Heger si prevzal rezort zdravotníctva. Dá preveriť obnovu nemocníc a ďalšie dokumenty

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý aktuálne riadi aj rezort zdravotníctva, dá preveriť vyhodnotenie výzvy z plánu obnovy na obnovu nemocníc. Postup bývalého povereného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) v tejto súvislosti označil za neštandardný. Uviedol to po tom, ako si prevzal rezort zdravotníctva.

03.03.2023 10:40 , aktualizované: 13:20
heger, čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdáva poverenie dočasnému premiérovi Eduardovi Hegerovi k vedeniu Ministerstva zdravotníctva. 3. marec 2023
debata (57)

„Včera bol zverejnený zoznam úspešných žiadateľov o investície na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc. Udialo sa tak v posledných hodinách odchodu ministra, čo považujem za vysoko neštandardné. O to viac, že ide o investície vo vyše 212 milióna eur,“ povedal Heger. Za neštandardné považuje aj to, že komunikácia išla priamo z kancelárie ministra a obišla štandardné procesy.

Z tohto dôvodu si Heger podľa jeho slov vyžiadal zoznam všetkých dokumentov, ktoré Lengvarský podpísal v posledných dňoch. Týkať sa to má aj štandardného postupu pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom, ktorý rezort zdravotníctva zverejnil na svojom webe. „Dám ich preveriť a následne budem informovať verejnosť. (…) Chcem si byť istý, že všetko bolo vykonané transparentne a zodpovedne. Ak nie, samozrejme, budeme musieť vyvodiť dôsledky,“ skonštatoval.

VIDEO: Heger po návšteve ministerstva zdravotníctva.

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok v Prezidentskom paláci poverila vedením rezortu zdravotníctva Hegera. Urobila tak po odňatí poverenia Lengvarskému. Na jeho čele bol od apríla 2021. Heger už avizoval, že ministerstvo povedie krízový manažment. Na jeho čele má byť Michal Palkovič, ktorého budúci týždeň vymenujú za štátneho tajomníka. Heger avizuje, že neplánuje, aby svoje rezorty opúšťali ďalší ministri.

VIDEO: Prezidentka Čaputová k odchodu Lengvarského.
Video

Prezidentka vo štvrtok dopoludnia rokovala v paláci s povereným premiérom Hegerom, neskôr prijala aj Lengvarského. „Chcem poďakovať ministrovi Lengvarskému za jeho prácu, lebo nastúpil na veľmi ťažký rezort v ešte ťažšom období počas pandémie a urobil veľa dobrých krokov. Faktom je, že nie vo všetkých oblastiach sa darilo rovnako. Pokiaľ ide o napĺňanie míľnikov plánu obnovy, dlhodobejšie tam registrujeme isté problémy,“ skonštatovala Čaputová vo štvrtok po rokovaniach.

lengvarský Čítajte viac Bol tŕňom v Matovičovom oku a teraz končí. Lengvarský hovorí o korupcii a tlaku, Heger to odmieta

Poverenie sa podľa svojich slov rozhodla dať do najvyšších exekutívnych rúk, keďže ide o závažný a citlivý rezort. „Znamená to, že pán premiér bude mať plnú zodpovednosť za riešenie plánu obnovy, ale samozrejme za celý rezort spolu s odborným tímom a plánom, ktorý mi dnes pomerne vyčerpávajúco predstavil,“ vyhlásila Čaputová. Pripomenula, že vzhľadom na vládnutie dočasne poverenej vlády nemôže vymenovať nového ministra, ale iba poveriť vedením rezortu niektorého z členov vlády. Heger je už poverený aj riadením rezortu financií.

VIDEO: Heger o odchode Lengvarského z funkcie.
Video

V súvislosti s odchodom Lengvarského Heger vo štvrtok uviedol, že sa jeho misia naplnila. Súčasné výzvy, stojace pred ministerstvom zdravotníctva, si žiadajú podľa Hegera nové spôsoby a systémy riadenia, v ktorých terajšiemu vedenie rezortu „dochádza dych“. „Preto som požiadal o odňatie jeho poverenia,“ vyhlásil.

Lengvarskému vyčíta pochybenia pri komunikácii o zmenách v zdravotníctve so samosprávami či lekárskymi odbormi i ambulantným sektorom, mal tiež zlyhať pri digitalizácii nemocníc, obnove vozového parku či budovaní sídiel záchrannej zdravotnej služby, rovnako tak pri príprave novej bratislavskej nemocnice Rázsochy. „Práve v dôsledku zlyhaní sme spustili režim krízových opatrení v rámci rezortu, no keďže som nezaregistroval žiadne zlepšenia zo strany manažmentu MZ, musíme urobiť nápravu,“ zdôraznil Heger. Opatrením chce zabrániť riziku ešte väčších zlyhaní.

VIDEO: Lengvarský odchádza z funkcie.
Video

Heger odmietol Lengvarského vyjadrenia, že dôvodom jeho konca majú byť podmienky, v ktorých mal ako minister niesť zodpovednosť. Lengvarský o tých podmienkach hovoril ako o škodlivom prostredí, plnom politickej korupcie a neskúsenosti.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #Zuzana Čaputová