Opäť to nevyšlo, no snahy o skoršie voľby sa ešte nekončia. Kľúčový je postoj SaS, tvrdí Pellegrini

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa dnes opäť zišli na mimoriadnom rokovaní k téme skoršieho termínu predčasných parlamentných volieb a poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Dve mimoriadne schôdze inicioval opozičný Smer, pod návrh sa podpísali aj nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu. Schôdzu sa však nepodarilo otvoriť ani dnes.

27.02.2023 13:24
parlament, kollár, pčolinský, sulík, zemanová Foto: ,
Poslanci počas schôdze.
debata (43)

Prvá mimoriadna schôdza, ktorú Smer k zmene termínu predčasných volieb inicioval, sa konala pred vyše týždňom. Ani po štyroch pokusoch nebol parlament uznášaniaschopný a predseda parlamentu presunul schôdzu na marec. Schôdza sa po dvoch pokusoch neotvorila ani dnes. Po aktuálnych vyjadreniach najmä koaličných poslancov neexistuje politická vôľa na zmenu termínu a žiadne prekvapenie sa teda neočakáva. Rokovanie o migoch by sa mohlo presunúť na koniec riadnej marcovej schôdze.

Video
Skorší termín volieb má v rukách SaS, tvrdí Pellegrini. Schôdza k migom sa presunie na koniec tej marcovej

Aktualizované 14:45 Predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš vyčítal opozícii, že pri pokuse otvoriť schôdzu chýbali aj jej poslanci. Podotkol, že ak chcú voľby v júni, mali by prísť do roboty. Líder OĽANO Igor Matovič v súvislosti s termínom volieb skonštatoval, že hnutie rešpektuje názor svojich voličov a tí súhlasia so septembrom. Pri stíhačkách Mig-29 podľa jeho slov platí dohoda, že o ich budúcnosti bude rokovať parlament. Označil za povinnosť ministra obrany prísť poslancom tento krok odkomunikovať a pokúsiť sa preň získať podporu.

Poslanci OĽaNO Michal Šipoš (vľavo) a Igor Matovič Foto: Pravda, Robert Hüttner
Igor Matovič, Michal Šipoš, OĽaNO Poslanci OĽaNO Michal Šipoš (vľavo) a Igor Matovič

Aktualizované 14:43 Šéfka klubu SaS Anna Zemanová podotkla, že ak sa nič neudeje, termín volieb ostane 30. septembra. „SaS nekuje nič, SaS sa poctivo pripravuje na predčasné voľby,“ reagovala na nedávne tvrdenia Smeru-SD o príprave návrhu na zmenu termínu volieb zo strany liberálov. Čo sa týka stíhačiek Mig-29, SaS je podľa slov Zemanovej za poskytnutie všestrannej pomoci Ukrajine – humanitárnej i vojenskej.

Anna Zemanová (SaS) Foto: Pravda, Robert Hüttner, Robert Huttner
parlament, zemanova Anna Zemanová (SaS)

Aktualizované 14:41 Čo sa týka stíhačiek Mig-29, líder Hlasu predpokladá, že tento bod programu sa rovnako presunie na záver riadnej marcovej schôdze. Očakáva, že dovtedy príde iniciatívne do parlamentu aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Pellegrini považuje za dobré, aby šéf rezortu prišiel zodpovedať otázky poslancov. Na margo podpory poslania stíhačiek na Ukrajinu pripomenul podmienky jeho strany, napríklad aby odovzdanie stíhačiek neohrozovalo obranyschopnosť Slovenska, aby bolo v súlade s ústavou a aby sa postup koordinoval so spojencami.

Aktualizované 14:33 Šéf Smeru-SD Robert Fico pripustil, že by mohli prísť opäť s návrhom na mimoriadnu schôdzu na tému skoršieho termínu volieb, keďže vzhľadom na lehoty majú ešte niekoľko dní.

Dodal, že posledným prípustným termínom na voľby by ešte mohol byť 1. júl. Smer-SD chce tlačiť na prezidentku Zuzanu Čaputovú aj bývalú koalíciu. Situáciu v parlamente označil za kabaret, keďže v ňom v úvode mimoriadneho rokovania sedelo viac poslancov, ako sa reálne prezentovalo. Vyhlásil, že prezidentka aj Sme rodina chceli voľby do konca júna, rovnako aj OĽANO a SaS za predpokladu, že bude úradnícka vláda, no napokon o tom nechcú rokovať. „Predčasné parlamentné voľby sú politický nástroj na riešenie kríz a tento štát je v hlbokej kríze,“ skonštatoval Fico s tým, že koalícia využíva inštitút predčasných volieb na prehĺbenie krízy.

Poslanci Smeru na čele s Robertom Ficom (vpredu) Foto: Pravda, Robert Hüttner
Robert Fico, Ľuboš Blaha, Smer Poslanci Smeru na čele s Robertom Ficom (vpredu)

** Aktualizované 13:35 ** Pellegrini spochybňuje slová ministra obrany Naďa o tom, že Ukrajine dodali migy už štyri krajiny. „Nepovedal ktoré. Tak môže povedať, aj že desať,“ povedal v parlamente. Povedal, že v Hlase budú sledovať situáciu v EÚ a NATO a aj priamo budú kontaktovať „niektoré z tých najdôležitejších krajín, aby sme získali z prvej ruky informácie, ako sa k tomu stavajú”. Pellegrini nie je proti poskytnutiu migov Ukrajine. „Treba to spraviť normálne, nie drzo, arogantne, presvedčiť poslancov, občanov. Vôbec by to nemuselo spôsobovať také vášne.“

Aktualizované 13:41 Parlament nebol ani na druhý pokus uznášaniaschopný. Poslanci to budú skúšať opäť zajtra o 9.00 ráno.

Aktualizované 13:35 Líder Hlasu Peter Pellegrini hovorí, že skorší termín volieb má v rukách SaS. Ak by sa rozhodla pre skorší termín, strana Hlas návrh podľa svojho predsedu podporí. Ak by sa nenašla dohoda na skoršie voľby do riadnej schôdze 14. marca, treba sa podľa Pellegriniho zmieriť so septembrovými voľbami. V takom prípade by totiž zákonné termíny umožňovali voľby až v lete a letné voľby podľa predsedu Hlasu nemajú byť.

Líder mimoparlamentnej strany Hlas Peter... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Peter Pellegrini Líder mimoparlamentnej strany Hlas Peter Pellegrini.

Aktualizované 13:09 Parlament opäť nie je uznášaniaschopný, Kollár prerušil schôdzu na pol hodinu, potom opäť zistí stav v parlamente. „V prípade, že nebude ani vtedy uznášaniaschopná, schôdza bude zajtra o 9.00, kde to opäť zistíme,“ povedal predseda parlamentu.

Aktualizované 12:55 OĽaNO si naďalej stojí za septembrovým termínom volieb

Hnutie OĽANO si naďalej stojí za septembrovým termínom predčasných parlamentných volieb. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol poslanec parlamentu a šéf OĽaNO Igor Matovič. Formát rokovaní o termíne predčasných volieb podľa neho určila prezidentka SR Zuzana Čaputová, keď 18. januára povedala, že je pre ňu akceptovateľný aj september, ktorý si napokon parlament aj odhlasoval.

Matovič Čítajte viac Ak by Čaputová vymenovala úradnícku vládu, voľby by mali byť čím skôr, mieni Matovič

Aktualizované 12:45 Poslanci bývalej koalície však spresnili, že neotvorenie schôdze k poskytnutiu stíhacích lietadiel Ukrajine neznamená ich negatívny postoj. Lukáš Kyselica (OĽaNO) avizoval prípravu uznesenia k ich darovaniu. „Som za to, ale nebuďme prví, urobme to ako spoločenstvo a zároveň z mierového nástroja Európskej únie získajme za to naspäť nejakú náhradu,“ uviedol Kyselica. Pomoc by sa mala podľa neho koordinovať v rámci formátu Ramstein. Myslí si, že niektoré lietadlá by sa mohli poskytnúť aj na súčiastky.

Jaroslav Naď, Ukrajina Čítajte viac Naď odmieta, že by slovenské MiGy už boli na Ukrajine

Poslanec Marián Kéry zo strany Smer-SD, ktorá mimoriadnu schôdzu iniciovala, dodávky vojenskej techniky Ukrajine odmieta. Nestotožňuje sa ani s označovaním Ruska ako teroristického štátu. Rusko označil za agresora. Lukáš Kyselica aj Jana Bittó Cigániková takisto naďalej súhlasia so septembrovým termínom predčasných parlamentných volieb. Poukazujú na dohodu v rámci bývalých koaličných strán.

Aktualizované 12:40 Schôdzu nepodporí ani SaS

Opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS) povedal, že liberáli v pondelok (27. 2.) nepodporia otvorenie mimoriadnej parlamentnej schôdze o skoršom termíne volieb a poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine. „Naši voliči uprednostňujú septembrový termín volieb, my si tým pádom stojíme za týmto termínom,“ povedal Matovič. V prípade, ak by prezidentka vymenovala úradnícku vládu, bol by za čo najskoršie voľby. „Posledné, čo krajina potrebuje je, aby sme opäť robili na poslednú chvíľu chaos,“ reagoval Viskupič.

Video

Smer žiada, aby parlament rozhodol o skoršom termíne predčasných volieb. Navrhuje ich konanie na 24. júna, nie na konci septembra. Argumentuje, že vláda s obmedzenými kompetenciami nie je oprávnená, a tým ani schopná plniť základné úlohy a zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov.

Aktualizované 12:35 Čas tlačí

Na to, aby sa stihol schváliť termín predčasných volieb na 24.júna, by musel Boris Kollár voľby vyhlásiť 6. marca. Keďže predchádzajúci mimoriadnu schôdzu presunul na riadnu marcovú, ktorá začne 14. marca, lehoty sa nestíhajú. Toto bude zrejme posledný pokus poslancov o zmenu termínu. V marci už nemá zmysel snažiť sa o skoršie voľby ani podľa Smeru. „V marci nám uplynú všetky lehoty a môžeme potom akurát tak uvažovať, že urobíme parlamentné voľby okolo 17. júla, keď bude v Bratislave a na Slovensku vonku 40 stupňov. Čo to je za nezmysel?“ hovoril líder Smeru Fico po presunutí schôdze.

parlament, kollár, šeliga, pčolinský, sulík Čítajte viac Voľby v júni sú nereálne: Zmeniť by sa museli tri veci. Poslanci budú môcť rozhadzovať miliardy až do septembra

Okrem toho chce Smer-SD na rokovaní presadiť uznesenie, ktorým má parlament vysloviť nesúhlas s odovzdaním bojových lietadiel MiG-29 Ukrajine. Poslanci zo strany pripomenuli, že vláde bola vyslovená nedôvera, a preto nemá kompetencie rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky. Tvrdia, že medzi ne patrí aj poskytnutie stíhačiek, hovoria o rozpore s Ústavou SR.

Prvá mimoriadna schôdza ani na štvrtý pokus nevyšla

O témach mal parlament rokovať už v polovici februára, Smer-SD už vtedy inicioval dve mimoriadne rokovania. Plénum však pri schôdzi o skoršom termíne volieb nebolo uznášaniaschopné. Na schôdzi k stíhačkám zas poslanci odmietli program rokovania.

K skoršiemu termínu predčasných volieb vtedy vyzvala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Poukázala pritom na aktuálnu politickú situáciu, ktorú podľa nej charakterizuje „legislatívna parlamentná smršť“ a ktorá ohrozuje ústavné princípy a verejné financie. Nezaradení poslanci z mimoparlamentného Hlasu podporujú návrh na zmenu termínu predčasných volieb. Naznačili však, že rokovanie je zbytočné, ak minimálne SaS nevyšle signál, že chce o zmene diskutovať.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #mimoriadna schôdza #stíhačky #Mig 21 #predčasné voľby 2023