosprávy v prieskume získali druhú najvyššiu dôveru (48 percent). Tretí bol úrad prezidentky, ktorému dôveruje 43 percent opýtaných. Nasledujú polícia (43 percent) a súdy (25 percent).

V prípade dôvery v medzinárodné inštitúcie, ktorých je Slovenská republika členom, disponuje najvyššou dôverou V4 (49 percent). Nasleduje Európska únia (47 percent), NATO (46 percent), posledná je OSN (43 percent).

odvolávanie vlády, Robert Fico, Mária Kolíková, Juraj Šeliga, Peter Pčolinský Čítajte viac Prieskum Median SK: Voľby by vyhral Fico, najdôveryhodnejším politikom je Čaputová

Prieskum sledoval aj vnímanie veľmocí. Obyvatelia Slovenskej republiky považujú takmer identicky za hrozbu Rusko aj USA. Kým Rusko vníma ako hrozbu pre Slovensko 46 percent opýtaných, tak USA 44 percent.

Agentúra Median SK realizovala prieskum od 9. januára do 5. februára na vzorke 1004 respondentov.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #vláda SR #samosprávy #armáda SR #Národná rada SR