ÚPN zverejnil 371 príslušníkov bývalej vojenskej kontrarozviedky

Ústav pamäti národa zverejnil organizačnú a personálnu rekonštrukciu útvarov vojenskej kontrarozviedky na Slovensku v rokoch 1968 – 1989.

02.03.2023 14:35
ŠtB, ÚPN Foto:
Na archívnej snímke výstava ÚPN zo septembra 2022.
debata (11)

Ústav pamäti národa (ÚPN) zverejnil organizačnú a personálnu rekonštrukciu útvarov vojenskej kontrarozviedky na Slovensku v rokoch 1968 – 1989. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia ÚPN. Ústav tak dopĺňa doterajšie rekonštrukcie útvarov Štátnej bezpečnosti (ŠtB) na Slovensku.

„Dnes zverejňujeme organizačnú štruktúru útvarov vojenskej kontrarozviedky v rokoch 1968 až 1989 a prehľad 371 c, ktorí boli na týchto útvaroch zaradení,“ uviedol predseda Správnej rady ÚPN Jerguš Sivoš.

Vojenská kontrarozviedka bola súčasťou ŠtB, podliehala ministerstvu vnútra. Jej hlavnou úlohou bola spravodajská ochrana Československej ľudovej armády. V praxi sa však, obdobne ako iné útvary ŠtB, podieľala na sledovaní, kontrole a perzekúcii tzv. vnútorných a vonkajších nepriateľov komunistického režimu a pomáhala komunistickej strane udržať sa pri moci.

Zaoberala sa tiež bojom proti ideologickej diverzii, odhaľovaním príčin znižovania bojovej pohotovosti armády (krádeže zbraní či zbehnutia), ale aj ochranou štátneho hospodárskeho a služobného tajomstva. Sledovala tiež vojakov a ich rodinných príslušníkov v zahraničí alebo pri kontakte s osobami zo zahraničia. V rámci svojich špecifík mala za úlohu tiež sledovať civilné osoby žijúce a pohybujúce sa v okolí vojenských objektov. Pôsobila tiež pri útvaroch pohraničnej stráže, najmä pri 11. brigáde pohraničnej stráže so sídlom v Bratislave.

Príslušníci vojenskej kontrarozviedky mali svoje uši a oči všade
Pavol Pytlík z oddelenia dokumentácie ÚPN

ÚPN pripomína, že nedostáva ucelené zoznamy príslušníkov ŠtB, dohľadáva ich napríklad archívnym a historickým výskumom. Vlani prevzal od ministerstva vnútra a ministerstva obrany viac ako 3380 personálnych spisov bývalých príslušníkov ŠtB. Ďalšou komplikáciou je tiež to, že množstvo personálnych spisov je v Českej republike. Informácie poskytujú mnohé archívne dokumenty, ako napríklad rozkazy a nariadenia ministra vnútra, kádrové rozkazy, osobné evidenčné karty príslušníkov či personálne spisy.

„Rekonštrukciu robíme tak, aby sme dohľadali čo najviac informácií o zaradení konkrétneho príslušníka na útvar a aby sme dokázali nájsť, od kedy do kedy na útvare pôsobil. Následne sa rieši aj konkrétna činnosť oddelenia, organizačného útvaru aj samotného príslušníka,“ priblížil Sivoš.

ÚPN zverejňuje od roku 2007 štruktúru útvarov ŠtB na Slovensku a ich personálne obsadenie. Do dnešného dňa zverejnil údaje o viac ako 4690 jej príslušníkoch. V nasledujúcom období plánuje zverejniť ďalšie útvary ŠtB. Má ísť o útvary civilnej a vojenskej kontrarozviedky v 50. a 60. rokoch či útvary vyšetrovania.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #komunizmus #ŠtB #ÚPN #ústav pamäti národa #Vojenská kontrarozviedka