Lengvarský má toho dosť. Chce skončiť na poste ministra

Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) je pripravený podať žiadosť o ukončenie poverenia viesť Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Vyhlásil to po stredajšom rokovaní vlády.

01.03.2023 13:33 , aktualizované: 17:35
Lengvarský Foto: ,
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský
debata (165)

„Rád by som oznámil, že vzhľadom na situáciu, ktorá je v poslednom čase, a niektoré pochybnosti o výkone mojej práce, som oznámil pred chvíľou premiérovi, že som pripravený podať žiadosť o ukončenie môjho poverenia,“ skonštatoval.

Avizuje, že bližšie informácie poskytne vo štvrtok po návšteve prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

VIDEO: Lengvarský chce podať demisiu.

Video

Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Lengvarského v niektorých oblastiach zlyháva, uviedol dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) po stredajšom rokovaní vlády. Pripomenul, že napríklad Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA) identifikovala meškanie niektorých projektoch z plánu obnovy. „Preto sme nasadili aj krízové riadenie. Mojím cieľom je, aby sme odstránili všetky prekážky a začali dobiehať zmeškané obdobie. Zatiaľ to všetko vyzerá, že sa to môže podariť,“ skonštatoval.

Predsedu Národnej rady (NR) SR a Sme rodina Borisa Kollára Lengvarského rozhodnutie mrzí. Argumentuje, že odborná verejnosť s ním bola spokojná. Predpokladá, že k tomuto kroku bol dotlačený okolnosťami a situáciou.

„Neočakával som takýto krok zo strany ministra. Má našu plnú dôveru a podporu,“ uviedol. Kollár tvrdí, že odborníci, lekári a riaditelia nemocníc boli s prácou Lengvarského spokojní. „Z tohto pohľadu ma mrzí, že sa minister rozhodol k tomuto kroku, ale asi bol k tomu dotlačený okolnosťami alebo situáciou,“ doplnil.

Na otázku, či bude politická budúcnosť Lengvarského smerovať do hnutia Sme rodina, odpovedal, že Lengvarský je nominant OĽANO. Skôr by preto predpokladal, že pôjde týmto smerom, no vzhľadom na situáciu a pomery v hnutí sa podľa jeho slov nechajú prekvapiť.

Dočasne poverená ministerka investícií a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová si zase myslí, že Lengvarský mal odísť už dávno. „My sme už dlho hovorili, že projekt Rázsochy a celkovo implementácia plánu obnovy na zdravotníctvo stojí alebo je na zlej ceste,“ skonštatovala. Pri pláne obnovy hovorí o zásadnom zlyhaní.

Eduard Heger / Vladimír Lengvarský / Čítajte viac Heger hovorí o ťažkej situácii s Rázsochami, Lengvarský o plnení termínov
165 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #Vladimír Lengvarský