Osýpky sú späť. Epidémia sa môže zopakovať, tvrdí pediatrička: Hrozí vznik ohnísk nákazy

Osýpky sú po troch rokoch späť. Od začiatku roka úrady na Slovensku potvrdili už tretí prípad tohto vírusového ochorenia. Úrad verejného zdravotníctva varuje, že vzhľadom na pokles zaočkovanosti nie je možné vylúčiť ich ďalšie šírenie na našom území. Vznikať môžu malé ohniská nákaz a lokálne epidémie.

04.03.2023 09:00
Osýpky Foto: ,
Na snímke leták o preventívnom očkovaní proti osýpkam v Nemocnici Svet Zdravia v Michalovciach. V okrese Michalovce vyhlásili pre osýpky v júli 2018 mimoriadnu situáciu
debata (37)

Posledný prípad osýpok odhalilo testovanie v Národnom referenčnom centre v Bratislave z 27. februára, keď sa osýpky potvrdili u 18-mesačného dieťaťa. Nebolo zaočkované prvou dávkou proti osýpkam pre dočasné zdravotné kontraindikácie, v zahraničí nebolo. Následne bolo hospitalizované.

osýpky, dieťa, infekcia Čítajte viac V Bratislave potvrdili ďalší prípad osýpok

Rodičia dieťaťa navštívili pediatrickú ambulanciu v Petržalke 21. februára. „Pacientov, ktorí navštívili ambulanciu v rovnakom čase, priamo kontaktoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave. Epidemiologická súvislosť s predchádzajúcimi laboratórne potvrdenými prípadmi osýpok sa zatiaľ nepreukázala,“ uviedol ÚVZ.

Vznikať môžu malé ohniská nákaz

Všetky prípady osýpok z tohto roka potvrdili v Bratislave, išlo o malé deti. Pre ich nízky vek, resp. zdravotné kontraindikácie, ešte neboli proti ochoreniu zaočkované. Úrad verejného zdravotníctva poznamenal, že v súčasnosti spolu so svojimi regionálnymi pobočkami venuje zvýšenú pozornosť výskytu osýpok na území Slovenska i v okolitých krajinách a neustále sledujú vývoj epidemiologickej situácie.

Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové... Foto: SHUTTERSTOCK
osýpky, dieťa, infekcia Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku

„Vzhľadom na pohyb osôb medzi krajinami a pokles zaočkovanosti v Slovenskej republike na krajskej či okresnej úrovni pod 95 percent nie je možné vylúčiť zavlečenie a šírenie osýpok na našom území. Na Slovensku môžu vznikať malé ohniská nákaz,“ doplnil ÚVZ SR.

Výskyt vírusového ochorenia na Slovensku bol naposledy hlásený v roku 2019, keď na východe Slovenska zúrila epidémia osýpok. Dovedna tam vtedy zaznamenali 318 prípadov ochorenia. Najvyššia chorobnosť bola hlásená vo vekovej skupine detí do jedného roka.

Otázka času a náhody

Podľa hlavnej odborníčky rezortu zdravotníctva pre pediatriu a lekárky Eleny Prokopovej sa situácia z roku 2019 môže zopakovať. Keďže máme aj deti, ktoré nie sú proti osýpkam zaočkované, je to podľa nej iba otázka času a náhody. „Pokiaľ sa dostane vírus napr. do škôlky, kde máte neočkované deti, tak ochorejú všetky,“ tvrdí.

Prekonané osýpky má podľa Prokopovej len minimum ľudí, ide pritom o takmer stopercentné infekčné ochorenie. Preto je podľa nej isté, že sa nezaočkovaná osoba po kontakte s chorým nakazí tiež.

Vedúci Odboru imunizácie ÚVZ SR Ivan Bakoss uviedol, že vznik epidémie osýpok je možný práve v prípade ich zavlečenia do nezaočkovanej komunity. „ÚVZ SR na základe každoročnej kontroly očkovania v ambulanciách všeobecných lekárov pre deti a dorast registruje určitý pokles zaočkovanosti. Vzhľadom na túto skutočnosť existuje možnosť zavlečenia ochorenia do nedostatočne očkovanej komunity, a tým aj možnosť vzniku lokálnych epidémií,“ dodal Bakoss.

osýpky, dieťa, infekcia Čítajte viac V Bratislave potvrdili dva prípady osýpok u detí

ÚVZ v tejto súvislosti zdôraznil význam pravidelného povinného očkovania proti osýpkam, mumpsu a ružienke (MMR). V súčasnosti sa na Slovensku podáva proti MMR trojzložková očkovacia látka. Prvá dávka očkovacej látky sa podáva v 15. až 18. mesiaci veku dieťaťa, druhá dávka sa podáva v piatom roku života. Očkovanie proti osýpkam je najúčinnejšou prevenciou a je povinné. Za dostatočnú plošnú imunitu, teda tú, čo zabráni šíreniu ochorenia, sa považuje celková zaočkovanosť v krajine nad 95 percent.

Najviac prípadov v Poľsku

Vlani sa osýpky šírili aj v iných európskych krajinách. Za spomenuté obdobie potvrdili v Európe najviac prípadov osýpok v Poľsku (27), Francúzsku a Belgicku (obe po 19 prípadov). Viac ako desať prípadov osýpok potvrdili za minulý rok úrady v Taliansku (18) a Nemecku (15).

Zo štátov, ktoré s nami susedia, potvrdili ešte výskyt osýpok v Rakúsku, konkrétne išlo o jeden prípad. Úrady v Európe za minulý rok neevidovali žiadne úmrtie na spomínané ochorenie. Podľa ÚVZ došlo za minulý rok k výraznému poklesu prípadov osýpok v krajinách Európskej únie (EÚ). Podobný pokles bol pozorovaný aj v iných krajinách po celom svete. Ako príčinu ÚVZ uvádza pandémiu koronavírusu.

„Nedostatočné hlásenie, nedostatočná diagnostika alebo skutočný pokles v dôsledku priamych alebo nepriamych účinkov opatrení týkajúcich sa pandémie COVID-19 zrejme zapríčinili pokles počtu hlásených prípadov. Zrušenie opatrení súvisiacich s pandémiou COVID-19 môže následne viesť k zvýšenému výskytu prípadov osýpok v štátoch EÚ/EHP. Aktívny dohľad nad osýpkami a preventívne kroky v oblasti verejného zdravia, vrátane vysokej miery očkovania, sú preto vhodnými nástrojmi na zabránenie nárastu počtu prípadov osýpok,“ doplnil ÚVZ.

Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku. Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam a rýchlo sa šíri vzduchom, najmä medzi neočkovanými osobami. Závažnosť ochorenia spočíva hlavne v častých komplikáciách, ako sú zápaly priedušiek, pľúc, uší a centrálneho nervového systému.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #epidémia #osýpky #Elena Prokopová