Pellegrini tvrdí, že situácia v RTVS bola vopred pripravená hra: Už sa to raz pri Smere stalo

Predseda strany Hlas Peter Pellegrini si myslí, že strana Smer to mala vopred pripravené, keď namiesto poslanca Národnej rady (NR) SR Mariána Kéryho poslala do diskusnej relácie Sobotné dialógy verejnoprávnej televízie RTVS poslanca NR SR Ľuboša Blahu.

27.02.2023 15:20 , aktualizované: 16:40
debata (312)

Ako ďalej pre médiá uviedol, nasilu si vynucovať miesto v relácii bez pozvánky nie je najsprávnejšie. „Bola to dopredu pripravená zinscenovaná hra. Dopredu sa vedelo, čo idú spraviť a ako to využiť a zneužiť na svoju medializáciu. Nemyslím si, že išlo len o technický problém,“ tvrdí Pellegrini.

VIDEO: Pellegrini: Výmena hostí v Sobotných dialógoch bola vopred zinscenovaná.

Video

Smer len zopakoval scenár

Predseda Hlasu tvrdí, že podobná situácia sa už raz stala. „S Veronikou Remišovou (Za ľudí) sa u Michala Kovačiča (v diskusnej relácii Na telo, pozn. red.) museli rozhodnúť, či v relácii bude sama, alebo nakoniec tam bude aj Blaha. Myslím si, že len zopakovali tento scenár a neudivuje ma to,“ dodal Pellegrini. Zároveň povedal, že to je ich štýl politiky a taktika. „Pozvanie do relácií prijímame ako osoby.

fico, blaha, Čítajte viac Smer sa vyhráža: Chce ísť po Machajovom krku, RTVS v reakcii hovorí o precedense pre politikov

Sám, keď som pozývaný, tak pozvánka platí pre mňa ako lídra Hlasu a nie pre mojich podpredsedov. Vždy sme rešpektovali, ak sa dramaturgia rozhodla v prípade mojej nemožnosti ísť do relácie komplet zmeniť obsadenie a možno sa venovať aj úplne iným témam. To je normálny a štandardný prístup," myslí si predseda Hlasu.

Vypočujte si podcast k téme:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Blanár odmieta vyhrážanie

Podpredseda Národnej rady a Smeru Juraj Blanár odmieta akékoľvek vyhrážanie voči politikom i novinárom, vrátane vyhrážok voči moderátorke RTVS Marte Jančkárovej. Zároveň hovorí o nezvládnutí práce a zlyhaní RTVS v súvislosti s nevpustením poslanca Ľuboša Blahu (Smer) do vysielania. Vyzval Slovákov, aby nepodporovali atmosféru nenávisti.

RTVS podľa Blanára nevie zvládať krízové situácie. Vyzval vedenie telerozhlasu, aby sa vrátilo späť na cestu k verejnoprávnosti. „Nemôže selektívne vyberať hostí podľa toho, čo by chcelo počuť alebo komu drží stranu, a odmietať legitímne zvolených poslancov. Takéto konanie do demokratickej a pluralitnej spoločnosti nepatrí,“ napísal Blanár na sociálnej sieti.

Šéf Smeru Robert Fico na pondelkovej tlačovej konferencii uviedol, že sa mu nepáči, ak niekomu chodia výhražné emaily. Na otázku, či sa chce ospravedlniť, reagoval, že aj jemu sa v minulosti vyhrážali a nikto sa nepýtal napríklad vtedajšej opozície, či sa mu chce ospravedlniť. Stotožňuje sa s názorom Blanára o odmietnutí vyhrážok.

marta jančkárová, Čítajte viac K vyhrážkam voči Jančkárovej sa vyjadril Žilinka: Polícia nezostane pasívna

Vo veci vyhrážok, ktoré smerovali voči redaktorke RTVS Marte Jančkárovej, už začala Národná kriminálna agentúra (NAKA) konať. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti. NAKA začala trestné stíhanie podľa paragrafu Trestného zákona, ktorý hovorí o nebezpečnom vyhrážaní na viacerých osobách. V tejto chvíli podľa Polície SR nie je možné poskytnúť bližšie informácie. RTVS podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre vyhrážky moderátorke Marte Jančkárovej.

Ako rádiotelevízia informovala v tlačovej správe, po minulotýždňovej relácii Sobotné dialógy, ktorej hostkou bola prezidentka republiky Zuzana Čaputová a po Sobotných dialógoch z 25. februára, do ktorých sa dostavil namiesto pozvaného politika Smeru Mariána Kéryho nepozvaný politik Smeru Ľuboš Blaha, čo RTVS odmietla a uplatnila štandardný postup tzv. prázdneho kresla, dostala moderátorka výhražné e-maily a výhražný telefonát.

Video
Skorší termín volieb má v rukách SaS, tvrdí Pellegrini. Schôdza k migom sa presunie na koniec tej marcovej
312 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #RTVS #Smer #Peter Pellegrini #Ľuboš Blaha