Agresorom nemienime ustupovať a mier nie je absolútny. Prečo teda (ne)podporujeme Ukrajinu?

Agresorom nechceme ustupovať, Ukrajinský národ má právo rozhodovať o svojom osude a spoločne vnímame, že existujú hodnoty, ktoré má zmysel brániť aj za cenu predlžovania krviprelievania. Na tom všetkom diskutujúci nachádzajú zhodu. Prečo teda (ne)podporujeme Ukrajinu v jej obrane?

26.02.2023 19:00

Priebežné výsledky DEMDIS diskusie opäť ukazujú, že napriek (na prvý pohľad) priepastným rozdielom máme toho spoločného viac, ako by sme čakali.

Zapojte sa preto do pokračovania diskusie a nachádzania spoločnej reči.

Hlasujte aspoň za 7 komentárov a budete zoskupení v názorových skupinách.

Ďakujeme, že diskutujete slušne.

Kto sa zatiaľ zapojil?

Do diskusie sa zapojilo vyše 300 účastníkov z rôznych táborov. Zúčastnili sa podporovatelia Ukrajiny (skupina A), podporovatelia Ruska, aj takí, ktorí „nefandia” ani jednej strane (skupina B).

Hlavné názorové rozdiely spočívali najmä v postoji k podpore Ukrajiny. Zatiaľ čo skupina A si myslí, že Ukrajina by mala konflikt ustáť a Rusko by malo prestať útočiť, skupina B je názoru, že konflikt je vecou bojujúcich strán a nás sa netýka. Podľa skupiny A by si susedské štáty mali pomáhať v sebaobrane (83 %). V skupine B dominuje zas názor, že „Američania budú bojovať proti Rusku do posledného hlúpeho Ukrajinca” (78 %). Na čom sa teda dokázali tábory zhodnúť?

Existujú hodnoty hodné obrany

Základným rámcom diskusie je hľadanie hodnôt, ktorých obrana je hodná podpory aj za cenu pokračovania konfliktu.

Diskutujúci sa v tomto svetle zhodli na tom, že „existujú hodnoty, ktoré má zmysel brániť aj so zbraňou v ruke”. Aké to teda sú?

Ochrana života rodiny a detí, slobody, demokracie, štátnej suverenity – to všetko doteraz našlo väčšinovú podporu v každom tábore. Drvivá väčšina (85 %) diskutujúcich by bránila „svoju rodinu a deti, keby niekto ohrozoval ich život”.

Jasný konsenzus je aj na tom, že „Ukrajinský národ musí rozhodovať o svojom osude a slobode” (77 %), a „ak neprotestujú a sú ochotní bojovať, je to ich rozhodnutie” (67 %).

Agresorom nemienime ustupovať

Konsenzus na hodnotách hodných obrany (aj za cenu predlžovania konfliktu) sa premieta aj do názoru, že agresorom by sme nemali nekompromisne ustupovať v mene mieru.

Až 73¤% zo všetkých diskutujúcich nesúhlasilo s tým, že „agresorom by sme mali ustupovať, aby sme sa vyhli vojne”. Relatívny konsenzus panuje aj okolo výroku, že „agresia by nemala byť odmeňovaná pasívnym prizeraním sa” (63 %).

Dôležitou otázkou teda je, koho si pod agresorom predstavujeme. Nie je ním podľa vás každý štát, ktorý hrubou silou presadzuje svoje záujmy? A ak áno, nemali by sme robiť všetko, čo je v našich silách, aby agresia neostala nepotrestaná a neopakovala sa?

Mier dosiahneme dialógom, nie útočením

V týchto dňoch si pripomíname výročie ruskej invázie na Ukrajinu. Ruský režim legitimizuje svoje kroky tým, že v dôsledku provokácií Západu nemal na výber.

Diskusia však ukazuje relatívny konsenzus na tom, že „na provokácie sa nemá reagovať vojenským útokom” (54 %). Viac ako polovica zároveň zhodne odmieta názor, že „najlepšia obrana je útok” (52 %).

Ako teda docieliť mier a ochranu hodnôt, na ktorých nám spoločne záleží? V tomto kontexte sa črtá silný konsenzus na tom, že „mier nedosiahneme vojnou, ale vzájomným dialógom” (62 %). Diskutujúci si však na druhej strane uvedomujú, že „ak chceme úprimne začať dialóg, musíme prestať útočiť na druhú stranu” (61 %).

Neútočme teda a diskutujme. Konsenzus existuje. A je na dosah.

Zapojte sa do pokračovania diskusie a nachádzania spoločnej reči.

Diskusia je otvorená do 6. marca.

O projekte

Diskusiu zastrešuje občianske združenie DEMDIS, ktorého mediálnym partnerom je denník Pravda. Cieľom spolupráce je zapájanie širokej verejnosti do slušnej diskusie a nachádzanie konsenzu v rozdelenej spoločnosti.

Viac informácií o projekte a výsledky predošlých diskusií nájdete na demdis.sk.

Pravidlá diskusie nájdete v Kódexe férovej a otvorenej diskusie, ktorý tvoríme spolu s Vami. Viac o metodike nájdete na tomto linku. Report z diskusie viete sledovať live tu.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #demdis #demokracia je diskusia #konsenzus na dosah #Rok vojny proti Ukrajine