Lengvarský pred odchodom rozdúchal vášne. Matovič aj Majerský hromžia: Dal to na chrapúňa, zasiahne aj Heger

Vladimír Lengvarský pred svojím odchodom stihol podpísať viacero dokumentov. Medzi nimi aj štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom a zverejnený bol zoznam úspešných žiadateľov o investície na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc. Líder OĽaNO Igor Matovič a šéf KDH Milan Majerský sa ozvali. Každý kritizuje to svoje.

04.03.2023 19:00
majerský, lengvarský, matovič Foto: , , ,
Matovič aj Majerský sú z rozhodnutia Lengvarského pobúrení.
debata (106)

Dočasne poverený premiér Eduard Heger, ktorého v piatok prezidentka SR Zuzana Čaputová poverila dočasným vedením rezortu zdravotníctva, si dá preto preveriť všetky dokumenty podpísané za posledný týždeň bývalým dočasne povereným ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.

Video
Heger: Vedeniu rezortu dochádza dych

Lengvarský to dal na chrapúňa

Matoviča pobúril zoznam úspešných žiadateľov o investície na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc zverejnený na webe tesne pred odchodom Lengvarského. „Udialo sa tak v posledných hodinách úradovania ministra, čo považujem za vysoko neštandardné,“ povedal. Ide podľa neho o investície v sume 212 miliónov eur.

„Lengvarský to dal na chrapúňa," reagoval na sociálnej sieti predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič s tým, že bývalému ministrovi zdravotníctva napriek tomu, že vedel, že musí skončiť, nebránilo v deň odvolania dohodiť dvom finančným skupinám po 90 a 40 miliónov eur na rekonštrukciu ich nemocníc. Pre všetky ostatné nemocnice na Slovensku zostalo podľa Matoviča spolu 82 mil. eur. „A ešte predtým “záhadne” zakazoval štátnym nemocniciam, aby o prostriedky z plánu obnovy ani nežiadali," dodal predseda hnutia a doplnil, že verí tomu, že premiér Heger všetky Lengvarského svinstvá bezodkladne zruší.

Na takýto odchod sa nezabúda

Okrem toho bol schválený a podpísaný aj „štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualiz­mom“, ktorý rezort zdravotníctva zverejnil na svojom webe. Iniciatíva Ide nám o život po vražde na Zámockej ulici upozornila aj na to, že Slovensko dáva transrodovým osobám podmienku nútenej sterilizácie pri právnej zmene pohlavia. Či to podpísal tesne pred odchodom, nekomentoval. Platnosť však je podľa dokumentu od 3. marca.

Týmto jeho krokom by začalo opäť automaticky platiť aj odborné usmernenie pre zmenu pohlavia na oficiálnych dokumentoch. Ide o usmernenie, podľa ktorého môžu transrodoví ľudia podstúpiť tranzíciu a v občianskom preukaze si môžu dať zapísať iné pohlavie aj bez chirurgického zákroku. To bola jedna z požiadaviek LGBTI+ iniciatív po teroristickej vražde na Zámockej. Doteraz zo zákona vyplýva, že na zmenu pohlavia v dokumentoch je potrebná kastrácia.

Foto: MZ SR
lengvarský, štandard

To pobúrilo lídra KDH Milana Majerského. Podľa neho sme sa pri ministrovom odchode dočkali len lekcie z bezočivosti. „Dovolil si taký odchod, aby sa naňho nezabudlo,“ povedal vo videu na sociálnej sieti. „Zjednodušene: Je to ďalší krok k tomu, aby sme si pohlavie mohli meniť nie podľa skutočnosti, ale podľa pocitu. Ku každému človeku musíme pristupovať s rešpektom, ale toto môže priniesť závažné celospoločenské dôsledky,“ dodal.

Heger chce zasiahnuť

Heger si preto podľa jeho slov vyžiadal zoznam všetkých dokumentov, ktoré Lengvarský podpísal v posledných dňoch. „Táto informácia išla rovno z kancelárie ministra a obišla tak štandardné procesy, komunikačné oddelenie. Práve preto som si vyžiadal zoznam všetkých dokumentov, ktoré minister podpísal v posledných dňoch. Dám ich preveriť a následne budem informovať verejnosť,“ povedal odvolaný premiér. Chce si byť istý, že všetko sa uskutočnilo transparentne. „Ak nie, tak, samozrejme, budeme musieť vyvodiť dôsledky,“ dodal.

lengvarský Čítajte viac Bol tŕňom v Matovičovom oku a teraz končí. Lengvarský hovorí o korupcii a tlaku, Heger to odmieta

Ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok informovalo o tom, že finančné prostriedky z plánu obnovy určené na financovanie veľkých investičných projektov získa osem nemocníc na Slovensku. Nemocnice v Poprade a Leviciach dostanú po 42 miliónov eur, nemocnica s poliklinikou v Spišskej Novej Vsi takmer 40 miliónov eur a nemocnica vo Zvolene takmer 26 miliónov eur. Nasleduje fakultná nemocnica v Skalici, ktorá získa takmer 23 miliónov eur a nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, ktorá má dostať vyše 15 miliónov eur. Najmenšie sumy obdržia nemocnica s poliklinikou v Bardejove, a to takmer 10 miliónov eur a kysucká nemocnica s poliklinikou v Čadci 7 miliónov eur.

Medzi ôsmimi neúspešnými žiadateľmi sa nachádza nemocnica v Pezinku, fakultná nemocnica s poliklinikou v Nových Zámkoch, nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici, nemocnica v Humennom, nemocnica s poliklinikou v Michalovciach, Svet zdravia so sídlom v Bratislave, rehabilitačná nemocnica v Hlohovci a dolnooravská nemocnica s poliklinikou v Dolnom Kubíne.

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Eduard Heger #Milan Majerský #Vladimír Lengvarský