Dzurinda do Modrej koalície nevstúpi. Kollár je šokovaný a sklamaný, v rokovaniach s Hegerom však pokračuje

Spájanie naprieč stredopravým alebo tzv. demokratickým spektrom pokračuje aj dnes. Zástupca Modrej koalície Miroslav Kollár však ostal šokovaný. Mikuláš Dzurinda totiž vyhlásil, že strana Spolu nebola schopná usporiadať snem a preto sa vracajú k svojim aktivitám a nevstupujú do Modrej koalície. Kollár tomuto postoju nerozumie, no napriek tomu pokračuje v pôvodnom pláne a dnes rokuje s odvolaným premiérom Eduardom Hegerom.

28.02.2023 10:25 , aktualizované: 17:10
Eduard Heger, Miroslav Kollár Foto:
Miroslav Kollár (vpravo) dnes rokuje s tímom Eduarda Hegera.
debata (93)

O Modrej koalícii, ktorá svoj vznik oznámila pred mesiacom, nepočuť, lebo strana Spolu nie je schopná alebo ochotná urobiť zlučovací snem, vyhlásil expremiér Dzurinda. Miroslava Kollára tento postoj šokoval, no napriek tomu pokračuje v pracovných diskusiách o možnom spájaní stredopravých politikov a strán. Dzurinda sa ešte predtým v mene Modrej koalície pokúša o dohodu s lídrom KDH Milanom Majerským.

Video
Hegerova výzva poslancom: Robte si kampaň za svoje, nie za štátne

O Modrej koalícii nepočuť, Dzurinda do nej nevstúpi

O Modrej koalícii, ktorá svoj vznik oznámila pred mesiacom, nepočuť, lebo strana Spolu-OD nie je schopná alebo ochotná urobiť zlučovací snem. Spolu a prípravný výbor Modrí-Európska ľudová strana pod vedením Mikuláša Dzurindu sa k takému snemu zaviazali v spoločnom memorande. Dzurindovi Modrí sa preto vracajú k ich pôvodným aktivitám, majú ďalej záujem o konštruktívnu spoluprácu s ideovo a programovo blízkymi stranami. Ale nie sú účastníkom žiadnych diskusií o novom „pravicovom subjekte±. Vyplýva to z vyhlásenia Mikuláša Dzurindu za Prípravný výbor Modrí-Európska ľudová strana.

Mikuláš Dzurinda, snem Spoliu Čítajte viac Prieskum: Najdôveryhodnejší politik je Pellegrini, najhoršie je na tom Matovič. A čo Dzurinda?

Dzurinda pripomína, že prípravný výbor podpísal so šéfom Spolu Miroslavom Kollárom memorandum o spolupráci (23. 1.), ktoré malo viesť k založeniu spoločnej politickej platformy. Tá mala združovať subjekty najmä na báze Európskej ľudovej strany (EPP) a mala byť otvorená pre nových záujemcov o politiku. Prílohou memoranda sú aj Základné princípy a Kľúč nominácií do orgánov budúcej zjednotenej strany.

Video
Dzurinda sa vracia do politiky. V akej pozícii?

„Na návrh nás, Modrých, dostala táto platforma názov Modrá koalícia,“ dopĺňa Dzurinda. Strana Spolu sa premenovala na Modrú koalíciu a verejnosti sa predstavila 27. januára. „Od tohto momentu naše verejné účinkovanie ustalo a médiá i časť verejnosti sa oprávnene pýtajú, prečo. Dôvod je prostý, strana Spolu-OD (pod novým názvom Modrá koalícia) nie je schopná alebo ochotná realizovať zlučovací snem tak, ako to memorandum o našej spolupráci definuje. Termín snemu, ktorý bol pôvodne zvolaný na 12. februára, strana Spolu-OD (Modrá koalícia) jednostranne zrušila a nový termín nám doteraz nie je známy,“ vysvetlil Dzurinda.

Mikuláš Dzurinda (uprostred) predstavuje nový... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Modrá koalícia, Modrí, Dzurinda Mikuláš Dzurinda (uprostred) predstavuje nový politický projekt s názvom Modrá koalícia. 27. január 2023.

Zdôraznil, že Modrí sa dnešným dňom vracajú k ich pôvodným aktivitám. „Chceme byť prítomní v slovenskom politickom diskurze, budeme prichádzať s riešeniami pálčivých problémov Slovenska. Máme aj ďalej záujem o konštruktívnu spoluprácu s ideovo a programovo blízkymi stranami. Nie sme však účastníkom žiadnych diskusií o novom ‚pravicovom subjekte‘, ani o týchto diskusiách nemáme informácie,“ zdôraznil expremiér. Dzurindovi Modrí sú presvedčení, že „Slovensko potrebuje novú víziu, novú energiu, ale aj novú politiku, ktorá prinesie menej chaosu a viac nádeje a perspektívy a ktorá bude zameraná oveľa viac na každodenné problémy ľudí, než na udržanie si individuálnych pozícií aktérov súčasnej politiky“.

Kollár je šokovaný a sklamaný

Kollár tomuto postoju nerozumie. Žiadne oficiálne oznámenie o jeho odchode z projektu Modrej koalície doteraz nedostali. „My ideme presne podľa memoranda a dohodnutého scenára spájania stredopravých politických síl. Premenovali sme stranu, komunikujeme o stanovách a príprave snemu v marci. A rokujeme s ďalšími možnými politickými partnermi,“ reagoval Kollár.

Naposledy s Dzurindom komunikovali v nedeľu. „Avizoval som mu, že nás tento týždeň čaká spoločné stretnutie s ďalšími áčkovými politikmi (na najvyššej úrovni) o spájaní, aby sme skoordinovali ďalší postup. Dnes večer nás čaká pracovné rokovanie s premiérom Hegerom o detailoch spolupráce, tento týždeň plánujeme predsedníctvo, na ktorom máme riešiť detaily zvolania snemu, keďže rokovania sa blížili do finále,“ uviedol s tým, že verí, že vo finále bude na palube spájania aj Mikuláš Dzurinda.

Len na jednej kandidátke máme šancu

Kollár hovorí o prepájaní „starých“ politikov s novými tvárami. „Čaká nás rokovanie s tímom premiéra Hegera a v najbližších týždňoch chystáme snem strany, na ktorom by sme mohli sfinalizovať podobu nášho zapojenia do spoločného projektu,“ uviedol Kollár na sociálnej sieti.

Mikuláš Dzurinda, Milan Majerský Čítajte viac KDH rokovalo s Modrou koalíciou. Majerský trvá na svojom, Dzurindovi dal domácu úlohu

„Som presvedčený, že len spoluprácou proeuópskych demokratov na jednej spoločnej kandidátke môžeme zabrániť prepadnutiu voličských hlasov a možnému zvratu v demokratickej a európskej budúcnosti Slovenska,“ uviedol.

Veľké spájanie zatiaľ bez veľkého výsledku

Rokovania o spájaní tzv. demokratických alebo stredopravých síl sa ťahajú už niekoľko mesiacov a väčší výsledok zatiaľ nevidíme. Jediná dohoda nastala medzi Miroslavom Kollárom a Mikulášom Dzurindom. Keďže bývalý premiér nestihol založiť vlastnú stranu, spojil sa s bývalým lídrom strany Spolu – občianska demokracia a túto stranu premenovali na Modrú koalíciu.

Video
Majerský v Ide o pravdu: Dvojka od KDH pre Hegera je férová ponuka. Modrá koalícia je mačkopes

Na vyše hodinovej tlačovke odprezentoval ciele strany a tzv. „modré desatoro“ sám Dzurinda a to napriek tomu, že plánoval byť len poradcom niekde v úzadí. Ihneď sa objavili otázky o tom, či bude lídrom. Zatiaľ však nie je ani členom strany. Modrá koalícia bude mať snem už o pár dní, kde by mala tento problém vyriešiť.

Video
M. Kollár z Modrej koalície v Ide o pravdu: Pre Matoviča sme pokazili šancu, ktorú nám dali voliči

Kým Kollár rokuje s Hegerom, Dzurinda rokuje s Majerským z KDH. Zatiaľ sa však ani tam nečrtá spájanie. Majerský požadoval od Dzurindu programové tézy, prostredníctvom ktorých by hľadali prienik. Zatiaľ to však na spájanie strán či vytvorenie koalície nevyzerá. KDH plánuje ísť do volieb samostatne a v prieskumoch si drží podporu okolo šiestich až siedmich percent. Modrá koalícia začala podľa prieskumu agentúry Focus na solídnych dvoch percentách.

S Majerským absolvoval niekoľko rokovaní aj Heger, no aktuálne sa ďalej neposúvajú. Líder KDH ponúkol odvolanému premiérovi dvojku na kandidátke, Heger to nekomentoval. Podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča to nie je dobrá ponuka. Eduard Heger je na odchode z OĽaNO už niekoľko týždňov a do týždňa alebo dvoch by sa mal konečne rozhodnúť, akou cestou sa poberie, či založí vlastnú stranu, alebo sa spojí s niektorou z už existujúcich strán.

Rozpadnúť sa ešte pred vznikom, komentuje Matovič

Líder OĽaNO Igor Matovič na situáciu zareagoval na sociálnej sieti. „Rozpadnúť sa ešte pred vznikom, to bude tuším nejaký nový prvok kampane,“ napísal s tým, že to tušil.

„Keď som pozeral pred mesiacom tlačovku Modrej Koalície, kde to podľa mňa dával Dzurinda na pána… až tak, že prvýkrát Kollára spomenul niekde v 25tej minúte … vtedy som si povedal, že toto neverím, že Kollárovo megaego dokáže stráviť … a stalo sa. Nestrávilo,“ uviedol Matovič.

„O Dzurindovi si myslím svoje, môžeme ho považovať za gorilu či orangutána, ale zneužiť ho len na prisvojenie “brandu” a potom ho opinkať, to chce teda iný charakter,“ dodal šéf OĽaNO.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Dzurinda #Eduard Heger #Miroslav Kollár #Modrá koalícia