Heger oslovil k spolupráci do volieb aj Budaja, o detailoch mlčí. Premiéra vraj nespochybnil nikto, ani Dzurinda

Dočasne poverený premiér Eduard Heger oslovil dočasne povereného šéfa envirorezortu Jána Budaja s návrhmi o postupe do predčasných volieb. Budaj sa k tomu chce verejne vyjadriť na budúci týždeň. Heger ani Naď bližšie detaily prezradiť nechceli. Vraj sa „rodí dobré víno“.

01.03.2023 13:13
heger, budaj Foto: ,
Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) a vľavo minister životného prostredia Ján Budaj počas 136. schôdze vlády SR 22. februára 2023.
debata (40)

„Oslovil ma s nejakými návrhmi a my sa určite vyjadríme v krátkej dobe,“ povedal Budaj. Na svoju možnú kandidatúru v predčasných voľbách jasne neodpovedal. „Bol by som rád, keby nebolo potrebné, aby kandidovali ľudia z prvej vlny Nežnej revolúcie,“ skonštatoval.

Video
Heger oslovil Budaja s návrhmi o postupe do predčasných volieb

Heger má vraj potenciál

„Chcem veriť, že generácia terajších štyridsiatnikov unesie tú moc, ktorá jej verejnosť zverejnila vo voľbách 2020. Boli to mimoriadne voľby,“ uviedol. Heger má podľa Budaja potenciál na vytvorenie skupiny strán, ktorá zastaví návrat Roberta Fica (Smer). „Eduard Heger je konsenzuálny človek, ktorý vie spájať a vytvárať dohody,“ poznamenal Budaj s tým, že premiér ho o svojich plánoch informuje. Septembrové predčasné voľby označil za kľúčové, podľa neho rozhodnú o tom, či Slovensko bude právnym štátom.

Dzurindovu iniciatívu nekritizoval, no bol to pre neho prekvapivý prvok. „Teraz sa to znovu vrátilo do pôvodných koľají,“ komentoval Budaj situáciu ohľadom spájania menších strán. Dodal, že ponúkol možnosť, aby sa stretli za okrúhlym stolom. Verí, že takéto stretnutie ešte bude. „Je na mieste, aby sa verejnosť pýtala, kto má po voľbách aké predstavy a ako sa demokratické sily stavajú k doterajšiemu vývoji reforiem a aj k tomu budúcemu,“ dodal s tým, že kľúčové je, aby sa spolupráca nepremenila na konflikt.

Chcem pokračovať ako premiér

Heger v úvode po rokovaní povedal, že nič bližšie k spájaniu nepovie. „Viem, že sa chcete rozprávať o mojej politickej budúcnosti, ale zreteľne som povedal, že sa dozviete všetko v pravý čas a dnes sa to teda nedozviete,“ povedal.

Dzurinda, Heger, Kollár Čítajte viac Z veľkého spájania veľké fiasko. Narazili na vízie o lídrovi? Dzurinda vycúval a Kollár rokuje s Hegerom

Na margo stretnutia s Miroslavom Kollárom uviedol, že išlo o konštruktívny dialóg. „Slovensko potrebuje vidieť, že demokrati vedia spolupracovať, vedia byť zodpovední a priniesť ponuku do najbližších volieb. Že Robert Fico a Peter Pellegrini nie sú alternatívou, naopak, nesmieme zabudnúť na to, čo tu 12 rokov páchali,“ povedal Heger.

„Toto je moja túžba pre Slovensko a pre najbližšie voľby,“ uviedol. Pripomenul, že súčasná vláda čelila mnohým krízam. „Toto je európsky fenomén, možno aj svetový. V žiadnej inej krajine opozícia tkaým silným spôsobom nebojovala voči vláde pri základných opatreniach na ochranu života,“ povedal. Bude lídrom alebo len súčasťou projektu? „Rád by som pokračoval vo funkcii premiér, aby som naplnil veci, ktoré sme nestihli v tomto volebnom období,“ odpovedal Heger.

Rodí sa kvalitné víno, tvrdí Naď

Na rokovaní s Miroslavom Kollárom bol včera okrem odvolaného premiér Hegera aj dočasne poverený minister obrany „Keby som chcel hrať hru, poviem, že sa z toho rodí kvalitné víno. Počkajme si ešte, ale sme na dobrej ceste,“ uviedol Naď, no o detailoch nehovoril. Dzurindov odchod ho prekvapil. „Mňa to prekvapilo, verím tomu, že jeho rozhodnutie bude zvrátené a že dšlo len k nedorozumeniu,“ uviedol.

Video
Sme na dobrej ceste, tvrdí Naď. O detailoch mlčí

„Hľadáme riešenie spájania, aby neprepadol demokratický hlas a to je všetko,“ skonštatoval s tým, že problémom nie je pozícia lídra. O tom, kto spoločný projekt povedie, sa však diskutuje už niekoľko týždňov a stále nie je jasná ani podoba tohto projektu, ani líder a ani to, či jeho súčasťou bude aj Heger a či odíde z OĽaNO.

Premiér Eduard Heger a minister obrany Jaroslav...
heger, naď Premiér Eduard Heger a minister obrany Jaroslav Naď.

Na druhej strane Naď uviedol, že na žiadnom rokovaní nikto pozíciu Hegera, ktorá stále nie je známa, nespochybnil. Odpovedal tak na otázku, či mal Dzurinda problém práve s Hegerom. Nie je však novinkou, že Dzurinda si na poste lídra predstavoval skôr bývalého šéfa diplomacie Ivana Korčoka, ten sa zatiaľ do politiky nechystá. „Podľa mňa si sadneme, predebatujeme veci znova a bude dobre,“ dodal Naď.

Rokovania vedie aj Remišová

S Hegerom rokoval v utorok (28. 2.) šéf mimoparlamentnej Modrej koalície Miroslav Kollár, s ktorým ohlásil spoločný postup expremiér Mikuláš Dzurinda. Zaviazali sa k zlučovaciemu snemu. Modrá koalícia vznikla premenovaním mimoparlamentnej strany Spolu. Dzurinda v utorok vyhlásil, že Spolu nie je schopná snem zorganizovať, a preto sa Modrí vracajú k pôvodným aktivitám.

Rokovania o spolupráci vedie aj strana Za ľudí. Jej šéfka Veronika Remišová novinárom povedala, že rokujú so všetkými relevantnými partnermi. V rokovaniach o spolupráci je pre stranu dôležitá dôvera a spoločné hodnoty.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #Ján Budaj #Eduard Heger