NAKA obvinila po akcii Stonehenge šesť osôb. Škoda dosiahla vyše 400-tisíc eur

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila v rámci utorkovej akcie Stonehenge, ktorá má súvisieť s verejným obstarávaním v Slovenskom vodohospodárskom podniku (SVP), šesť osôb. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

28.02.2023 12:06 , aktualizované: 20:00
debata (12)

„V rámci policajnej akcie Stonehenge v súvislosti s machináciami pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil dve právnické a štyri fyzické osoby,“ uviedli policajti. Priblížili, že konkrétne ide o dvoch konateľov obchodných spoločností, riaditeľa obchodnej spoločnosti a zamestnankyňu ministerstva financií. Tá v čase spáchania skutku pracovala u verejného obstarávateľa.

Vyšetrovanie sa podľa polície týka verejného obstarávania v SVP, konkrétne šlo o modernizáciu a ekologizáciu výrobných zariadení v kameňolome Devín. „Podmienky mali byť účelovo prispôsobené na mieru konkrétnemu uchádzačovi, aby ostatní, skutoční záujemcovia nedokázali splniť nastavené technické parametre,“ vysvetlila polícia. Doplnila, že víťazný uchádzač tým mal získať neoprávnený prospech vyše 400 000 eur. Konaním obvinených mala vzniknúť aj ďalšia škoda.

„Aktuálne prebiehajú procesné úkony, viac informácií nie je možné poskytnúť,“ povedali policajti.

Vyšetrovanie sa uskutočňuje na podnet dočasne povereného ministra životného prostredia Jána Budaja. Ten podľa vlastných slov upozornil na korupčné praktiky v SVP počas predchádzajúceho vedenia. „Orgány činné v trestnom konaní majú v súčasnosti rozviazané ruky a robia si svoju prácu. Máme jedinečnú šancu urobiť poriadok, zastaviť korupciu, ktorá neobišla ani Slovenský vodohospodársky podnik zabezpečujúci starostlivosť o vodné toky a na nich vybudovaný majetok,“ podotkol Budaj.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #verejné obstarávanie #machinácie #NAKA #Slovenský vodohospodársky podnik