Ak by Čaputová vymenovala úradnícku vládu, voľby by mali byť čím skôr, mieni Matovič

V prípade, ak by prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala úradnícku vládu, predčasné parlamentné voľby by mali byť čím skôr. V diskusnej relácii O 5 minút 12 RTVS to povedal šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič.

26.02.2023 13:17 , aktualizované: 13:37
Matovič Foto: ,
Poslanec Igor Matovič po schválení termínu predčasných parlamentných volieb na 30. septembra 2023 počas schôdze parlamentu 31. januára 2023.
debata (23)

Pripomenul pritom, že termín volieb 30. septembra schválilo 92 poslancov ústavnou väčšinou.

„Potom zrazu po dvoch týždňoch pani prezidentka zrejme chcela byť za peknú v tej časti voličov ktorí ju bežne nepodporujú, a zrazu chcela dohody meniť. Takto sa to nerobí," povedal Matovič. Doplnil, že hnutie OĽaNO stojí za septembrovým termínom volieb. „Ľudia zrazu chcú nejaký jún a ona (prezidentka, pozn. SITA) zmení názor, to nás už nemusí zaujímať," dodal Matovič.

VIDEO: Druhý deň, štvrtý pokus. Poslanci neotvorili mimoriadnu schôdzu k zmene termínu volieb
Video

Matovič si naďalej stojí za septembrovým termínom. „Naši voliči uprednostňujú septembrový termín volieb, my si tým pádom stojíme za týmto termínom," povedal Matovič.

Pôjdu vlastnou cestou

V súvislosti so situáciou v hnutí OĽANO Matovič uviedol, že neregistruje dopyt po tom, aby ho dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) nahradil vo funkcii predsedu. Predpokladá, že Heger s dočasne povereným ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) pôjdu skôr vlastnou cestou.

Jaroslav Naď Čítajte viac S Hegerom máme plán, dvojka od KDH je neadekvátna, hovorí Naď

Jozef Viskupič z SaS v diskusnej relácii kritizoval návrh OĽANO poskytnúť voličom za účasť v najbližších parlamentných voľbách po 500 eur. Pýta sa, ktorá krajina vo svete platí ľudí za to, aby prišli voliť. Viskupič tiež uviedol, že strana SaS nepodporí otvorenie mimoriadnej schôdze parlamentu o skoršom termíne volieb. Strana podľa neho stojí za dohodou, že voľby budú 30. septembra.

„My nevidíme žiaden dôvod, aby sme naskakovali na hru Roberta Fica," povedal Viskupič. Doplnil, že je presvedčený, že za situácie, keď už termín predčasných volieb bol odhlasovaný, krajina nepotrebuje ďalší chaos spôsobený zmenou termínu. „My si to vieme predstaviť, budeme to rešpektovať, ale stojíme za tým, že bola dohoda a že sme za ten septembrový termín zahlasovali," dodal poslanec a skritizoval tiež návrh na mimoriadne zdanenie zisku Slovnaftu.

Matovič zdôraznil, že legislatívne návrhy musia obsahovať aj informácie o ich finančnom krytí. Odmenu 500 eur za účasť vo voľbách preto navrhuje pokryť príjmami z mimoriadnej dane pre rafinérie. Odmietol, že by išlo o volebnú korupciu.

Cigániková, Sulík, parlament Čítajte viac OĽANO ani SaS asi otvorenie schôdze k MiG-om pre Ukrajinu nepodporia
23 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasné voľby 2023