Mesežnikov: Modrá koalícia s Hegerom môže mať šancu podľa toho, kto sa ešte pridá

Modrá koalícia s povereným premiérom Eduardom Hegerom môže mať šancu dostať sa do parlamentu, no závisieť to bude aj od toho, kto sa ešte k strane pridá, povedal politológ Grigorij Mesežnikov. „Tento projekt sa usiluje podchytiť tú časť stredo-pravého voličstva, ktoré vzniklo tým, že strany bývalej vládnej koalície stratili časť svojho elektorátu. Je to snaha vrátiť ich späť do košiara voličov stredo-pravého spektra,“ skonštatoval.

07.03.2023 10:44
meseznikov, ivo Foto: ,
Grigorij Mesežnikov.
debata (19)

Podporu nad päť percent môže podľa neho Modrej koalícii priniesť spojenie sa s ďalšími politickými subjektmi. Nemyslí si však, že by sa k projektu pripojilo Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH) alebo Aliancia. V hre sú podľa neho strany ako ODS, Šanca a Demokratická strana, prípadne niekto zo strany Za ľudí, ktorá je už dlhší čas pod hranicou zvoliteľnosti. „Zachytil som informáciu, že Modrá koalícia sa premenuje naspäť na Spolu, respektíve na iný názov, pretože Modrá koalícia bol návrh Mikuláša Dzurinda, ktorý teraz zbiera podpisy pre nový subjekt, ktorého súčasťou názvu je aj slovo modrí,“ doplnil Mesežnikov.

Eduard Heger, predčasné voľby Čítajte viac Heger v OĽaNO skončil. Dík za spoločnú cestu, odkázal Matovič

Odchod Hegera z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) bol podľa jeho slov očakávaný krok, keďže sa o tom hovorilo už dlhšiu dobu. Domnieva sa, že Heger zistil, že OĽaNO nie je tak celkom pre neho a keďže chce ďalej pôsobiť v politike, hľadal vhodnú stranu. „Uvidíme, kto bude nakoniec jej lídrom. Heger je minimálne v posledných dvoch rokoch viditeľný, napokon aj Jaroslav Naď,“ poznamenal.

VIDEO: Tvrdý odkaz Hegera. Pán Fico, sprostým spôsobom klamete
Video

Podľa politológa je možné, že aj novovznikajúca strana Mikuláša Dzurindu si bude po svojom založení hľadať nejakých potenciálnych partnerov. „Ak budú preferenčne stúpať, môže ich to nabudiť k tomu, aby kandidovali samostatne, no je tu aj možnosť vstúpiť s vlastným subjektom do predvolebných rokovaní,“ dodal Mesežnikov.

Marušiak: Je zarážajúce, že sa rozhodol odísť do strany s minimálnymi preferenciami

Politológ Juraj Marušiak zo Slovenskej akadémie vied si zase myslí, že je zarážajúce, že sa Heger rozhodol odísť do strany s minimálnymi preferenciami. Vystúpenie Hegera z OĽaNO bol podľa neho očakávaný krok, i keď mu trvalo veľmi dlho, kým konečne oznámil svoj odchod. „Už niekoľko mesiacov sme počúvali, že Heger chce odísť z OĽaNO. Samotné ohlásenie bolo dosť podivné, krátko pred polnocou,“ hodnotí politológ. Heger vstupuje do Modrej koalície, ktorej predošlý názov je Spolu – občianska demokracia. Marušiak poukazuje na to, že je to mimoparlamentná strana, ktorá doteraz vystupovala ako opozičná strana. „Zrazu prijíma do svojich radov premiéra. Mimoparlamentná vládna strana je naozaj unikát, ktorý asi nikde okrem Slovenska nepoznajú,“ skonštatoval.

VIDEO: Heger oslovil Budaja s návrhmi o postupe do predčasných volieb
Video

Marušiak predpokladá, že vstup Hegera Modrej koalícii preferenčne pomôže. V súčasnosti si však netrúfa odhadnúť, či dosiahne päťpercentnú hranicu zvoliteľnosti do parlamentu. „Nepredpokladám, že by dosiahla oveľa viac ako päť percent. Heger nie je líderskou osobnosťou. Nevystupoval ako líder ani len vo vláde, ktorej bol premiérom,“ poukázal.

Eduard Heger, OĽaNO Čítajte viac Nádej pravice? Veľký blok sa zatiaľ nekoná. Ak chce byť Heger alternatívou, musí vyjsť z tieňa OĽaNO

Marušiak predpokladá, že k Modrej koalícii sa ešte pripoja ďalšie menšie politické subjekty. Na scéne je podľa neho viacero strán, ktorých ambície nezodpovedajú ich reálnym preferenciám. Zároveň poukázal na to, že Modrej koalícii s Hegerom bude konkurovať aj novovznikajúca strana Mikuláša Dzurindu. „Bude to len ďalšia fragmentácia politických strán. Malé pravicové formácie si budú navzájom kradnúť hlasy,“ domnieva sa politológ.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #Grigorij Mesežnikov #Eduard Heger #Miroslav Kollár #Modrá koalícia