Covid pozitívnych pribúda. Nebude to vlna, ale vlnka, tvrdí odborníčka

V posledných dňoch na Slovensku mierne stúpol počet pozitívne testovaných na koronavírus. Najviac prípadov evidujú od začiatku roka v Bratislavskom kraji, najmenej v Žilinskom. V Univerzitnej nemocnici Bratislava v dôsledku nárastu nakazených covidom zrušili od 18. februára až do odvolania návštevy pacientov.

28.02.2023 19:00
Covid-19 / Koronavírus / Foto:
Odberové miesto pred Infekčným pavilónom na Kramároch v Bratislave
debata (40)

Infektológ Peter Sabaka ani hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre pediatriu a lekárka z praxe Elena Prokopová výrazné zhoršenie epidemickej situácie neočakávajú.

Covid / Koronavírus / SARS CoV-2 / High flow / Hospitalizácia / Čítajte viac Subvariant omikronu Kraken je na vrchole zimnej vlny. Treba sa opäť viac chrániť?

Prípad pribúda, no výrazné zhoršenie sa neočakáva

Za uplynulý týždeň potvrdilo PCR testovanie 627 prípadov koronavírusu, čo bolo o vyše 13 percent viac ako v predchádzajúcom týždni. Antigénové testovanie za minulý týždeň odhalilo 725 pozitívnych osôb, teda o 1,5 percenta viac ako v tom predošlom.

Video
Ako prebieha nákup liekov a očkovacích látok proti covidu?

„Epidemická situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 je stabilná, aj keď v posledných dňoch badať veľmi mierny nárast pozitívne testovaných,“ potvrdila pre denník Pravda hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

Očakávajú sa lokálne ohniská nákazy

Nárast počtu pozitívnych potvrdzuje aj sledovanie vírusovej nálože v odpadových vodách, a to hlavne v Bratislavskom, Trnavskom a Košickom kraji. Ministerstvo očakáva, že lokálne či regionálne sa preto môžu vyskytnúť ohniská nákazy. Za február bola najvyššia chorobnosť podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zaznamenaná vo vekovej skupine 65 rokov a viac.

testovanie Covid 19 Šamorín Čítajte viac Covid stráca na sile. Zmizla delta, zmizol omikron, zmizne aj kraken, tvrdí virológ Pastorek

Infektológ Sabaka, ktorý pôsobí na Klinike infektológie a geografickej medicíny v nemocnici na bratislavských Kramároch uviedol, že aj na ich oddelení väčšinu pacientov tvoria seniori starší než 65 rokov. Majú pridružené ochorenia a v minulosti neboli zaočkovaní, resp. neprekonali ochorenie. Hoci eviduje zvýšený počet pacientov, reprofilizácia lôžok ani ďalšie opatrenia nebudú podľa jeho slov potrebné.

Sabaka očakáva, že počet pozitívnych bude ešte niekoľko dní stúpať, potom má prísť pokles. Opätovný nárast podľa neho príde až s príchodom nového subvariantu, ktorý zase dokáže lepšie infikovať ľudí, ktorí už ochorenie prekonali.

Testovanie na covid. Ilustračný obrázok 2021. Foto: Ľuboš Pilc
testovanie Covid 19 Šamorín Testovanie na covid. Ilustračný obrázok 2021.

„Takto budeme mať jednu alebo dve vlny do roka vyvolané ochorením COVID-19, možno aj viac,“ uviedol Sabaka s tým, že už budú miernejšie ako tie predošlé. V nemocniciach sú teraz hlavne starší pacienti, ktorí boli dlhodobo izolovaní a nedali sa proti koronavírusu očkovať.

Hlavná pediatrička Elena Prokopová očakáva, že oproti predošlým vlnám ochorenia pôjde teraz skôr o vlnku. Zákaz návštev v niektorých nemocniciach vníma Prokopová ako prevenciu nielen pred covidom, ale respiračnými ochoreniami celkovo.

V súčasnosti ide podľa nej o vlnu akútnych respiračných infekcií, na ktorej sa podieľa aj vzostup covidových ochorení. Súčasný variant je podľa Prokopovej príznakovejší ako boli predchádzajúce varianty koronavírusu, no nie taký nebezpečný.

Vírusová nálož v odpadových vodách stúpla

Vírusová nálož nového koronavírusu v odpadových vodách v šiestom kalendárnom týždni mierne stúpla v Bratislavskom, Trnavskom a Košickom kraji. Vyplýva to z výsledkov monitoringu odpadových vôd, ktoré na webe zverejnil ÚVZ. Počas spomínaného obdobia sa vyšetrilo 58 vzoriek, všetky boli pozitívne. „V 32 vzorkách (55,17 percenta) došlo k vzostupu počtu kópií RNA SARS-CoV-2, v ostatných 26 vzorkách ostal počet kópií nezmenený alebo došlo k jeho poklesu,“ ozrejmil úrad.

Prítomnosť nového koronavírusu v odpadových vodách sa týždenne monitoruje od mája 2021. Od začiatku vlaňajška sa monitoring rozšíril na viaceré okresy, v rámci Slovenska sa dosiaľ zapojilo 62 čistiarní odpadových vôd. ÚVZ priblížil, že do šiesteho kalendárneho týždňa sa celkovo vyšetrilo 3 374 vzoriek kvalitatívnou a kvantitatívnou metódou. „Z nich bolo pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami 3 335 (98,84 percenta) vzoriek,“ dodal.

koronavírus očkovanie  vakcína Čítajte viac Slovensko darovalo Kazachstanu vakcíny proti covidu za takmer 10 miliónov eur

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Peter Sabaka #Elena Prokopová