Novozvolený český prezident Pavel pricestuje na Slovensko

Novozvolený český prezident Petr Pavel pricestuje budúci pondelok (13. 3.) na nástupnú dvojdňovú návštevu Slovenska. Pozvala ho hlava štátu SR Zuzana Čaputová.

06.03.2023 10:12
Petr Pavel Foto: ,
Novozvolený český prezident Petr Pavel.
debata (5)

„Pokračuje tak v dlhoročnej tradícii svojich predchodcov, keď aj jeho prvá zahraničná cesta smeruje na Slovensko. Uskutoční sa iba niekoľko dní po jeho slávnostnej inaugurácii,“ priblížil hovorca prezidentky Martin Strižinec.

VIDEO: Pavel: Netlačme Kyjev do územných ústupkov, dajme im zbrane
Video

Návšteva sa začne privítacím ceremoniálom na nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave.

petr pavel Čítajte aj Pavel krotí optimizmus spojencov: Pripravme sa aj na horšie scenáre

Po spoločných rokovaniach si hlavy štátov uctia pamiatku zakladateľov prvej Československej republiky T. G. Masaryka a M. R. Štefánika pri ich pamätníkoch na nábreží Dunaja. Večer sa stretnú na diskusii v Slovenskom národnom divadle.

VIDEO: Petr Pavel o tom, čo NATO dalo a vzalo Česku či Slovensku
Video

Pavel sa počas návštevy stretne tiež s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) a predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina). Potvrdila to hovorkyňa zvoleného prezidenta ČR Markéta Řeháková. Informovala o tom spravodajkyňa TASR v Prahe.

VIDEO: Čaputová sa nečakane zjavila v Prahe u Pavla
Video

V programe sú podľa Řehákovej aj netradičné body. „Je to program, ktorý bude symbolizovať, aké hodnoty prezidentka a zvolený prezident považujú za najdôležitejšie, a akcia, ktorá by sa okolo toho mala uskutočniť, tie hodnoty zdôrazní,“ dodala.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničná návšteva #český prezident #inaugurácia prezidenta #Zuzana Čaputová #hlava štátu