Naď odmieta, že by slovenské MiGy už boli na Ukrajine

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) odmieta, že by slovenské stíhačky MiG-29 už boli na Ukrajine. Ako zároveň zopakoval, Slovensko je pripravené migy poskytnúť za adekvátnu náhradu.

26.02.2023 14:50 , aktualizované: 16:06
Jaroslav Naď, Ukrajina Foto: ,
Minister obrany Jaroslav Naď.
debata (71)

V prípade konkrétnej dohody návrh predloží vláde i parlamentu. Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer) dodávky zbraní na Ukrajinu zásadne odmieta. Poskytovanie techniky a získavanie peňazí za ňu označil za biznis a pokrytectvo. Uviedli to v nedeľnej relácii TV Markíza Na telo.

VIDEO: Heger o slovenských migoch: Sú nepoužiteľné, nepredajné
Video

Naď poznamenal, že migy už pre slovenské ozbrojené sily nie sú použiteľné. Poukázal aj na náklady, ktoré si uzemnené lietadlá mesačne vyžadujú. Štát by za ne mohol získať 150 miliónov eur. Ako vysvetlil, nie všetky migy sú letuschopné. Ukrajinci však majú vlastné podniky, kde sú schopní ich opraviť a modernizovať. Odmieta pokrytectvo. Hovorí, že Smer by starú techniku za drobné rozpredal oligarchom. Čínsky mierový návrh pre Ukrajinu označil za proruský, s Pekingom sa však podľa neho treba rozprávať.

naď Čítajte viac Naď: Vojna sa zrejme tento rok neskončí. Naznačujú to moje informácie

Blanár považuje za pokrytecké dávať zbrane do konfliktu, s ktorým spoločnosť nesúhlasí, a získavať za to peniaze. Dočasne poverená vláda navyše podľa neho nemá ani legitimitu takéto rozhodnutia robiť. Vláda podľa neho vťahuje slovenskú verejnosť do konfliktu. Apeluje za zasadenie sa za mierové riešenie.

Danko na kandidátke Smeru nebude

O svojej politickej budúcnosti Naď povedal, že určite nepôjde do iného subjektu ako dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO). Výnimkou by bola situácia, keby odišiel z politiky a Heger zostal. Igor Matovič, exminister a šéf OĽANO, by podľa neho už nemal byť vo vláde. Nebráni sa tomu, aby súčasťou avizovaného „projektu spájania“ bol aj bývalý prezidentský kandidát Robert Mistrík.

mistrík Čítajte viac Mistrík plánuje vstup do politiky a hovorí o nádeji pre Slovensko

Blanár vylúčil miesto pre šéfa mimoparlamentnej SNS Andreja Danka na kandidátke Smeru. Roberta Kaliňáka si vie predstaviť opäť ako ministra vnútra, ak by o tom rozhodlo predsedníctvo strany. Nevidí pravdepodobné, že by Smer podporil Štefana Harabina ako kandidáta na hlavu štátu.

Spojenú pravicu by zvážila pätina ľudí

Voľbu zjednotenej pravice by v nastávajúcich parlamentných voľbách zvážilo 21 % respondentov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý zverejnila televízia Markíza. Konkrétne by určite zvážilo podporu takéhoto subjektu 4 % respondentov a skôr zvážilo 17 %. Skôr by takýto subjekt nepodporilo 25% opýtaných a určite nie 42 %.

Podľa prieskumu by 22 % opýtaných preferovalo, aby subjekt viedol aktuálny predseda vlády Eduard Heger. Bývalého šéfa rezortu zahraničia Ivana Korčoka preferuje 14 % respondentov, Milana Majerského 12 % a Mikuláša Dzurindu 9 %. Luciu Ďuriš Nicholsonovú si v čele zjednoteného subjektu vie predstaviť 7 % respondentov, Kristiána Forróa 6 % a Veroniku Remišovú 5 % . Ostatní kandidáti získali menej ako päťpercentnú podporu.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #Juraj Blanár #Jaroslav Naď