Holandský kráľ je na Slovensku. Nezabudne ani na jeho problémy

Tvrdil, že na Slovensko sa teší. Holandský kráľ Viliam-Alexander (55) pricestoval na pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej. Spolu s manželkou kráľovnou Máximou (51) strávi na Slovensku tri dni.

07.03.2023 15:22
Viliam-Alexander, Máxima, čaputová Foto: ,
Holandská kráľovná Máxima, holandský kráľ Viliam-Alexander a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová
debata (12)

Boľavá história

Holandský kráľ neobíde ani boľavé miesta krajiny. Pripomenul si zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Prišiel aj k Bráne slobody na Devíne, kde si uctil obete komunistického režimu.

VIDEO: S holandským kráľom sa stretla aj Pravda

Video

Nezabudol na teroristický čin pri bratislavskom bare Tepláreň, kde vlani v októbri krajne pravicový extrémista zastrelil dvoch ľudí. Zajtra sa stretne s príbuznými a priateľmi obetí. Vzhľadom na Medzinárodný deň žien kráľ absolvuje debatu o rodovej rovnosti.

Kráľ Viliam-Alexander o tom hovoril vo februári na stretnutí so slovenskými novinármi, ktorých prijal v Haagu. Vtedy spomenul aj to, že na Slovensko sa teší, veď jeho matka princezná Beatrix ho navštívila už dva razy.

Kráľ Viliam-Alexander

Narodil sa 27. apríla 1967 v Utrechte, jeho matka je bývalá holandská kráľovná Beatrix, otec Claus van Amsberg zomrel v roku 2002.

Má dvoch bratov. Princa Constantijna a princa Frisa, ktorý však zomrel v roku 2012, keď ho v Rakúsku zavalila lavína.

Vo februári 2002 si vzal za manželku Argentínčanku Máximu Zorreguietaovú Cerrutiovú.

Majú tri deti. Korunnú princeznú Catharinu-Amaliu (19), princeznú Alexiu (17) a princeznú Ariane (15).

Na trón nastúpil 30. apríla 2013.

Okrem Bratislavy Viliam-Alexander navštívi Poprad či Liptovský Mikuláš.

Pre panovníka je dôležité, aby spoločnosť poznala svoju históriu. Možno aj preto zavíta na Slovensku na viaceré pietne miesta. V Haagu na otázku Pravdy o tom, nakoľko sú dôležité dejiny, monarcha odpovedal, že počas návštevy sa zameria na podporu demokracie a na to, aký vplyv na ňu majú dezinformácie.

Viliam-Alexander tvrdí, že sme svedkami zneužívania histórie na šírenie falošných správ. Vytvára to atmosféru, v ktorej sa začala aj príšerná agresívna vojna proti Ukrajine. Takto kráľ definoval ruskú inváziu, ktorá sa začala 24. februára 2022.

Holandský monarcha zdôraznil, že história môže byť veľmi nebezpečným nástrojom. Na Ukrajine to podľa neho vedie k zabíjaniu, znásilňovaniu a mučeniu, teda k činom, o ktorých sme si mysleli, že do 21. storočia už nepatria.

VIDEO: Holandský kráľovský pár privítala prezidentka.

Video

Viliam-Alexander chce lepšie poznať aj vlastné dejiny. Vlani v decembri oznámil, že vznikne komisia, ktorá nezávisle posúdi, akú úlohu hrala kráľovská rodina v koloniálnej histórii Holandska. Nedá sa vylúčiť, že na konci tohto procesu sa panovník za jej rolu ospravedlní. Kráľ povedal, že ak nepoznáme vlastnú históriu, a v prípade jeho rodu sú to stáročia, nie je možné, aby sme sa s minulosťou vyrovnali a v budúcnosti spolupracovali s inými. Viliam-Alexander priznal, že napriek skvelej holandskej ústave čelia ľudia v jeho krajine diskriminácii vrátane potomkov otrokov. Aj preto si kráľ myslí, že nastal čas, aby sa skupina nezávislých odborníkov pozrela na históriu jeho rodiny.

Na snímke zľava holandský kráľ...
Na snímke holandský kráľ Viliam-Alexander...
+14Na snímke zľava holandská kráľovná Maxima,...

Formálna úloha

Viliam-Alexander sa narodil 27. apríla 1967 v Utrechte. So svojou budúcou manželkou Argentínčankou Máximou Zorreguietaovou Cerrutiovou sa Viliam-Alexander po prvý raz stretol v roku 1999 v Seville. Pár mal svadbu 2. februára 2002. Na trón Viliam-Alexander nastúpil 30. apríla 2013, keď abdikovala jeho matka Beatrix. S Máximou má tri dcéry. Korunnú princeznú Catharinu-Amaliu (19), princeznú Alexiu (17) a princeznú Ariane (15). Samozrejme, úloha panovníka je v holandskom politickom systéme v prvom rade formálna.

"Kráľ je hlavou štátu bez politickej moci. Je súčasťou vládneho systému, a teda podpisuje zákony, čo však nemôže odmietnuť. Je to podobné ako Británii, kde má monarcha právo na konzultácie, môže povzbudzovať a varovať,“ povedal pre Pravdu Joop van den Berg, expert na holandskú politiku a emeritný profesor na univerzite v Leidene.

Viliam-Alexander, Holandsko Čítajte viac Pred príchodom na Slovensko holandský kráľ Pravde prezradil, čo by odkázal Putinovi

"Ako hlava štátu kráľ oficiálne zastupuje Holandsko na medzinárodnej scéne. V tejto ceremoniálnej úlohe prišiel aj na Slovensko. Sprevádza ho minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra, ktorý je zodpovedný za všetko, čo kráľ povie počas svojich prejavov na oficiálnej večeri a pri iných príležitostiach,“ pripomenul van den Berg.

Návšteva holandského panovníckeho páru

Kráľ Viliam-Alexander a jeho manželka kráľovná Máxima budú na Slovensku v dňoch 7. až 9. marca.

7. marec: Kráľ sa stretne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, absolvuje pietne akty pri Bráne slobody na Devíne a pri Pamätníku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Námestí SNP. Čaká ho aj prechádzka historickým centrom Bratislavy v sprievode primátora mesta Matúša Valla či diskusia na tému sloboda médií so zástupcami novinárov.

8. marec: Kráľa čaká debata o rovnoprávnosti dievčat a žien pri príležitosti MDŽ, slovensko-holandské biznis fórum či prezentácia zálohovacieho systému PET fliaš a plechoviek. Kráľovský pár sa stretne aj s rodinnými príslušníkmi a priateľmi obetí útoku na Zámockej ulici.

9. marec: Navštívi Centrum podpory Spišskej katolíckej charity v Poprade, kde pomáhajú ukrajinským utečencom, aj Spišskú Sobotu. Zavíta do Základnej školy Miloša Janošku v Liptovskom Mikuláši, kde absolvuje diskusiu o občianskom vzdelávaní, a pozrie si aj Tatranský národný park v rámci prezentácie projektu biodiverzity a ochrany životného prostredia.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Holandsko #kráľovná Maxima #Zuzana Čaputová #kráľ Viliam-Alexander