Novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva nadobudla účinnosť

Novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva nadobudla účinnosť. Upravujú sa niektoré ustanovenia týkajúce sa elektronizácie požiadaviek na voľbu poštou zo zahraničia.

01.03.2023 11:23
Spojené voľby v Petržalke Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (5)

Po novom sa bude vytvárať osobitná volebná komisia k tomuto spôsobu hlasovania a tiež osobitný zoznam voličov, ktorí budú hlasovať zo zahraničia. Osobitné volebné okrsky sa budú podľa zákona zriaďovať najneskôr 51 dní predo dňom konania volieb.

„Osobitný okrsok sa utvára tak, aby zahŕňal spravidla 4000 voličov. Osobitné okrsky sa označujú poradovým číslom v súvislom číselnom rade arabskými číslami. Poradovým číslom sa osobitný okrsok označuje aj vtedy, ak je vytvorený len jeden osobitný okrsok,“ píše sa v zákone.

Ministerstvo vnútra SR podľa zákona po novom utvára a spravuje informačný systém pre voľbu poštou. Prostredníctvom neho môžu elektronicky požiadať o voľbu poštou vo voľbách do Národnej rady SR a v referende tí voliči, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku a voliči, ktorí majú trvalý pobyt na území SR a v čase volieb sa zdržiavajú mimo jej územia.

„Volič v žiadosti o voľbu poštou uvedie aj adresu miesta pobytu v cudzine, na ktorú žiada zaslať materiály na hlasovanie a e-mailovú adresu. Volič odošle žiadosť o voľbu poštou najneskôr 52 dní predo dňom konania volieb,“ hovorí zákon.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #novela #možnosť voliť zo zahraničia