OĽANO ani SaS asi otvorenie schôdze k MiG-om pre Ukrajinu nepodporia

Poslanci OĽANO ani SaS pravdepodobne nepodporia otvorenie pondelkovej mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k téme skoršieho termínu predčasných parlamentných volieb a poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Vyplýva to z vyjadrení poslanca OĽANO Lukáša Kyselicu a poslankyne SaS Jany Bittó Cigánikovej v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

26.02.2023 12:39
Cigániková, Sulík, parlament Foto: ,
Jana Bittó Cigániková a Richard Sulík počas schôdze parlamentu.
debata (11)

Poslanci bývalej koalície však spresnili, že neotvorenie schôdze k poskytnutiu stíhacích lietadiel Ukrajine neznamená ich negatívny postoj. Kyselica avizoval prípravu uznesenia k ich darovaniu. „Som za to, ale nebuďme prví, urobme to ako spoločenstvo a zároveň z mierového nástroja Európskej únie získajme za to naspäť nejakú náhradu,“ uviedol Kyselica. Pomoc by sa mala podľa neho koordinovať v rámci formátu Ramstein. Myslí si, že niektoré lietadlá by sa mohli poskytnúť aj na súčiastky.

Predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský s vojenskou pomocou súhlasí. Rovnako hovorí o potrebe koordinovaného postupu a pomoci v zmysle legislatívy.

naď Čítajte viac Naď: Vojna sa zrejme tento rok neskončí. Naznačujú to moje informácie

Poslanec Marián Kéry zo strany Smer, ktorá mimoriadnu schôdzu iniciovala, dodávky vojenskej techniky Ukrajine odmieta. Nestotožňuje sa ani s označovaním Ruska ako teroristického štátu. Rusko označil za agresora.

Kyselica aj Cigániková naďalej súhlasia so septembrovým termínom predčasných parlamentných volieb. Poukazujú na dohodu v rámci bývalých koaličných strán. Majerský aj Kéry preferujú skorší, júnový dátum volieb.

Robert Fico, Ján Podmanický, parlament Čítajte viac Českí politici sú znepokojení Slovenskom. Môže sa stať druhým Maďarskom, tvrdí Jourová
11 debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #mimoriadna schôdza NR SR #predčasné voľby 2023