Lengvarský končí, zdravotníctvo povedie Heger a krízový manažment

Prezidentka Zuzana Čaputová poverí vedením rezortu zdravotníctva dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO). Prezidentka akceptovala žiadosť Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) o odchod z čela rezortu. K odobratiu jeho poverenia by malo podľa slov hlavy štátu prísť v piatok.

02.03.2023 11:21 , aktualizované: 17:20
lengvarský Foto: , ,
Vladimír Lengvarský v Prezidentskom paláci pred stretnutím so Zuzanou Čaputovou 2. marca 2023.
debata (183)

„Chcem poďakovať ministrovi Lengvarskému za jeho prácu, lebo nastúpil na veľmi ťažký rezort v ešte ťažšom období počas pandémie a urobil veľa dobrých krokov. Faktom je, že nie vo všetkých oblastiach sa darilo rovnako. Pokiaľ ide o napĺňanie míľnikov plánu obnovy, dlhodobejšie tam registrujeme isté problémy,“ skonštatovala prezidentka, ktorá sa vo štvrtok stretla s Hegerom a neskôr aj s Lengvarským.

Ako uviedla, o sklze pri napĺňaní niektorých míľnikov plánu obnovy počas posledných týždňov častejšie diskutovala s premiérom. Zdôraznila, že on má plnú zodpovednosť za kontrolu a napĺňanie plánu obnovy. Rešpektovala preto jeho návrh na personálnu zmenu. Oneskorenie pri napĺňaní plánu pripustil podľa hlavy štátu aj Lengvarský. Premiér a minister však podľa nej vidia rôzne príčiny tohto stavu. Uviedla tiež, že nie je sudcom ani rozhodcom, aby mohla povedať, na ktorej strane interpretácie reality je väčší alebo menší kus pravdy.

VIDEO: Čaputová k odchodu Lengvarského.
Video

Poverenie sa podľa svojich slov rozhodla dať do najvyšších exekutívnych rúk, keďže ide o závažný a citlivý rezort. „Znamená to, že pán premiér bude mať plnú zodpovednosť za riešenie plánu obnovy, ale samozrejme za celý rezort spolu s odborným tímom a plánom, ktorý mi dnes pomerne vyčerpávajúco predstavil,“ vyhlásila Čaputová. Pripomenula, že vzhľadom na vládnutie dočasne poverenej vlády nemôže vymenovať nového ministra, ale iba poveriť vedením rezortu niektorého z členov vlády. Heger je už poverený aj riadením rezortu financií.

K vymenovaniu úradníckej vlády prezidentka pristúpi v prípade závažného zlyhania vlády. Považuje za dobrý signál, že Heger ako šéf kabinetu koná v prípade situácie, ako je napríklad teraz v rezorte zdravotníctva. „Počkám si pár dní alebo týždňov, aby sme videli ten výsledok, či dochádza k náprave alebo nie. Ak by nedochádzalo, som pripravená vymenovať úradnícku vládu,“ povedala. Naďalej trvá na tom, že júnový termín predčasných volieb by bol lepší ako septembrový. Rešpektuje však, že poslanci sa na ňom nedohodli.

Lengvarský: Nebudem pracovať pod tlakom a v prostredí plnom korupcie

Lengvarský po stretnutí s prezidentkou uviedol, že akceptovala jeho žiadosť o odchod z čela rezortu. Zdôraznil, že mu záleží, aby sa dokončili rozpracované projekty v tak náročnom rezorte, akým je zdravotníctvo, avšak bez politickej korupcie, čestne a pravdivo.

„Pani prezidentku som formálne požiadal, aby ukončila moje poverenie, bolo to akceptované,“ povedal Lengvarský po stretnutí s Čaputovou. „Prežil som toho veľa, ale v tomto nastavení, keď je dehonestovaná práca mojich kolegov, napriek tomu, že v pláne obnovy je naše ministerstvo premiantom, keďže vedie v počte uzatvorených a vyhlásených výziev, a napriek tomu, že sa do zdravotníctva podarilo dostať o miliardu eur navyše, nebudem ďalej pracovať pod tlakom v takomto prostredí, ktoré je v súčasnosti škodlivé, plné politickej korupcie a politickej neskúseností,“ skonštatoval.

Video
Lengvarský odchádza z čela rezortu.

Lengvarský poukázal, že do rezortu nastúpil na vrchole pandémie. „Ustáli sme očkovanie, testovanie, reformu nemocničnej a ambulantnej sféry. Prijali sme množstvo efektívnych noviel zákonov, zvládli sme úplne zbytočný štrajk lekárov, ktorý svojou politikou spôsobil bývalý minister financií a úrad vlády,“ dodal.

Prezidentka vo štvrtok dopoludnia rokovala v paláci s povereným premiérom Eduardom Hegerom, neskôr prijala aj Vladimíra Lengvarského.

Video
Čaputová prijala Hegera, riešili odchod Lengvarského.

Heger: Vedeniu rezortu dochádza dych

Misia dočasne povereného ministra zdravotníctva Lengvarského sa naplnila. Aktuálne výzvy si vyžadujú iný prístup riadenia, povedal Heger na štvrtkovej tlačovej besede po stretnutí s prezidentkou. „Rezortu zdravotníctva pod vedením Vladimíra Lengvarského dochádza dych a preto je čas na zmenu a okamžitú nápravu," povedal. Upozornil na to, že Lengvarský na ministerstvo nastúpil v turbulentnom čase pandémie.

Lengvarskému vyčíta pochybenia pri komunikácii o zmenách v zdravotníctve so samosprávami či lekárskymi odbormi i ambulantným sektorom, mal tiež zlyhať pri digitalizácii nemocníc, obnove vozového parku či budovaní sídiel záchrannej zdravotnej služby, rovnako tak pri príprave novej bratislavskej nemocnice Rázsochy. „Práve v dôsledku zlyhaní sme spustili režim krízových opatrení v rámci rezortu, no keďže som nezaregistroval žiadne zlepšenia zo strany manažmentu MZ, musíme urobiť nápravu,“ zdôraznil Heger. Opatrením chce zabrániť riziku ešte väčších zlyhaní.

Heger o odchode Lengvarského z funkcie.

Video

Za jeho pôsobenia sa naopak podľa Hegera podarilo začať reformu nemocníc, uskutočniť liekovú reformu, reformu paliatívnej starostlivosti, ako aj reguláciu zisku zdravotných poisťovní.

Odmietol Lengvarského vyjadrenia, že dôvodom jeho konca majú byť podmienky, v ktorých mal ako minister niesť zodpovednosť. Lengvarský o tých podmienkach hovoril ako o škodlivom prostredí, plnom politickej korupcie a neskúsenosti.

Prezidentka Zuzana Čaputová a Vladimír...
Eduard Heger a Zuzana Čaputová v Prezidentskom...
+9Eduard Heger a Zuzana Čaputová v Prezidentskom...

Nastúpi krízový manažment

Na ministerstvo zdravotníctva podľa premiéra nastúpi krízový manažment. Do funkcie prvého štátneho tajomníka vymenujú na stredajšom zasadnutí vlády 8. marca Michala Palkoviča z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten má jeho plnú dôveru, no v aktuálnej situácii ho nemožno vymenovať za ministra, dodal Heger. Krízový manažment má najneskôr do troch týždňov podľa slov premiéra predstaviť riešenie nápravy pri projektoch, ktoré meškajú.

Video
Prezidentka Čaputová prijala v paláci Lengvarského.

Premiér uistil, že nemocnica na bratislavských Rázsochách bude stáť. „To, čo hovorí opozícia, je strašenie,“ dodal. Vašáková uviedla, že z rezortu zdravotníctva nemali o projekte všetky informácie, v najbližšom období ich bude preto potrebné preverovať.

Lengvarský už má toho dosť

Vladimír Lengvarský v stredu prekvapil svojím vyhlásením, že je pripravený skončiť vo svojej funkcii. Nevedeli o tom ani niektorí ministri, ktorí sa to dozvedeli až na rokovaní vlády. Odvolaný premiér Heger priznal, že končí na jeho podnet.

„Rád by som oznámil, že vzhľadom na situáciu, ktorá je v poslednom čase, a niektoré pochybnosti o výkone mojej práce, som oznámil pred chvíľou premiérovi, že som pripravený podať žiadosť o ukončenie môjho poverenia,“ skonštatoval Lengvarský.

Lengvarský sa stal ministrom zdravotníctva v apríli 2021 po tom, čo z tohto postu nedobrovoľne odišiel Marek Krajčí, aktuálne šéf zdravotníckeho výboru. Jeho demisiu kritizoval ešte vtedajší premiér Igor Matovič. Dôvodom bol privítanie neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V na košickom letisku, o čom nevedeli ostatní členovia vlády, a to vrátane vtedajšieho šéfa diplomacie Ivana Korčoka.

Video
Lengvarský má toho dosť, chce podať demisiu

Matovič vtedy neskrýval hnev a Krajčího demisiu označil za najabsurdnejšiu. Aj preto mal s novým nástupcom od začiatku problém, aj keď s menovaním bývalého riaditeľa Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku súhlasil. Vyčítal mu slabú kampaň na podporu očkovania Sputnikom V a už po pár mesiacoch nevylučoval jeho koniec, terčom sa pre Matoviča stal aj kvôli návrhu na reformu nemocníc.

Jana Bittó Cigániková Čítajte viac Cigániková: Odchod Lengvarského z postu ministra by bola výhra náboženských fanatikov

Boli poslednou kvapkou Rázsochy?

Heger včera po rokovaní vlády uviedol, že ministerstvo zdravotníctva pod vedením Lengvarského v niektorých oblastiach zlyháva. Pripomenul, že napríklad Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA) identifikovala meškanie niektorých projektoch z plánu obnovy. „Preto sme nasadili aj krízové riadenie. Mojím cieľom je, aby sme odstránili všetky prekážky a začali dobiehať zmeškané obdobie. Zatiaľ to všetko vyzerá, že sa to môže podariť,“ skonštatoval.

Lengvarský Čítajte viac Lengvarský má toho dosť. Chce skončiť na poste ministra

Práve kvôli projekt výstavby nemocnice Rázsochy má Lengvarský skonšiť. Na dokončenie hrubej stavny má ísť z plánu obnovy vyše 280 miliónov eur. Ako Heger spomenul, Lengvarského manažment tohto projektu zrejme nejde podľa predstáv odvolaného premiéra. Výstavbu najväčšej slovenskej nemocnice označil 20. februára Úrad vlády za chaoticky vedenú a poverený projektový tím je zle riadený a poddimenzovaný. Výstavbu Rázsoch preto dali do rúk krízovému manažmentu.

Video
Heger o výstavbe Rázsoch: Pellegrini straší

Ministerstvo zdravotníctva vtedy tvrdilo, že o všetkom vie a problémy „rieši za jazdy“. Faktom však zostávalo, že opustený takmer 15-hektárový pozemok stále čaká na stavebných robotníkov a jediné, čo sa na stavenisku mení, sú rastúce diery v plote. Projekt má byť podľa sľubov, ktoré vlani dala dosluhujúca Hegerova vláda Európskej únii, hotová do roku 2026. Od vyslovenia záväzku sa však nikam nepohla. Lengvarský na otázky o meškaní projektu od samého začiatku reagoval tak, že bolo jasné, že projekt je „na hrane“.

Razsochy, buranie, pellegrini, Čítajte viac Projekt nemocnice Rázsochy je v kríze. Pellegrini hovorí o sabotáži, podľa Hegera straší

Rázsochy však netrápia len túto vládu, začali sa stavať pred viac ako tridsiatimi rokmi, no po pár rokoch od začiatku výstavby sa práce zastavili. Do roku 2020 bolo na mieste, kde mala najmodernejšia nemocnica, skelet, ktorý nakoniec zbúrali.

Kollára rozhodnutie ministra mrzí

Predsedu parlamentu a Sme rodina Borisa Kollára mrzí rozhodnutie Lengvarského podať žiadosť o ukončenie poverenia viesť rezort zdravotníctva. Argumentuje, že odborná verejnosť s ním bola spokojná. Predpokladá, že k tomuto kroku bol dotlačený okolnosťami a situáciou. „Neočakával som takýto krok zo strany ministra. Má našu plnú dôveru a podporu,“ uviedol. Kollár tvrdí, že odborníci, lekári a riaditelia nemocníc boli s prácou Lengvarského spokojní.

Video
Heger sa vyjadril k Lengvarského odchodu aj k aktuálnej situácii. Chcel by ostať premiérom

„Z tohto pohľadu ma mrzí, že sa minister rozhodol k tomuto kroku, ale asi bol k tomu dotlačený okolnosťami alebo situáciou,“ doplnil. Na otázku, či bude politická budúcnosť Lengvarského smerovať do hnutia Sme rodina, odpovedal, že Lengvarský je nominant OĽaNO. Skôr by preto predpokladal, že pôjde týmto smerom, no vzhľadom na situáciu a pomery v hnutí sa podľa jeho slov nechajú prekvapiť.

Dočasne poverená ministerka investícií a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová si myslí, že Lengvarský mal odísť už dávno. „My sme už dlho hovorili, že projekt Rázsochy a celkovo implementácia plánu obnovy na zdravotníctvo stojí alebo je na zlej ceste,“ skonštatovala. Pri pláne obnovy hovorí o zásadnom zlyhaní.

Lengvarského rozhodnutie podľa lídra mimoparlamentnej strany Hlas Petra Pellegriniho, len potvrdzuje, že zdravotníctvo nikdy nebolo prioritou lídra OĽaNO Matoviča ani dočasne povereného premiéra Hegera. Lengvarský urobil podľa neho dobre, pretože nemal podporu od OĽANO ani Matoviča a Hegera. „Je úplne logické, že minister, ktorý nemá podporu vlastnej politickej strany, ministra financií, predsedu vlády, nemôže vykonávať zodpovedne túto funkciu, preto si myslím, že pán minister urobil dobre, ale mal toto gesto urobiť oveľa skôr,“ povedal

© Autorské práva vyhradené

183 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #Zuzana Čaputová #Vladimír Lengvarský