Ako sa šíria a je očkovanie účinné? Osýpky sú pre deti nebezpečné. Ide o závažne a veľmi nákazlivé ochorenie

Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku. Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam a rýchlo sa šíri vzduchom, najmä medzi neočkovanými osobami.

04.03.2023 20:00
osýpky, dieťa, infekcia Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Riziko šírenia a trvalého prenosu osýpok existuje najmä v oblastiach s vnímavou populáciou (nezaočkovanou populáciou, nedostatočne očkovanou populáciou či populáciou, ktorá neprekonala osýpky). Závažnosť ochorenia spočíva hlavne v častých komplikáciách, ako sú zápaly priedušiek, pľúc, uší a centrálneho nervového systému. Prečítajte si najčastejšie otázky a odpovede o tomto vírusovom ochorení.

Osýpky Čítajte viac Osýpky sú späť. Epidémia sa môže zopakovať, tvrdí pediatrička: Hrozí vznik ohnísk nákazy

Ako sa osýpky šíria?

Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam. Rýchlo sa šíri vzduchom (kvapôčkovou infekciou) a infekčným aerosólom vznikajúcim pri kašli a kýchaní. Zriedkavo dochádza k prenosu aj nepriamo – predmetmi a rukami kontaminovaným výlučkami horných dýchacích ciest alebo spojivky. Vstupnou bránou sú horné dýchacie cesty a spojivky.

Kedy sa objavia u infikovaného človeka?

Inkubačný čas je 8 – 15 dní, priemerne 10 dní. Je to čas, ktorý uplynie od nakazenia sa po objavenie sa prvých príznakov ochorenia.

Aký je prameň pôvodcu nákazy osýpkami?

Prameňom nákazy je vždy len chorý človek. Bezpríznakové infekcie ani nosičstvo vírusu nie je známe. Obdobie nákazlivosti sa začína krátko pred nástupom počiatočného štádia a trvá 4 – 5 dní. S nástupom vyrážky rýchlo klesá.

Aká je prevencia pred osýpkami okrem očkovania? A čo urobiť, aby sa znížilo možné riziko nákazy osýpkami?

Najúčinnejšou prevenciou je očkovanie. Preventívne opatrenia sú pri infekciách dýchacích ciest všeobecné hygienické opatrenia (čistota – osobná i prostredia, vetranie, vyhýbanie sa chorým osobám s respiračným ochorením a podobne).

Aby sme znížili riziko nákazy osýpkami, je potrebná rýchla detekcia a okamžité hlásenie ochorenia vrátane hlásenia do medzinárodných sietí, hospitalizácia na infekčnom oddelení, odber biologického materiálu na dôkaz infekcie. Očkovanie vnímavých osôb v ohnisku nákazy, kde sa vakcína podáva od 6 mesiacov veku. Mladším deťom sa aplikuje normálny ľudský gamaglobulín. Zvýšený zdravotný dozor v kolektívnych zariadeniach po dobu 21 dní od vyradenia chorého.

Ako a kedy sa očkuje proti osýpkam?

Pravidelné povinné očkovanie detí sa vykonáva podľa aktuálneho očkovacieho kalendára. V súčasnosti sa na Slovensku používa trivalentná očkovacia látka proti osýpkam, rubeole a mumpsu. Prvá dávka očkovacej látky sa podáva v 15. až 18. mesiaci veku dieťaťa, druhá dávka sa podáva v 5. roku života (to znamená, že dieťa dovŕšilo 4 roky a teda je v 5. roku života).

Je očkovanie proti osýpkam naozaj účinné?

Očkovanie MMR vakcínou je v prevencii osýpok vysoko účinné. Dve dávky MMR vakcíny zabezpečia približne 97 percentnú účinnosť, jedna vakcína približne 93 percentnú účinnosť v prevencii osýpok.

Môže sa nakaziť aj dospelý človek, ak bol v detstve očkovaný, alebo človek, ktorý v detstve prekonal osýpky?

Imunita po prekonaní osýpok je celoživotná.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #epidémia #otázky a odpovede #osýpky