Ochranári nasadia medveďom GPS obojky, budú monitorovať ich pohyb

Ochranári nasadia medveďom GPS obojky, ktoré budú monitorovať ich prípadný pohyb v okolí obce. Obojky ich nebudú v pohybe nijako obmedzovať a každé dve hodiny budú vysielať ich GPS pozíciu, uviedla Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR, ktorá zakúpila prostredníctvom projektu z Envirofondu desať kusov telemetrických obojkov. Cena jedného obojka bola 5200 eur s DPH.

06.03.2023 11:11
Medveď Foto: ,
Medveď hnedý.
debata (11)

Zásahový tím pre medveďa hnedého bude prostredníctvom obojkov schopný zvýšiť bezpečnosť vybraných lokalít s výskytom problémových medveďov. Michal Haring zo Zásahového tímu Sever hovorí, že prostredníctvom GPS obojkov budú schopní vytvoriť tzv. virtuálny plot okolo obcí, v ktorých sú pravidelné hlásenia o výskyte synantropných medveďov.

medveď hnedý Čítajte viac Mladý medveď uhryzol bežca v Kanianke

„V mapovej aplikácii vyznačíme priestor, napríklad v okolí Tatranskej Lomnice alebo Novej Lesnej, a okolo vybraného miesta sa vytvorí spomínaný virtuálny plot v tvare mnohouholníka. Tieto informácie budú následne nahrané do obojka,“ priblížil Haring. Keď zviera prekročí hranice virtuálneho plota a príde k ľudským obydliam, zásahový tím o tom okamžite dostane SMS a e-mail a bude vedieť zasiahnuť.

medved Čítajte aj Prečo sa medvede obtierajú o stromy? Odborníci ponúkli nové vysvetlenie

Vďaka obojkom získajú ochranári dáta, ktoré im v súčasnosti chýbajú. Napríklad, ako medvede reagujú po odplašení, ako ďaleko utečú, či vyčkajú niekoľko dní a vrátia sa alebo to urobia hneď. "Stále však platí, že podstatnejšia ako represia, teda zásah tímu voči medveďovi, je prevencia.

VIDEO: Za dverami ZOO: Medveď hnedý
Video

GPS obojky predstavujú teda len doplnkové opatrenie," povedal Haring. Skonštatoval, že zásahový tím vidí kľúčovú úlohu v zabezpečovaní odpadových stojísk v podhorských oblastiach, v riešení problematiky nelegálnych krmovísk a ďalších preventívnych opatreniach.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Štátna ochrana prírody SR #medvede #medveď hnedý #envirofond